Ситуація на Донбасі після перемир’я тільки погіршилась — ОБСЄ

По матеріалам Дзеркало тижня
25.11.2021 · 09:51 · переглядів - 2092

Кількість обстрілів з липня 2020 року стає лише більшою, кажуть в місії


Ситуація з обстрілами на лінії розмежування в Донбасі  зараз є гіршою, аніж до липня 2020 року, коли були введені в дію нові заходи щодо посилення режиму припинення вогню, заявив після чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні та у ТКГ посол Мікко Кіннунен.

Він зазначив, що зараз ситуація вздовж лінії зіткнення є вкрай нестабільною. Зокрема на цьому відрізку багато пошкоджених важким озброєнням житлових будинків та об'єктів інфраструктури.

 - У середньому, кількість порушень режиму припинення вогню на день перевищує аналогічний показник до набрання чинності заходами щодо посилення режиму припинення вогню у липні 2020 року, - зазначив Кіннунен.

Представник ОБСЄ вказав, що ситуація на разі виглядає тупиковою і серйозно перешкоджає як діяльності Спеціальної моніторингової місії, так і ускладнює життя цивільного населення. Так, неможливість вільно пересуватись для місії ОБСЄ ускладнює встановлення нею фактів і повідомлення про них у відповідь на конкретні інциденти.

Минулого місяця Росія знову почала стягувати війська та техніку до кордонів з Україною, нарощуючи угруповання, що залишилося там після весняних "учень". Агресивність Росії на дипломатичному та військовому напрямках в останні тижні суттєво зросла. Міграційна криза в Білорусі, напруженість на Балканах, пропасне зростання цін на газ у Європі – у всіх цих подіях простежується російський слід.

Загроза вторгнення Росії в Україну велика. На відміну від публічних коментарів української влади, американські партнери "вкрай стурбовані незвичайним переміщенням" російських військ біля кордонів України та проводять термінові консультації зі своїми союзниками.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок