В Україні найгірша ситуація з вакцинацією в Європі. Хто реально винен?

По матеріалам ЛІГА.Бізнес
14.01.2021 · 09:49 · переглядів - 624

Чому вакцинація в Україні досі не почалася, як закуповуються вакцини і коли можна буде зробити щеплення від коронавіруса? Розбір від LIGA.net

В Україні найгірша ситуація з вакцинацією в Європі. Хто реально винен?
Віктор Ляшко і Максим Степанов. Колаж - Дмитро Шелестінскій, Liga.net

13 січня стало відомо, що в сусідній Молдові почнуть масову безкоштовну вакцинацію препаратом від Pfizer вже в лютому. Майже у всіх інших європейських країнах вона вже почалася або почнеться до кінця місяця. Для розуміння масштабів світової вакцинації - за останні чотири тижні більше 30 млн чоловік були щеплені.

Україна в списку країн, які проводять вакцинацію, немає, і як мінімум до березня наша країна там не з'явиться. Це найгірший результат в Європі.

LIGA.net з'ясувала, що і хто завадив Україні вчасно купити вакцини.

Чому у нас досі немає вакцин: три можливих причини

 - Отримати вакцину від коронавіруса непросто, адже всі країни" жорстко борються "за свій інтерес - найбагатші з них виявилися першими в черзі, - пояснив відсутність вакцин президент Володимир Зеленський.

Однією бідністю провал України не пояснити.

 - Єдиної причини, чому Україна залишилася без вакцин, назвати важко. Але це не гроші, вони як раз були і в "ковідному" фонді і майже 10 млрд грн від взаємозаліку з Укрнафтою, - говорить співробітник Офісу президента.

Причин того, що вакцини від коронавіруса досі недоступні українцям і будуть доступні найпізніше в Європі, кілька. Основна з них - влада, а конкретно - Міністерство охорони здоров'я і депутати Верховної Ради втратили час.

 - До грудня Україна не вела ефективних переговорів, тому ми серйозно запізнюємося. Отже, поставки не відбулися, - говорить колишній заступник міністра охорони здоров'я, керівник центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки Павло Ковтонюк.

Чому так сталося - питання, швидше, до МОЗ, каже Ковтонюк.

 - Можна кивати на ембарго на вивезення вакцин з боку США і Трампа, що нібито заважало закупити американські препарати. Але це не виправдання, оскільки заборона з'явилася тільки в грудні, коли більшість країн вже уклали договори, і стосувалося це лише заводів-виробників, розташованих в США, - констатує він.

Гендиректор ДП Медичні закупівлі Арсен Жумаділов прямо звинуватив міністра Степанова в зриві закупівель вакцини у кількох постачальників, оскільки той доручив працювати з виробниками вакцини виключно через Міністерство охорони здоров'я.

 - Україна могла отримати ціну мінімум на $ 1 нижче фінальної, якби ДП вело переговори самостійно (без МОЗ. - Ред.), І при цьому законтрактованими могли бути не одна (китайська CoronaVac. - Ред.), а дві вакцини від різних постачальників.

Глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький говорить, що придбання препаратів - це не стандартна держзакупівля через тендер на Prozorro.

 - Міністерство вибирає підрядника і погоджує контракти на закупівлю вакцин. Закупівлею займається ДП Медичні закупівлі, - пояснює Радуцький.

Ще одна причина затримки поставок - особливості українського бюджету, каже колишній глава Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта.

 - Дуже складно за державний кошт купити товар, якого ще не існує, і пояснити Міністерству фінансів, чому воно має виділити гроші на вакцини, які тільки розробляються. Український бюджет не дозволяє платити за майбутній результат досліджень, які, можливо, чимось допоможуть, а можливо - ні, - пояснює він.

Колишній заступник міністра охорони здоров'я, перший заступник гендиректора клініки "Оберіг" Олександр Лінчевський вважає відповідальним за зрив вакцинації парламент.

 - Депутатам же нічого не завадило внести зміни в законодавство в березні і зобов'язати Міністерство охорони здоров'я створити протокол лікування коронавіруса? Таким же чином вони могли внести зміни до Бюджетного кодексу, до медичного законодавства і дозволити закупівлю або контрактування вакцини наперед, - говорить Лінчевський.

Виходом з бюджетних лещат, на думку Курпіти, могло стати залучення до процесу закупівель міжнародних організацій, через які б закуповували медикаменти.

 - Але пан Степанов і його оточення активно критикували такий підхід, - говорить він.
 - Сьогоднішні експерти і радники МОЗ не можуть виразно порахувати і пояснити потреби держави... Уряд слідує незрозумілим рекомендаціям і робить все, що можна, крім того, що потрібно, - вважає Лінчевський.

(З повним списком радників глави МОЗ можна ознайомитися в проекті LIGA.Радніків.)

Як, коли, скільки і яких вакцин може отримати Україна?

За оцінкою імунолога і інфекціоніста Федора Лапія, Україні потрібно вакцинувати 20 млн осіб, для чого буде потрібно 40 млн доз. Але поки до цих обсягів дуже далеко. На даний момент є контракт на 5 млн доз китайської вакцини Sinovac і ведуться переговори про постачання в рамках програми COVAX до 16 млн доз. Правда, перша партія, за словами Курпіти, в рамках COVAX прийде не раніше другого кварталу 2021 року і буде призначена тільки для медпрацівників в обсязі не більше 0,25% населення (близько 100 000).

ЩО ТАКЕ COVAX

Глобальний фонд доступу до вакцин проти COVID-19. Там вже підтвердили, що Україна зможе безкоштовно отримати кількість вакцин для забезпечення 20% населення. Це і є 16 млн доз. В даний момент йде підготовка до переговорів про умови поставок.

 - 21 січня тільки буде засідання COVAX, і якщо Україна включать до переліку країн-учасників цієї програми, після 25 січня ми зможемо почати переговори з Pfizer, - говорить Курпіта.

За його оцінкою, фізично вакцина потрапить в країну не раніше середини березня.

Крім можливої ​​співпраці з Pfizer від COVAX може прийти 8 млн доз вакцини британської компанії AstraZeneca, які вже зарезервовані для України. Але це відбудеться не раніше квітня, очікує Курпіта. Також, за словами головного санлікаря країни Віктора Ляшко, Україна може отримати препарати від американських компаній Novavax і Johnson & Johnson.

Ковтонюк з КШЕ констатує, що в плані вакцинації, який розробило і озвучило МОЗ, щеплення населення з груп підвищеного ризику скінчиться не раніше березня 2022 року. А в бюджеті 2021 року на щеплення населення заклали 2,6 млрд грн, і цього недостатньо. Також з покупкою вакцин Україні зможуть допомогти міжнародні донори - Всесвітній банк, за даними Зеленського, обіцяє Україні на закупівлю вакцин $ 100 млн.

У кого можна купити бракуючі десятки мільйонів?

За словами Радуцького, Україна зможе закуповувати препарати, які обов'язково повинні мати прекваліфікацію ВООЗ і дозвіл на використання в країнах з жорсткою регуляторною політикою (США, країнах ЄС, Великобританії, Індії, Японії, Канаді, Ізраїлі) або ж Мексиці, Бразилії та Австралії, де знаходяться заводи провідних світових виробників вакцини. Крім того, депутати окремо дозволили препарати з Китаю, оскільки, каже Радуцький, ця країна є одним з лідерів по виробництву вакцин.

Вибір постачальників також невеликий. Найбільші виробники, які вже довели високу ефективність - компанії Moderna, Pfizer, AstraZeneca - зараз не зацікавлені в тому, щоб реєструвати свої продукти в Україні.

 - Величезні обсяги їх вакцин вже законтрактовані багатьма країнами, і Україна зі своїми 40 млн бідного населення на тлі загальних обсягів незначна. Їм не потрібно шукати ринки збуту, - говорить Курпіта.

У той же час Лінчевський вважає, що американські препарати Україні виявилися недоступні, оскільки уряд прострочив підготовку до їх закупівлі:

 - Втрачено рік, який можна і потрібно було використовувати, щоб створити інфраструктуру для ввезення та зберігання вакцин Mоderna і Pfizer (вимагають зберігання в спеціальних камерах при температурі -20 і -70 градусів, відповідно. - Ред.). В даний момент ситуація така, що Україна, на відміну від Європи, закуповує вакцину минулого покоління з Китаю, яка не вимагає особливих умов зберігання, - з більш низькою ефективністю (близько 50%. - Ред.), ніж американські розробки, - каже Лінчевський.

Мова про китайську вакцину CoronaVac від компанії Sinovac Biotech. У компанії Лекхім, яку міністр Максим Степанов в ручному режимі призначив поставляти вакцину, анонсували початок поставок на березень-травень поточного року.

Є ще один варіант - російський препарат Супутник V, який першим і поки єдиним намагаються зареєструвати в Україні (позиція №60 в таблиці. - Ред.) Через харківську компанію "Біолік", яку пов'язують з Віктором Медведчуком. Але ймовірність вакцинації Супутником за держрахунок Степанов виключає.

Сила ринку, або Коли з'являться вакцини за гроші

На початку січня 2021 року власник сайту "Обозреватель" Михайло Бродський написав на своїй сторінці в Facebook, що в Україні вже розпочато підпільну вакцинацію багатих і впливових українців. Два уколи препаратом Pfizer, вивезеного з Ізраїлю, коштують від 2500 євро.

Володимир Зеленський доручив розібратися в цій ситуації (підозрюється незаконне ввезення вакцини). При цьому можливість платної вакцинації президент вважає нормою.

 - Такі, як я, будемо вакцинуватися за свій рахунок. Це нормально. Підхід простий: ми не будемо блокувати платну вакцинацію. Це неправильно. Потрібно відкривати ринок, - розповів Зеленський в інтерв'ю виданню Фокус.юа в кінці грудня минулого року.

 - Ніхто не забороняє виробникам або їх представникам реєструвати в Україні вакцину, завозити її і починати щеплення, - запевняє Радуцький.

Але не все так просто.

Приватні клініки поки не мають можливості легально купити препарат у постачальників. Адже для того, щоб вакцина потрапила в Україну, потрібно, щоб вона була зареєстрована.

 - Госекспертний центр повинен отримати від заявника пакет документів з інформацією про препарат і результати досліджень. Таким заявником може бути виробник вакцини або уповноважена ним структура, - говорить Володимир Курпіта.

Іноді бувають винятки, коли медпрепарати одноразово ввозяться за спецдозволом МОЗ: для досліджень, особистого використання або в разі надзвичайної ситуації. Курпіта каже, що про подібні дозволи поки не чув, але якщо таке станеться, то це спровокує скандал.

 - Приватні клініки здорової людини не використовуватимуть вакцини, які не зареєстровані в нашій країні, - запевняє Лінчевський.

У найбільшій українській мережі "Добробут" ситуацію з вакцинацією коментувати не стали. А в одеських клініках "Одрекс" і "Інто-Сана" вже можна записатися на вакцинацію в лист очікування. Але ні точних термінів, ні вартості щеплення не повідомили.

Сьогодні найбільш імовірним виглядає варіант платної вакцинації саме російським Супутником, оскільки саме він має всі шанси бути зареєстрованим швидше за інших.

Як повідомила LIGA.net екс-директор Державного експертного центру МОЗ Тетяна Думенко, заявка на реєстрацію Супутника повинна бути розглянута протягом п'яти днів з моменту подачі повного реєстраційного досьє, але поки достатньої інформації про вакцину до відомства не надали. На 12 січня від інших виробників заявки на реєстрацію вакцин не надходили, говорить Думенко.

Якщо Супутник V потрапить в Україну, це стане для Росії фантастичним шансом завдати чергового пропагандистського удару по тій частини українського суспільства, що вагається, впевнений Лінчевський.

 - Це ще більше поляризує суспільство і загострить настрої українців, а для росіян вакцинація українців Супутником - глобальна мета, від якої вони не відступлять, навіть якщо доведеться" купити "кількох чиновників, які зірвали підготовку холодового ланцюжка і терміни контрактів з Mоderna і Pfizer, - говорить перший заступник гендиректора клініки "Оберіг" Лінчевський.

Курпіта прогнозує, що з часом якась із приватних українських клінік може бути уповноважена реєструвати в Україні і вакцини інших виробників, зокрема, ізраїльської.

 - Але в найближчі 2-3 роки, думаю, буде дефіцит, і препарати навряд чи будуть широко доступні на ринку, - говорить він.

Чи є шанс все виправити

Ситуацію з вакцинацією від коронавіруса опитані LIGA.net експерти вважають патовою. Щоб наздогнати за темпами вакцинації розвинені країни, будуть потрібні надзусилля, каже Павло Ковтонюк. І проблема не тільки в закупівлі вакцин, Україна не готує інфраструктуру для обслуговування мільйонів чоловік.

 - Мені на даному етапі невідомо ні про один з механізмів управління кампанією по вакцинації на рівні вище голови МОЗ... У заявленому плані вакцинації написано, "вакцинація буде проведена мобільними групами на базі сімейних амбулаторій"... А це тільки перевантажить медперсонал і не дасть потрібного ефекту, - вважає Ковтонюк.

На його думку, це питання має контролювати особисто прем'єр-міністр і нам вкрай необхідний окремий штаб з координації вакцинації.

 - У Британії, наприклад, введена окрема посада міністра з вакцинації. І це питання має стати пріоритетним для уряду, - упевнений керівник центру економіки охорони здоров'я КШЕ.

В іншому випадку в Україні буде тривати епідемія коронавіруса, а українці опиняться ізольованими від світу і позбавлені можливості подорожувати, коли в світі будуть введені ковід-паспорти, що підтверджують вакцинацію.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок