«Запускаю комп’ютер, вимикаю звук і дивлюсь українські новини», - мешканка окупованого Бердянська

Бердянськ 24
27.10.2023 · 13:50 · переглядів - 3571

Атмосфера страху, система доносів і те, як достойні бердянці пристосовуються до життя поруч із зрадниками. Ще один лист з окупованого міста.

«Запускаю комп’ютер, вимикаю звук і дивлюсь українські новини», - мешканка окупованого Бердянська

Що я відчуваю до росіян? Це не ненависть. Ви ж ненавидите те, що собачка поклала під кущ? От і я ні. Сама влучна характеристика – гидливість. Тобі бридко від них. Ти не хочеш цього торкатися, спілкуватися, знаходитись не те, що в одному приміщені – відраза виникає, коли ти цих істот починаєш бачити десь на горизонті.

Ненависть – це про наших. Про зрадників. Про доносчиків.

Час такий – «із грязі в князі». Коли найгірші та найтупіші перетворюються на «еліту».

Воно все своє життя з пивняка не вилазило, а тепер віджало цей пивняк. І з пропитою мордою в компанії таких же алкашів експертно розмірковує про те, що «росія – страна возможностєй». Там неповні дев’ять класів школи, ледь завершене ПТУ, але в історії та геополітиці він – безапеляційний професор.

Ту зверхність, яку демонструють «нові руські», не проявляють навіть старі, самі окупанти. Зрадники принижують своїх земляків, сусідів. Щось трохи не сподобалось і лунають «прєдупрєдженія» про підвал. В деяких випадках це не просто слова. Здають. І при цьому дуже сильно пишаються собою. Просто гниди.

Я не могла уявити, що мали на увазі освічені люди, які розказували, що їм в радянські часи не вистачало повітря. Коли всі зажаті страхом, доносами, цензурою, одягом… Це складно зрозуміти без власного досвіду. Нажаль у мене він тепер є. І я ніколи не думала, що це можливо в 2023 році.

А ще в мене сформувалась виняткова суперздатність. Я запускаю комп’ютер, вимикаю звук і дивлюся українські новини. Іноді, звичайно, з мінімальним голосом, але частіше просто так. Мені просто подобається цей антураж, жовто-блакитні кольори, національні символи, світлі українські обличчя. Контекст то зрозумілий. А іноді дивлюся і просто уявляю, як саме зараз в студії оголошують, що Україна виграла війну.

Тільки не треба. Це не перша стадія розладу. Те що ти читаєш – ніхто не знає. А от почують сусіди, перехожі, що ти на український контент налаштована. Хтось та здасть. Не знаю, що за це може бути. Але перевіряти не хочеться.

Зараз вже холодно. У всіх вікна закриті, можна буде зробити трохи голосніше. З уявою то в мене порядок, а ось пропустити, коли Володимир Зеленський і правда оголосить про Перемогу ніяк не хочеться. Слава Україні!




Останні новини Бердянська
вчора, 26 липень, п'ятниця 2024
25 липень, четвер 2024
24 липень, середа 2024
23 липень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок