Сучасне мистецтво у Бердянську або як за 200 грн зробити арт-об’єкт

По матеріалам Антикафе
15.09.2021 · 12:31 · переглядів - 3356

Культурні урбаністи продовжують дивувати місцевих жителів Бердянська, створюючи нетипічні для міста об’єкти, переважно пов’язані із соціальними проблемами міста, країни, а іноді і всієї планети. 

Сучасне мистецтво у Бердянську або як за 200 грн зробити арт-об’єкт

Навіщо вони це роблять? Тому що не можуть інакше. Це інше мислення, яке з’являється у молодих людей, або навіть підлітків, які гостро відчувають недоліки сучасності.

Цього літа в Антикафе Час Є пройшло декілька заходів, які призвані були навчити молодих людей позначати проблеми, які стоять перед людством, за допомогою мистецьких методів. Завдяки мистецтву було створено більше 10 об’єктів паблік-арту у Бердянську. 

Айдіатон

Першою ластівкою був урбаністично-мистецький айдіатон, який пройшов у червні 2021 року, він дозволив учасникам інакше поглянути на Бердянськ, на його проблеми і запитання, а також знайти урбаністично-мистецькі рішення для цих проблем і питань. 

Художній музей імені Ісаака Бродського 12-13 червня був переповнений креативними людьми з палаючими очима і поряд з ними, як іскри, постійно запалювалися ідеї. За два дні було створено 5 концептів арт-проектів для міста. 

Що то за концепти? Якщо дуже коротко, то це: 

Металева планета Земля з вмонтованими баками для сортування сміття

планета металева

Металеве дерево на екологічну тематику

металеве дерево

Великий рупор для зняття стрессу

рупор

Серія функціональних арт-об’єктів на екологічну тематику

екология

Паблік-спейс для молоді і дітлахів

паблик

Доречі, проєкт команди-переможниці від імені Молодіжної ради було подано на Громадський бюджет Бердянська. Розробити, оформити та подати проєкт молодим людям допомагала команда Антикафе Час Є. 

У липні стало ще спекотніше і Культурні урбаністи вирішили не тільки зробити концепти проєктів, а навіть вийти на вулицю і спробувати одразу створити те, що напридумували. 

Тож, на першому воркшопі з арт-інтервенцій, учасники та учасниці створили мурал на стіні у в одному з дворів у центральній частині міста, три невеличких гумористичних надписи на стінах у центрі Бердянська та мусорного монстра із паперу, який нагадував про екологію. Собівартість кожного з арт-об’єктів не перевищувала 200 гривень, що доводить гіпотезу про те, що для креативного мистецького вислову не потрібно багато грошей. Головне – ідея, концепт.

Арт объект

Арт объект

Арт объект

Арт объект

Арт объект

 

“Вважаю, найцікавіша частина навчальних заходів проєкту Культурні урбаністи – це мить, коли учасники та учасниці усвідомлюють, що мистецтво є доступним для них. Що створювати свої арт-об’єкти та потужні мистецькі висловлювання може кожний, – каже Кирило Пеліванов, керівник ГО Час Є, – Тоді мистецтво та міський простір стають інструментом та площиною для суспільного діалогу та рефлексії нагальних питань”.

А потім всім так сподобався перший воркшоп з арт-інтервенцій, що вирішили зробити ще й другий! На якому теж з’явилася ціла купа паблік-арт робіт: арт-об’єкт обійми дерево, інтерактивний арт-об’єкт “Дартс – випусти пар на медуз і комарів”, арт-інтервенція “Я медузянск”, декілька філософських написів на стінах у центральній частині Бердянська.

арт

арт

арт

арт

арт

арт

арт

 

Вікторія, учасниця одного з воркшопів поділилася своїми враженнями:

“Це дуже цікаво і познайомитись з людьми і поспілкуватися і зробити щось своїми руками для Бердянська, Щоби люди помітили те, що ми зробили, щоби замислились, цінували і щоби могли підійти до арт-об’єкту і сказати: “класно, що люди таке роблять, дарують іншим позитив… можливо, і мені варто щось зробити для цього міста?””

Літо нагадало про туристичну тематику і вирішили зробити альтернативний арт-путівник для міста. В цьому Культурним урбаністам допомогли креативні херсонські друзі, які вже створили для Херсону подібний путівник. Було організовано воршкоп зі створення арт-путівника Бердянськом. 

На цьому заході учасники зробити пробні або тестові сторінки Альтернативного путівника по Бердянську, з гумором та з реальними картинками бердянської місцевості. Вийшло доволі весело. Дивіться самі.

колаж

колаж

колаж

 

“Основна ідея подібних заходів – показати, що креативні люди є у Бердянську, що вони готові творити і створювати”, – розповідає Ксенія Клейнос, організаторка заходів і директорка Антикафе “Час Є”, – “Кожен бажаючий має можливість зробити те, що хочеться. Для цього достатньо бути творчою людиною і мати намір щось зробити. Доречі, я вважаю, що всі люди творчі, незалежно від того, що вони розповідають про себе вам”.

 

Всі воркшопи цього літа були проведені завдяки Європейському фонду за демократію та Посольству Канади.

колаж

Літо закінчилося, але Культурні урбаністи продовжують свою ходу. Вони вже запланували купу заходів до кінця 2021 року і якщо вам цікаво, що то буде – шукайте в соціальних мережах сторінки антикафе Час Є або культурних урбаністів. Приємної вам осені!




Останні новини Бердянська
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок