«Сьогодні тато обов’язково приїде». Історія бердянця, який майже два роки перебуває в полоні

Бердянськ 24
23.02.2024 · 21:05 · переглядів - 5408

Морський піхотинець Станіслав Писанов потрапив у російський полон навесні 2022 року, захищаючи Маріуполь. Де перебуває український захисник, в якому він стані, скільки морських піхотинців досі залишається в полоні, та як згадує тата син Станіслава «Бердянськ 24» дізнався під час інтерв’ю з його дружиною Мариною.


Повномасштабне вторгнення Станіслав зустрів у селі Широкине. Налякана дружина змогла додзвонитися до чоловіка дівчина лише в обід. Стас сказав їй поки залишатися в місті.

«У мене була така паніка, я схопила дитину, почала збирати речі. Та він сказав поки сидіти на місці, бо не знає, що буде коїтися на дорогах. І десь я з ним ще мала зв'язок буквально три дні», – згадала Марина.

За півтора тижня чоловік зізнався дружині, що перебуває в Маріуполі, після цього зв’язок перервався.

«Я взагалі не знала, що з ним коїться, але якась жінка, мабуть, дружина його побратима, мені подзвонила та повідомила, що він живий, здоровий, просто у них немає зв'язку. Потім він вийшов на зв'язок десь через тиждень-два. Сказав, що у нього все добре. Він мені ніколи не зізнавався, що йому погано, тяжко. Майже щоразу питав як ми, де, що. Сказав, щоб я збирала речі, забирала малого та намагалася виїхати з Бердянська, бо він не знає, що буде далі коїтися», – розповіла дружина полоненого.

Наприкінці березня 2022 року Марина з дитиною виїхали з Бердянська. Вона згадала як це було.

«Він (чоловік – ред.) мені сказав з його речей нічого не брати, видалити всі фото, які пов'язані з ним, з воїнською службою. Ви навіть не уявляєте, який ми страх пережили за ці 9 годин, поки доїхали з Бердянська до Запоріжжя. Але, слава Богу, нас їхала ціла маршрутка жінок з дітьми, то ні телефон, ні сумки, нічого не перевіряли. Це було дуже важко, дуже страшно», – наголосила бердянка.

 

«Живий, здоровий, чекає обмінів»

Морський піхотинець Станіслав Писанов

Вона розповіла, що зв’язок з чоловіком хоч і нестабільний, але був до 12 квітня. Того самого дня, коли Станіслав вийшов у полон.

«Я у нього завжди питала, що в тебе коїться, де ти знаходишся, але він мені (відповідав – ред.): «все добре, все нормально, скоро все закінчиться, ми будемо разом, не переймайся». Але потім від звільнених побратимів дізналася, що в нього було поранення та він знаходився в шпиталі на заводі Ілліча. 12 квітня о 6 вечора він мені востаннє подзвонив, але в мене з телефоном були деякі проблеми, я пропустила цей важливий зв'язок», – зізналася дівчина.

Що чоловік в полоні Марина дізналася від національного інформаційного бюро. Першу звістку про те, що Стас живий Марина отримала в серпні 2022 року.

«Отримала від нього листа. Написано «Живий, здоровий». Дуже сумує та сподівається на скору зустріч. А потім десь у грудні 2022 року зі мною зв'язався хлопець, якого обміняли в грудні. Він сидів з моїм чоловіком в одній камері, вони були в Волгоградській області. Сказав, що він живий, здоровий, чекає обмінів, не падає духом, сподівається на скору зустріч, на обмін», – поділилася Марина.

В автівці з собакою

 

Востаннє інформацію про чоловіка дівчина отримувала у квітні 2023 року, тоді його етапували до Володимирської області. Звільнений з полону боєць передав Марині звісточку від Станіслава.

«Він живий і здоровий, постійно розповідає про сина», – розповіла бердянка.

Вона повідомила, що багато побратимів її чоловіка знаходиться саме на території РФ. Марина розповіла, що Станіслава спочатку утримували в Оленівці, потім перевезли до Таганрога, далі до Волгоградської області, а зараз він перебуває у Володимирській. Бердянка поділилася, що розповідали про полон звільнені побратими чоловіка.

«Їх дуже сильно били, постійно водили на допити. У мене чоловік, наскільки мені відомо, втратив приблизно 20 кілограмів за 9 місяців перебування в полоні. Він вже в полоні два роки. Годують їх дуже жахливо. Розповідали, що давали кусок хліба з гарячою водою, з кип’ятком, одну картоплинку. Один стакан води на 5 осіб – це на цілий день. Але вони тримаються заради нас», – наголосила Марина.

Вона повідомила, що з 501 окремого батальйону морської піхоти за майже два роки обміняли лише 23 особи. В полоні залишається 254 бійці.

 

Син чекає тата на день народження

Марина Писанов з сином

У Марини та Станіслава є восьмирічний син, який постійно згадує тата і чекає його «у відпустку».

«У нього є однокласники, батьки яких також захищають нашу країну. Він іноді приходить до мене, плаче, каже, чому їхні батьки приїжджають, а до мене не приїжджає. Але він не знає, що його тато знаходиться в полоні. Він думає, що у нього тато на роботі. Я йому постійно кажу, що тато незабаром повернеться. Він вже два своїх дні народження зустрічав без тата. Зранку просинається і каже: «сьогодні в мене свято, сьогодні тато обов’язково приїде». Бо тато завжди й подарунки (дарував – ред.), і намагався вирватися, приїхати на день народження, це дуже важливе для нього свято. Він (син – ред.) дуже сумує. Мені дуже тяжко завжди йому казати, що тато скоро повернеться, але я сама не знаю, коли тато повернеться. Дуже сумую», – поділилася Марина.

діти на мітингу




Останні новини Бердянська
сьогодні, 26 липень, п'ятниця 2024
вчора, 25 липень, четвер 2024
24 липень, середа 2024
23 липень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок