В Бердянську від води летять бойлери та пральні машинки. Розповідаємо на цифрах, чому так відбувається.

Бердянськ 24
15.03.2024 · 14:52 · переглядів - 3862

Після підриву Каховської ГЕС бердянці залишилися без постачання дніпровської води. З того часу жителі окупованого міста регулярно скаржаться на якість води, її постійні відключення та вихід з ладу побутової техніки.

В Бердянську від води летять бойлери та пральні машинки. Розповідаємо на цифрах, чому так відбувається.
Бердянське водосховище

Чи дійсно «бердівська» не відповідає нормам, чи можуть окупанти покращити її якість і наскільки вистачить запасів водосховища? Про це «Бердянськ 24» анонімно пояснив місцевий фахівець.

За словами спеціаліста, води в водосховищі річки Берда достатньо та вистачить не на один десяток років. Втім, кількість не означає якість. Вода, яку подають бердянцям, не відповідає санітарно-питним нормам, у неї підвищений рівень жорсткості та вміст мінералів.

Водогін, яким зараз подається «бердівська» вода, до повномасштабного вторгнення використовували як резервний під час аварійних ситуацій. Загально це максимум до 10 діб на рік.

Всього з водосховища до міста вели три водогони, котрим більше 40 років. Наразі діє лише один з них, який теж зношений та потребує повної заміни. За роки використання метал зруйновано корозією, іржа разом з частками металів потрапляє в крани споживачів, - розповів чоловік.

До цього додається початково низька якість води. За словами фахівця, всі 30 показників, за якими зазвичай робляться заміри, у води з водосховища річки Берда завищені. Лише жорсткість перевищує норму в 3-4 рази, що негативно впливає на побутову техніку, зокрема посудомийні та пральні машинки.

Окупаційна влада заявила про наміри прокласти нові труби з річки Берда, а для підвищення якості води замінити пісок в швидких фільтрах у цеху водопідготовки. Втім наблизити якість до дніпровської все одно не вийде, - зазначив фахівець.

Разом з тим він додав, що за умови регулярного використання, вода з часом покращиться, бо у водосховищі відкриваються нові джерела. Втім скільки часу знадобиться на таке природне очищення невідомо.

Також "Бердянськ 24" отримав показники якості водопровідної води за основними показниками за один з минулих місяців і порівняв з нормами для питної води. Порівняльна статистика більш ніж промовиста.

таблиця




Останні новини Бердянська
вчора, 26 квітень, п'ятниця 2024
25 квітень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок