"Бердянські медузи", "Вулкан", "Україна". Сергій Ковачов і Яна Сичікова в світовому топі Наноарта (фото)

Бердянськ 24
21.02.2024 · 11:02 · переглядів - 1707

Сучасне мистецтво поєднує нанотехнології та комп'ютерний дизайн. Творчо-науковий дует викладачів БДПУ створює круті тематичні знімки, з якими неодноразово перемагав та входив в призи на світових конкурсах. "Бердянськ 24" поспілкувався із Сергієм Ковачовим.

"Бердянські медузи", "Вулкан", "Україна". Сергій Ковачов і Яна Сичікова в світовому топі Наноарта (фото)
Наноарт «Бердянські медузи». Всі хто був на Бердянському узбережжі останніми роками, знають, що море влітку виглядає саме так.

"Наука повинна бути для миру, а не для війни". Сергій Ковачов та Яна Сичікова

Мені вдалося попрацювати у різних графічних жанрах та створити безліч робіт у сфері графічного дизайну, але наноарт суттєво відрізняється. Створення роботи у цьому напрямі потребує багатоповерхового підходу: від створення наноструктур, дослідження на надпотужних мікроскопах до пошуку візуальних сценаріїв та сюжетів і нарешті створення фінального продукту.

Екзопланети. На мікроскопічній фотографії представлено наноструктурований кремній. Зображення розфарбовано за допомогою Adobe Photoshop у жанрі Scientific Art Nanoart.Робота символізує прагнення людства досліджувати нові планети, придатні для життя, нагадуючи нам, що ми повинні віддати перевагу нашій власній планеті. Настав час подумати про її збереження, запобігання техногенним катастрофам, припинення війн. Існування нашої цивілізації є відповідальністю кожного свідомого громадянина.

Цей шлях надихає, також мене захоплює одна з головних цілей цього проєкту – популяризація науки, що є надважливою задачею для нашого майбутнього, світлого майбутнього.

Наноарт «Вільний птах». Ілюстрація характеризується голчастими кристалітами, синтезованими на кремнії шляхом електрохімічного осадження. Наноарт символізує вільний дух українського народу. Феномен нашої мужності, незламності, стійкості та жаги до перемоги досліджується у всьому світі. В нашій історії були часи неволі, однак ніколи не був поневолений український дух, наше прагнення до незалежності. Так було і так буде. Все буде Україна!

Проєкт «Наноарт» з’явився у 2015 році з моменту створення роботи «Кам’яна квітка», яка наразі є однією з найпопулярніших наших робіт та має зірку у Вікіпедії, як «Обране зображення» (лише 0,037% зображень у Вікіпедії мають такий статус).

Наноарт "Надія". Поперечний переріз пористого арсеніду галію, що нагадує блакитне небо та жовті пшеничні поля. У цьому творі використовується пористий арсенід галію, щоб відтворити кольори українського прапора та, відповідно, пейзаж, який він представляє. У цій наноструктурі вбудований стилізований птах, який символізує незламний дух надії, який підтримує українську націю в часи боротьби. Це служить постійним нагадуванням про колективну надію на перемогу та відновлення.

Наноарт – це по суті колоризація мікроскопічних зображень наноструктур і наноматеріалів. Тобто ми беремо чорно-біле зображення, отримане на мікроскопі, і розфарбовуємо його. Так воно оживає, стає схожим на якість природні явища або об’єкти і є вже естетично привабливим. Науковий результат стає культурним продуктом. Тому гасло  нашого проєкту «Наука – це мистецтво».

Наноарт “NanoArta”. Оксидні нанокристаліти на поверхні фосфіду індію, розташовані у вигляді паркету. Хто сказав, що науковці та митці — не воїни? Так, кожен українець сьогодні воїн. Ми всі відповідальні за долю країни. Ми повинні боротися кожен на своєму фронті, використовуючи власну зброю. Пам’ятаємо головне: людину від тварини відрізняє одне — здатність творити. Тож закликаємо творити, писати, малювати, демонструвати, говорити. Колективна свідомість, почуття єдності, впевненість в національній ідентичності стануть рушійною силою, що приведе нас до перемоги.

5 років ми з колегою, проректоркою з наукової роботи БДПУ Яною Сичіковою, створювали наноструктури в лабораторії Бердянського державного педагогічного університету, потім досліджували їх на мікроскопах в кращих лабораторіях України, створювали самі роботи в стилі наноарт. Наші наноарти майже кожен рік здобували перемогу у найкращих міжнародних конкурсах наукової фотографії. У той час ми просували проєкт за власні кошти. Нарешті, у 2021 році , коли наш проєкт набрав популярності по всій Україні і за її межами, ми виграли декілька значних грантів:

Наноарт «Фенікс». Новий символізм науки. Фенікс символізує Україну, яка зараз палає у вогні, однак скоро відродиться, щоб стати більш сильною та величнішою. Зображення поверхні фосфіду індію після електрохімічного травлення, яке демонструє утворення нанокристалітів у місцях виходу дислокацій на поверхню кристалу. Раніше цей Наноарт мав інші кольори, однак сьогодні ми бачимо його таким — у вільних і незалежних кольорах нашої країни. Наука повинна бути для миру, а не для війни.

У 2022 році, під час повномасштабного вторгнення, ми переформатували наш проєкт у «Наноарт. Новий символізм науки». Цей проєкт був спрямований на підтримку української незалежності та свободи. Допомогти реалізувати цей проєкт ми змогли завдяки фінансуванню від Фонду стійкості для українських митців програми Artists at Risk Connection від PEN America.

Наноарт "Блискавка перемоги". Кристаліти на поверхні фосфіду індію, що нагадують блискавку. Натхненний формою кристалітів, які віддзеркалюють нерівні краї блискавки, це NanoArt представляє очікуване звільнення українських територій і вирішальну перемогу над агресорами. Структура фосфіду індію служить потужною метафорою для вражаючого та швидкого правосуддя, яке чекає, втілюючи сяючу надію на майбутнє.

А вже у 2023 році, завдячуючи Українському Культурному Фонду, ми отримали фінансування на реалізацію проєкту «Наноарт. Наукове мистецтво для миру». Цей проєкт передбачав створення нових робіт та поліграфічної продукції, маючи на меті висвітлити в сюжетах наноарт незламність нашого народу. Наприкінці 2023 року я отримав стипендію Президента України. Тож, ще будуть цікаві роботи та проєкти, обов’язково слідкуйте.

Наноарт «Єдина Україна» символізує територіальну цілісність та неподільність нашої держави. Тільки так ми бачимо Україну, без компромісів. По суті, цей Наноарт — це колаж, або нанопазл. Його зібрали з фрагментів кристалітів іншого Нанонарту, а саме з «Африки». Просто сьогодні вся увага зосереджена на подіях нашої країни. Після перемоги та відновлення наших кордонів буде нагода повернутися до звичних сюжетів. Зараз наші думки тільки з Україною, єдиною і неподільною.

Так чи інакше, мені подобаються усі наші роботи, але спробую обрати найулюбленіші, звісно, одна з таких «Бердянські медузи»)

Наноарт "Вулкан". Одне з найцікавіших SEM-зображень, отриманих на мікроскопі при 16-тисячному з невеличким збільшенні. Це знімок розколу напівпровідника: те, що ми бачимо зверху (виверження) — ребро, а знизу — поверхня напівпровідника. Під час створення цього наноарту надихалися знімком фотографа Аарона Томаса реального виверження вулкану Акатенанго, що у Гватемалі, Центральна Америка.

Наразі ми не комерціоналізуємо наш проєкт, тому кожен може звернутися до нас, персонально і ми надішлемо серію постерів, магніти або стікерпак.  Також наш проєкт представлено у соцмережах. Якщо когось зацікавить наш проєкт, співпраця або запит щось замовити. Обов’язково усім відповімо та обговоримо ту чи іншу пропозицію. Тримаємось разом задля миру, України, БердянсЬка!

Посилання на соцмережі:




Останні новини Бердянська
вчора, 19 травень, неділя 2024
17 травень, п'ятниця 2024
16 травень, четвер 2024
15 травень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок