У виконкомі представили програму українізації Бердянська

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
06.04.2017 · 10:44 · переглядів - 2007

В мерії, під головуванням міського голови Володимира Чепурного, відбувся круглий стіл на тему розвитку і функціонування української мови в Бердянську на 2017-2020 роки.

У виконкомі представили програму українізації Бердянська

Чиновники мерії, міські педагоги, науковці, журналісти та громадські діячі обговорили проблеми та перспективи розвитку української мови в місті та дійшли згоди в необхідності розширення чи запровадження паралельної програми з популяризації історії, культури та традицій українського народу.

Заступник міського голови Юлія Дойнова озвучила офіційну статистику вживання української мови у державних закладах, місцевих органах влади, школах та дитячих садочках. В органах влади державна мова є обов'язковою для ведення документації та нею мають володіти всі чиновники. В освітніх закладах дещо інша ситуація. На даний момент в Бердянську, після 26-ти років незалежності та сотень років тотальної русифікації продовжує функціонувати 6 (!) шкіл з російськомовною системою навчання, при тому що в Бердянську за національною ознакою з абсолютним показником домінують українці. Це школи №1,2,5,6,13 та ліцей, а також дошкільний заклад “Червона калина”. За словами Юлії Дойнової, в стадії переходу на повну україномовну систему навчання знаходиться №1,2,5,6,13 ЗОШ №4 та гімназіїя №3.

Завідувач методичного кабінету відділу освіти Наталя Скиртач представила програму розвитку і функціонування української мови в м. Бердянську на 2017-2020 роки. Пропонується запровадження україномовного контенту в міських засобах інформації, радіо та телебаченні, проведенні різноманітних конкурсів серед учнівської молоді, сприяння у функціонуванні центру української мови при БДПУ, проведення інвентаризації назв вулиць, магазинів та ін. об'єктів. Ознайомитись детально із запропонованим переліком заходів можна на сайті міської раді.

Директор гімназії №2 Наталя Данилова охарактеризувала проведення національно-патріотичного виховання на уроках та в позакласній діяльності. Заступник ректора БДПУ Вікторія Ліпич повідомила присутнім про основні заходи, які запроваджуються в бердянському виші на популяризацію української мови серед молоді.

Міський голова Володимир Чепурний закликав внести свої пропозиції до програми і представників ЗМІ. Спільно з науково-дослідним інститутом Історичної урбаністики ми розробили комплекс заходів з популяризації українських традицій, історії та культури в Бердянську. Представником міської влади було запропоновано врахувати пропозиції і винести їх на розгляд депутатського корпусу в рамках окремої програми або ж спільно з проектом, який обговорювали на зібранні.

Заходи з популяризації українських традицій, історії, культури

Історичні процеси в Приазов’ї і в тому числі в Бердянську, як місцевими краєзнавцями, так і більшістю науковців до набуття Україною незалежності  характеризувались з позиції загальноімперських традицій. Сучасними дослідниками застосовується принципово новий підхід дослідження історії України періоду Російської імперії — на засадах україноцентричності та глибинному аналізі мікро- та макроекономічних показників розвитку регіону (Південь України), соціо-культурних процесів, розвитку релігії та ін.

Міський простір Південної України за імперської доби та в радянський період був русифікований. Наслідки русифікації відчутні й в ХХІ столітті, в тому числі і в Бердянську. Новітні наукові погляди на дослідження історії вузьконаправлені і знаходять відображення в історичних наукових дослідженнях, тоді як у періодиці продовжує панувати застарілий підхід висвітлення історії. Варто відзначити, що Бердянськ до сьогодні не має чітко визначеної, упорядкованої згідно вимог сучасної науки збірки історії міста. Доцільність розробки подібного академічного видання настала давно.

В питанні розвитку української культури та традицій, як на загальнодержавному, так і на локальному рівнях чітких, системних заходів тривалий час не спостерігалось. Це призвело до поступового занепаду суспільної моралі, переоцінки моральних цінностей, сформувався культ споживання матеріальних благ. Ці та інші тенденції знайшли відображення у динамічному зниженні політичної культури українців та формуванню колективної безвідповідальності за ситуацію в країні і кожному окремому місті.

Становлення та розвиток громадянського суспільства неможливі без чіткого усвідомлення загальноісторичних процесів, які відбувались в українській державі, основних елементів національної культури та традицій. Високий рівень самосвідомості, освіченості та усвідомлення національної ідентичності – невід’ємні складові сучасного, демократичного суспільства.

Системні зрушення в суспільстві відбулись в 2004-му році під час подій “Помаранчевої революції”, “Революці Гідності” 2013-2014-го років та російської інтервенції, яка розпочалась в 2014-му році і триває до сьогодні. Криза корумпованих політичних еліт та зовнішня військова агресія стали визначальними факторами для консолідації нації, реального становлення громадянського суспільства.

Глобальні транформації, які відбуваються в українському суспільстві мають знаходити відображення і в офіційних позиціях представників державної влади та чиновників на місцях. Громада Бердянська за останні роки якісно змінилась. На зміну радянському мисленню, застарілим поняттям про нездатність впливати на загальнодержавні та міські політичні процеси, прийшло усвідомлення доцільності, реальності та необхідності залучення кожного окремого громадянина до суспільного буття громади.

Запровадження масових заходів, креативних освітніх проектів, спортивних змагань та інших ініціатив з популяризації української історії, культури та традицій в Бердянську сприятимуть консолідації міської громади довкола національної ідеї та становленню громадянського суспільства.

НАУКОВІ ПРОЕКТИ

- Залучення науковців до розробки академічного видання “Історія Бердянщини: від стародавніх віків до сьогодення”.

ОСВІТНІ ПРОЕКТИ

Однією зі складових освітнього процесу в дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах займає патріотичне виховання молоді. В методичних рекомендаціях, навчальних програмах від Міністерства освіти, науки, молоді та спорту вже закладено базовий комплекс заходів для становлення та всебічного розвитку свідомого громадянина. Виховний процес в дошкільних закладах та школах пропонуємо поглибити позаурочними розважальними та освітніми заходами патріотичного спрямування.

Дитячі садочки та початкова школа

  • організація виступів мобільних лялькових театрів з постановами українських народних казок та легенд із залученням сучасних ляльок, яскравих декорацій;
  • Конкурси малюнків для молодших школярів «Моя країна – Україна».

Середня та старша школа

  • Конкурс есе «Україна моєї мрії»;
  • участь у всеукраїнських історико-етнографічних та еколого-географічних експедиціях, які проводяться в рамках руху учнівської та студентської молоді України за збереження і примноження традицій, звичаїв, обрядів народу;
  • організація міжшкільних брейн-рингів чи інших інтелектуальних турнірів з історії України, Рідного краю, особливостей культури та побуту українців;
  • для відмінників навчання, переможців загальноміських олімпіад, призерів наукових конкурсів, кращих авторів есе, команд-переможниць міжшкільних інтелектуальних турнірів на канікулах влаштовувати тури по визначних місцях України. Для прикладу: налагодити тісну співпрацю з органами міської влади населених пунктів Західної України про прийом на базах відпочивально-оздоровчих закладів учнівської молоді. Бердянськ приймає дітей влітку, бердянських школярів відправляти на відпочинок взимку; туристичні маршрути замками України, столицями українських гетьманів та їх резеденціями та ін..
  • Організація виїзних екскурсій по визначних місцях Запорізької області.

КУЛЬТУРНО-МАСОВІ ЗАХОДИ

  • Організація виїзних виступів Запорізького Кінного театру Хортицького музею-комплексу;
  • З метою об’єднання бердянської спільноти в одну велику родину провести фестиваль Писанки «Бердянська родина» з майстер-класами по виготовленню писанок в різних техніках;
  • В розпал літа, для гостей міста провести промоційну акцію «Ніч в Бердянську». Тобто культурне життя міста продовжити до глибокої ночі. Організувати екскурсії, театралізовані дійства, мистецькі перфоманси, які відбуватимуться в музеях, на площах міста;
  • Кіно під відкритим небом (2 р. на тиждень з червня по вересень);
  • Фестиваль «Цінуємо українців». Зустрічі з письменниками, краєзнавцями, художниками, музикантами, істориками Запорізького краю. Відомими вихідцями з Бердянська. Проведення майстер-класів;
  • «Україна - пензлем бердянських художників» Виставку-показ;
  • Фестиваль геральдики й  нумізматики,  філателістів, гербів Бердянська, світлини, настільні  календарі з видами Бердянська й України та ін..;
  • Виставка «Обереги, що не губляться в віках». На ній представити майстринь вишиванок, рушників, виробів-оберегів. Проведення майстер-класів з виготовлення ляльок-мотанок. Організація конкурсів з вишивки та виготовлення віночків для дівчат;
  • Фестиваль національного костюму різних регіонів України. Флешмоб у вишиванках;
  • Спільно з громадськими організаціями – розписи муралів;
  • Фестиваль етнічної української музики до дня міста / до дня дітей;
  • Фестиваль української традиційної їжі;

СПОРТИВНІ ЗАХОДИ

  • Реконструкція знакових історичних подій (для різних вікових груп);
  • Краєзнавче орієнтування (як варіант у вигляді квестів);
  • Комплекс ігор – «Козацькі розваги».

Заходи з популяризації українських традицій, історії, культури розроблено спільно з НДІ Історичної урбаністики

Є. Гнибіда, В. Константінова




Останні новини Бердянська
сьогодні, 19 травень, неділя 2024
17 травень, п'ятниця 2024
16 травень, четвер 2024
15 травень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок