Через окупантів Бердянськ може залишиться без води, а ЗАЕС зупинитись надовго

Бердянськ 24
07.02.2023 · 12:36 · переглядів - 1760

У Каховському водосховищі стрімко падає рівень води

Через окупантів Бердянськ може залишиться без води, а ЗАЕС зупинитись надовго

Основною причиною обміління є втрата контролю України над головними «пробками», які випускають дніпровську воду – Каховською ГЕС, Північно-Кримським каналом і Каховським магістральним каналом, вважає доктор географічних наук, професор Херсонського державного університету Ігор Пилипенко.

«Той же Північно-Кримський канал забирав щорічно 1,2 кубічних кілометри води і технологічно взимку завжди стояв сухий. Після захоплення росіянами головної споруди каналу вони влітку 2022 року заповнили дніпровською водою кримські водосховища на 120% від норми, що спричинило затоплення частини Кримського півострова. Зараз, узимку, русло каналу теж заповнене, через що в Новій Маячці на Херсонщині виникла загрозлива ситуація з підтопленням», – сказав Ігор Пилипенко.

Найбільше ж води – майже 4 кубокілометри на рік – використовував Каховський магістральний канал. Наприкінці осені 2022 року через сильні російські обстріли була пошкоджена головна насосна споруда каналу, що загрожує припиненням водопостачання для питних потреб і сільського господарства до окупованих територій Запорізької і Херсонської областей.

За словами Ігоря Пилипенка, найбільше падіння рівня води загрожує територіям нижче Запоріжжя.

«Є всі шанси втратити Каховське водосховище. Ми на межі не просто екологічної, а соціально-гуманітарної катастрофи, бо через відсутність зрошення така кількість населення в сільській місцевості як зараз буде не потрібна. Також ризикують залишитися без питної води Мелітополь, Бердянськ та багато інших населених пунктів. А якщо впаде ще на півтора метри рівень води в водоймі-охолоджувачі Запорізької АЕС, то ця станція з часом взагалі не зможе працювати», – додав Ігор Пилипенко.

Підоготовлено за матеріалами Центру журналістських розслідувань




Останні новини Бердянська
сьогодні, 19 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок