Військовий облік: кого з чоловіків не можуть взяти на роботу

По матеріалам Дзеркала тижня
03.09.2023 · 13:00 · переглядів - 1556

Це передбачено українським законодавством

Військовий облік: кого з чоловіків не можуть взяти на роботу
© Getty Images

В Україні триває загальна мобілізація, яка була оголошена через повномасштабне вторгнення Росії. Порядок військового обліку в Україні регламентується постановою № 1487, яку ухвалив Кабмін. В Чернівецькому обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки нагадали, за яким умов роботодавці можуть брати на роботу чоловіків.

Там нагадали, що приймання на роботу призовників, військовозобов’язаних і резервістів здійснюється тільки у разі їх перебування на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. 

Роботодавець повинен перевіряти наявність у чоловік віком від 18 до 60 років військово-облікових документів:

  • у військовозобов’язаних – військових квитків або тимчасових посвідчень;
  • призовників – посвідчень про приписку до призовних дільниць.

Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, установ, організацій, підприємств, закладів освіти незалежно від форм власності  повинні дотримуватись законодавчих норм щодо ведення військового обліку.

Там також наголосили, що за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зокрема і щодо ведення військового обліку, вони несуть відповідальність згідно із законом.

В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Але є десять категорій громадян, які можуть служити лише за місцем проживання.

А це:

  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;
  • які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;
  • опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Нагадаємо, що днями секретар РНБО Данілов анонсував важливе рішення щодо мобілізації обмежено придатних. Про це він заявив в ефірі національного телемарафону.

«Є в наших нормативно-правових документах термін – придатний або умовно придатний. Треба дати тлумачення, хто такий умовно придатний, де люди, які мають такий припис у своїх документах, можуть використовуватися», – зазначив Данілов.

За словами секретаря РНБО, коли такі люди потрапляють у ті чи інші частини з умовною придатністю, є певні процеси у командирів. «Тому для того, щоб закрити це питання раз і назавжди, рішенням Ради нацбезпеки і оборони дано доручення розтлумачити цей документ, щоб не було подвійного-потрійного трактування цієї норми», – підкреслив Данілов.

Як додав він, за засіданні 1 вересня це питання рішенням РНБО мало бути вирішено і «не буде ніяких подвійних тлумачень цих документів».

«Це законодавчі зміни», – констатував секретар РНБО.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок