Чи можна продати нерухоме майно, перебуваючи в Бердянську?

По матеріалам Бердянск сейчас
26.01.2023 · 11:42 · переглядів - 5671

Що слід знати бердянцям стосовно операцій з нерухомістю під час тимчасової окупації територіі

Чи можна продати нерухоме майно, перебуваючи в Бердянську?

За загальним правилом, угоди, які укладені на тимчасово окупованій територіі не мають юридичної сили.

За роз’ясненнями ми звернулись до бердянського адвоката Олександра Розума:

Чи можна продати нерухоме майно, перебуваючи в Бердянську?

- Це питання не має однозначної відповіді.

Загалом, продати майно в Бердянську неможливо. Одна з причин – це закриті реєстри з нерухомості, тому на тимчасово окупованій територіі нотаріуси угоди робити не можуть. Але є нюанси. Про них згодом.

Також не можна внести майно як статутний фонд, і таким чином здійснити прихований продаж. Діє пряма заборона.

За розпискою продавати - не варіант, тому що це все не може бути доведено, і є ризикованим як для продавця так і для покупця.

Так як у першому випадку, після «продажу» покупець може вимагати назад свої гроші, оскільки угода є недійсною. І в цьому випадку, гарантувати цілісність майна ні хто не зможе.

Якщо ж покупець виявиться сумлінним, то він у свою чергу після деокупації не зможе оформити майно на себе, оскільки угода все одно буде недійсною і необхідно буде шукати продавця.

 

Чи можна продати нерухомість на тимчасово окупованій території, уклавши угоду про це на підконтрольній частині України у державного українського нотаріуса?

Це як раз про ті нюанси які я казав вище. Продаж нерухомості можливий, проте відносно окремого майна. А саме: продати можна тільки квартиру (будинок неможливо) і тільки ту квартиру, право власності на яку набуто після 2012 року. Це зумовлюється характером оформлення продажу саме квартир.

Зауважу, що навіть сукупність таких обставин не завжди є гарантією укладання договору купівлі-продажу. Оскільки така можливість є новою і не всі нотаріуси згодні на оформлення продажу нерухомості з окупованої території.

 

Обґрунтування відповіді:

Відповідно до Наказу Міністерства юстиції України від 11 квітня 2022 року № 1429/5 Бердянский район (із містом Бердянськ у своєму складі), включений до адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану.

Одним із таких реєстрів є Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Отже, щодо нерухомого майна, розташованого у межах адміністративно-територіальних одиниць, визначених зазначеним Переліком, укладати договори купівлі-продажу поки що заборонено. Тому бердянцям слід тимчасово утриматись від укладання можливих правочинів щодо розпорядження нерухомим майном, яке розташоване на тимчасово окупованих териттріях.

З питань додаткових роз’яснень щодо кожного конкретного випадку, можна звертатись до телеграм каналу Олександра Розума «Юридична допомога в окупації»




Останні новини Бердянська
вчора, 18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024
16 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок