Бердянськ - батьківщина "Азова". Сьогодні 10 років з дня створення легендарного полку

Бердянськ 24
05.05.2024 · 11:36 · переглядів - 1353

5 травня 2014 року в Бердянську було створено бойовий підрозділ, якому судилося стати одним з найбільш успішних та відомих військових формувань незалежної України

Бердянськ - батьківщина "Азова". Сьогодні 10 років з дня створення легендарного полку
Азову - 10 років!

Весна 2014-го. На сході України розгортаються сепаративні рухи, інспіровані росією. Бойовики намагаються захопити владу не лише в Донецькій та Луганській областях, а і в Одесі, Харкові, Запоріжжі. В Бердянську в цей час патріоти проводять мітинги та не дозволяють місцевим проросійським силам дестабілізувати ситуацію. Однак, приклади з Донбасу засвідчують, що конфлікт вже перейшов у фазу збройного протистояння. Серед місцевих ширяться чутки, що в разі захоплення Маріуполя - Бердянськ стане наступним...

Чорні чоловічки. Поява в місті "чорних чоловічків" пронеслась Бердянськом моментально. Перші тривожні думки про захід в місто проросійських бойовиків швидко розвіюються. Розквартировані на одній з баз в мікрорайоні Ліски озброєні люди в чорній формі спокійно і виважено роблять заяву місцевим журналістам та мешканцям: "Ми тут, щоб не допустити захоплення Бердянська!". З цього моменту починається славетна історія "Азову".

Азов - чорні чоловічки

Батальйон “АЗОВ” у 2014 році. Фото з соцмереж

Від батальйону до бригади. Батальйон «Азов» створений 5 травня 2014 року у м. Бердянськ як батальйон патрульної служби міліції особливого призначення. 17 вересня 2014 року батальйон «Азов» було реорганізовано та розширено до складу полку міліції особливого призначення «Азов» МВС. 11 листопада «Азов» переведено до складу Національної гвардії України з подальшою доукомплектацією його до бойового стандарту бригад Національної гвардії. У лютому 2023 року окремий загін спеціального призначення «Азов» став 12-ю бригадою спеціального призначення «Азов» НГУ.

Бойовий шлях. Звільнення Маріуполя у 2014-му, участь в АТО/ООС, героїчна оборона Маріуполя в 2022-му, подальша участь у війні з росією - звитяги українського воїнства "Азову" відомі далеко за межами України. Детальний опис бойового шляху азовців представлено на офіційному сайті бригади https://azov.org.ua/pro-nas/.

Традиції святкування. Щороку воїнство "Азову" 5 травня влаштовувало яскраві перформанси в Бердянську: виставка бойової техніки, урочистий марш військових центральними вулицями міста та молитва українського націоналіста на Приморській площі!

Бердянськ обов'язково ще почує ці слова! На Приморській площі, під українським стягом вільні люди вільного міста вітатимуть своїх героїв-визволителів!

З Днем народження, "Азов"!
Шана і слава кожному воїну!
Вічна і світла пам'ять полеглим Героям!




Останні новини Бердянська
вчора, 17 травень, п'ятниця 2024
16 травень, четвер 2024
15 травень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок