Відірвані від народу: міська влада не помітила соціального вибуху з приводу підвищення тарифу на проїзд

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
08.02.2018 · 19:41 · переглядів - 6385

Міська влада продемонструвала зацікавленість у підвищенні тарифу – так можна коротко охарактеризувати 2,5 години емоційного обговорення регуляторного акту з приводу підвищення тарифу під час засідання круглого столу.

Відірвані від народу: міська влада не помітила соціального вибуху з приводу підвищення тарифу на проїзд

За результатами круглого столу можемо сміливо констатувати, що проїзд в громадському транспорті буде збільшено до 6 гривень, а пропозиції мешканців міста будуть відхилені. На засіданні, чиновники мерії спільно з перевізниками переконували в доцільності, обґрунтованості та прозорості нового тарифу.

Розрахунки пасажиропотоку зроблено на основі паспортних показників вмістимості маршрутних таксі

Тобто всі сидячі місця і лише декілька стоячих. В яких умовах пересуваються бердянці – знають ті, хто щоденно користується громадським транспортом. Вартість нового тарифу встановлено на основі розрахунків перевізників. І хоча законодавець передбачив в «Методиці розрахунку тарифу на послуги пасажирського автомобільного транспорту» встановлення тарифу за результатами обстеження пасажиропотоку, начальник транспортного відділу Ірина Удовиченко заявила однозначно – замовляти це дослідження дорого для міського бюджету.

У прифронтовій Авдіївці змогли, а в Бердяську неможливо?

Серйозні кошти, вважає ця ж чиновниця, необхідні для введення автоматизованої системи обліку оплати проїзду. Хоча в Законі «Про автомобільний транспорт» законодавець і передбачає її встановлення органами місцевого самоврядування. На конкретне запитання до перевізників, чи готові вони до встановлення на своїх автобусах такої системи – підприємці ухилились від відповіді, а за них спробувала відповісти начальник транспортного відділу.

Пропозиції, які надали бердянці в петиціях, детальний аналіз регуляторного акту від нашої редакції, звернення депутата Цуканова, на засіданні круглого столу в абсолютній більшості були відхилені. Ряд критичних зауважень, щодо наших уточнень в рамках даної регуляторної процедури, чиновники мерії розцінили як несуттєві. Їх аргументацію ми попросили оформити у письмовому вигляді, після чого уважно проаналізуємо з юристами.

Незважаючи на одіозність фігури Віктора Цуканова не можемо не відзначити що лише цей політик також вимагає обґрунтованості та прозорості при формуванні нового тарифу.

Всі транспортні засоби, які працюють на маршрутах технічно справні?

Ще один цікавий момент – Ірина Удовиченко вважає, що всі транспортні засоби, які працюють на маршрутах технічно справні, що засвідчується засвідченням експерта. Чому у автобусів на ходу відвалюються колеса, задимляються двигуни, з даху крапає вода під час дощу і ще інші «Чому?» до технічного стану автомобілів, схоже, чиновниця не помічає. Більше того, графік руху громадського транспорту, начеб то, розроблено дослідним інститутом, в якому передбачається перевезення пасажирів в годину пік, відповідно до паспортних показників транспортного засобу!

Не "відбив" автобус за рік - бізнес не вигідний

Ще один цікавий вислів пролунав від одного з перевізників, про те, що їм не вдається за один рік компенсувати вартість нового автобуса. Цим перевізники яскраво засвідчили «дикунський бізнес по-бердянськи» - якщо ти не отримуєш прибуток у 100% від своєї діяльності, твій бізнес не вигідний.

Залишилось без відповіді наше запитання, чи понесли збитки за підсумками 2017-го року перевізники?

Адже в, поки що, діючому тарифі закладена рентабельність всього 5%. На це начальник управління економіки Юлія Орлова повідомила, що мерія не має права досліджувати підприємницьку діяльність суб’єктів господарювання. 

В результаті засідання склалось стійке враження, що заяви міського голови Володимира Чепурного про невдоволеність перевізниками, призиви надавати пропозиції до регуляторного акту виявились черговим дешевим піаром, адже в підсумку чиновники мерії відкрито зайняли позицію перевізників, навіть не провівши ґрунтовного дослідження складової тарифу. А «вишенькою на торті» стало одноголосна заява чиновників, що вони не помітили шквалу невдоволення серед мешканців міста, з приводу підвищення тарифу. Схоже, фахівці мерії одностайно виконали рекомендації міського голови не читати «Фейсбук».

Регуляторна процедура проходить із порушеннями законодавства

Наша редакція продовжує вважати, що регуляторна процедура проходить із порушеннями законодавства, оскільки вимоги Законів «Про автомобільний транспорт» та «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», щодо прозорості тарифу та обґрунтування доцільності перегляду нині діючого тарифу, в опублікованому регуляторному акті не дотримані.




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок