"Не вмію тихо любити Україну". Історія вчительки української мови, яка евакуювалась з Бердянська до Чернівців

По матеріалам Суспільного
08.02.2023 · 19:46 · переглядів - 2532

Ольга Ніколаєва майже три місяці жила в окупованому Бердянську Запорізької області. За цей час волонтерила у школі та розміщувала у себе вдома переселенців з Маріуполя. Через професію та спілкування українською її допитували російські військові. У травні жінка виїхала до Чернівців. Про це її попросила мама.

"Не вмію тихо любити Україну". Історія вчительки української мови, яка евакуювалась з Бердянська до Чернівців

Зараз Ольга проживає у гуртожитку, навчає переселенців української мови та продовжує проводити дистанційні заняття учням з Бердянська. Свою історію розповіла Суспільному.

У Бердянську Ольга працювала вчителькою української мови та літератури у школі, яка у 2001 році перейшла на українську мову навчання. Каже, що викладати російською відмовилася б. На початку повномасштабного вторгнення у закладі почали приймати людей, які виїжджали з Донецької області – переважно з Маріуполя. Ольга каже, що за день у місто приїжджали до восьмисот людей.

"Навчальний рік завершився 24 лютого, відтоді уроки не проводили, а зорієнтувалися на волонтерстві. Допомагали з поселенням, ремонтували транспорт, забезпечували психологічною допомогою та харчуванням", – розповідає Ольга.

 

"Мама просила їхати, бо вб'ють"

13 травня до жінки додому прийшли два десятки російських військових зі зброєю. Запитували про спілкування українською мовою у родині Ольги.

"Я розповідала їм, що значить Україна, наші пісні. Вони сиділи та зачаровано слухали. Втім хотіли, щоб я говорила російською. Потім був трьохгодинний діалог, який їх не влаштував", – каже Ольга.

Жінку забрали на допит у комендатуру — це колишній відділ поліції, який окупували росіяни. Вони були без розпізнавальних знаків. В Ольги перевіряли телефон, перечитували повідомлення та телефонували її друзям.

"Телефон був нечищеним. Ніхто про це не думав. Я вчителька й до мене могло бути багато питань. Після цього я зрозуміла, наскільки небезпечно це для мене й мого життя"

Учні та їх батьки просили Ольгу виїхати з міста. Але вирішальним стало прохання мами.

"Сказала: "Їдь, бо тебе вб’ють". Зі сльозами на очах вона мені говорила, що "ти не вмієш любити тихо Україну". Я відповідала, що під ковдрою ніколи любити не зможу".

Ольга входила до місцевої групи за "чистоту" державної мови у східній частині України та за розвиток української мови в місті. Була у "Просвіті". За її словами, після 2014 року люди більше відкрилися до вивчення державної мови.

"Російські військові багато чого не знали, можливо тому так і поставилися. І тому я жива й змогла виїхати", – розповідає Ольга.

вчителька з Бердянська

"Тепер це моя домівка"

16 травня жінка виїхала з Бердянська. У цьому їй допомогли друзі, які закінчили Чернівецький університет. З собою взяла книжку поезій Ліни Костенко, яку подарували її випускники. За словами Ольги, дорога була складною – двісті кілометрів їхали чотири доби під обстрілами.

"За нами ставили гради, ми були живим щитом. Після пострілів, які змушували сидіти в машині, моє перебування в комендатурі виявилося легкою прогулянкою", – розповідає жінка.

Зараз Ольга живе у шостому гуртожитку Чернівецького університету. Також відвідує Центр Кольпінга та викладає там українську мову переселенцям.

"Мені дуже подобається передавати свої знання. Як говорить Ліна Костенко: "Мова – це обличчя народу". Хай усі знають яке у нас чудове обличчя".

Також Ольга продовжує дистанційно навчати учнів зі школи у Бердянську. Дехто з них досі перебуває в окупації, багато дітей виїхали в Німеччину, Польщу, Нідерланди.

"Діти телефонують і кажуть, що хочуть продовжити вивчати мову. Так, Бердянськ – це місто російськомовне більше, але говорять і російською, і українською. Тому як можна не любити рідну мову?"




Останні новини Бердянська
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок