Туберкульоз в дитячому садочку: пройти перевірку мають 180 дітлахів

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
20.09.2018 · 16:13 · переглядів - 2248

Після шквалу обурення батьків вихованців дитячого садочку №35 та підключення громадськості, в мерії скликали нараду, на якій профільні спеціалісти докладно проінформували з приводу встановленого факту відкритого туберкульозу у одного зі співробітників дошкільного закладу

Туберкульоз в дитячому садочку: пройти перевірку мають 180 дітлахів

Місяць тому Бердянськом поширились чутки про виявлення відкритої форми туберкульозу у одного зі співробітників дитячого садочку. З того часу, за словами батьків вихованців дитячого садочку №35, детальної інформації вони так і не отримали. На нараді, яку зібрали в мерії, батькам повідомили, що офіційне підтвердження з протитуберкульозного диспансеру надійшло 7-го вересня. 10-го вересня розпочала роботу комісія  - встановлено число осіб, які контактували з хворим.

Як відзначив головний лікар ТМО Дмитро Єгоров жодних термінів, визначених законодавством при виявленні туберкульозу, порушено не було. Сам діагноз було поставлено співробітнику закладу в ході планового медичного огляду.

Так, пройти перевірку має 181 дитина. 54 співробітники дошкільного закладу, які контактували з хворим — перевірку пройшли і всі вони абсолютно здорові. Медики закликали батьків надати письмові згоди на проведення перевірок, адже без них, фахівці не мають право проводити огляд дитини. В понеділок, вівторок та п'ятницю в дитячому садочку №35 працюватимуть спеціалісти, які відбиратимуть аналізи. Рентгенографію проводитимуть в дитячій поліклініці за окремою чергою.

Заступник міського голови Юлія Дойнова, яка станом на сьогодні перебуває у відпустці, але на засідання з'явилась, повідомила, що в минулих роках також були зафіксовані випадки відкритої форми туберкульозу, однак за результатами досліджень, жодна з контактуючих осіб не інфікувалась. До того ж, голова Центру первинної медико-санітарної допомоги Олена Пулькіна відзначила, що в пробах слини захворівшої, туберкульозної палички не виявлено. Діагноз встановлено на основі результатів бронхоскопії. Тобто ризик інфікування осіб, які контактували з хворим — мінімальний. Однак, обстеження пройти мають всі.

Озвучена інформація дещо зняла напругу серед батьків, однак відкритим залишилось питання, чому адміністрація закладу, відділ освіти та профільний заступник міського голови не оприлюднювали наявну інформацію тривалий час? І як би не намагались чиновники та медики надати цьому факту буденності — приховання інформації від суспільства, а, особливо, батьків, чиї діти контактували з хворим — черговий приклад закритості влади, які в цьому випадку діяли в найгірших традиція Радянського Союзу. За Європейською практикою понести відповідальність мала б вся владна вертикаль — від адміністрації закладу — до керівництва міста, яке приховало інформацію, своїми діями спровокувавши серйозний резонанс в суспільстві.




Останні новини Бердянська
вчора, 26 квітень, п'ятниця 2024
25 квітень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок