Із п’ятьох обвинувачених у розкраданні коштів на ремонті дороги у Бердянську жоден не отримав реальне покарання

По матеріалам Наші гроші.Запоріжжя
15.01.2019 · 08:29 · переглядів - 1686

Із п’ятьох обвинувачених у розкраданні коштів на ремонті дороги у Бердянську жоден не отримав реальне покарання

Бердянський міськрайонний суд вироком від 11 грудня звільнив від покарання Сергія Біловіцького та Сергія Артемчука, а Араму Фтояну дав рік умовно за допомогу у розкраданні коштів ТОВ “Хозбудпоставка” при ремонті дороги на вул. Макарова у Бердянську.

Згідно з матеріалами справи, Управління комунального господарства виконавчого комітету Бердянської міської ради та ТОВ “Хозбудпоставка” у 2013 році замовили реконструкцію дорожнього покриття по вул. Макарова в Бердянську (І черга – від вул. Заслонова до Храму св. Пантелеймона і ІІ черга – від Храму св. Пантелеймона до аквапарку)” вартістю 2,3 млн грн.

Наприкінці 2014 року фірма завершила роботи і сторони підписали акти приймання виконаних робіт, за якими ТОВ “Хозбудпоставка” отримала усі кошти.

Однак згодом з’ясувалося, що фірма завищила обсяги виконаних робіт на 200 тис. грн (у іншому вироці вказувалося 867 тис. грн), а більшість отриманих коштів перерахувала ТОВ “ТД Інарі” за фіктивні роботи та послуги (запчастини та сільськогосподарська продукція). Надалі один із учасників схеми ці кошти обготівковував.

З огляду на це слідчі відкрили кримінальне провадження №12015080130002876, а після розслідування прокуратура звернулася до суду із відповідним обвинувальним актом стосовно трьох осіб: Сергія Артемчука, Сергія Біловіцького та Арама Фтояна.

Вказувалося, що Арам Фтоян у 2013 році познайомився з невказаною особою, яка повідомила, що може виграти тендери, але потрібні люди через яких можна переводити гроші в готівку. Арам Фтоян  на пропозицію погодився. Надалі переводом коштів зайнявся Сергій Артемчук, для цього він підробив паспорт і зареєстрував на іншу особу ТОВ “ТД Інарі”, також за цими документами відкрив для фірми рахунок. Отримані від “Хозбудпоставка” кошти він знімав у касі і за 2% від суми передавав Араму Фтояну.

Сам Фтоян займався роботою з людьми та безпосередньо ремонтом дороги, також надав виконробу Сергію Біловіцькому (який не був офіційно працевлаштований у “Хозбудпоставка”) вказівку на завищення обсягів у актах виконаних робіт.

Суд у підсумку визнав усіх трьох винними, однак Сергій Артемчук отримав 11,9 тис. грн штрафу із звільненням від покарання через строки давності, а Сергій Біловіцький отримав обмеження волі на рік із звільненням від покарання через амністію. Арам Фтоян отримав рік обмеження волі із таким же іспитовим строком. Вказувалося, що усі визнали вину частково – окрім звинувачення у шахрайстві та змові (у всіх ще були різні частини ст. 358 КК – підроблення документів, а у Артемчука ще й фіктивне підприємництво). Суд погодився про відсутність у їхніх діях шахрайства, вказував, що у трудових правовідносинах з “Хозбудпоставка” усі троє не перебували, не мали доступу до рахунків та грошових коштів на них, а лише (окрім Артемчука) мали організовувати технологічний процес виконання будівельних робіт. Крім того директор “Хозбудпоставка” В’ячеслав Сабков, який підписував акти виконаних робіт, вже засуджений на рік умовно (до цього ще раз був засудженим). Також вказані три особи відшкодували загалом 155 тис. грн.

Варто додати, Арам Фтоян стверджував, що у 2015 році за власний кошт поклав на усій ділянці дорозі додатковий прошарок асфальту.

Із вказаними у справі обвинуваченими прокурор ще у 2016 році хотів підписати мирову угоду, однак через помилки у ній, суд відмовив.

Технаглядача за ремонтом вказаної дороги, директора ПП “Творча Архітектурна майстерня Олександра Білоусова “Архпроект А і К” звільнили від відповідальності за підписання актів виконаних робіт із завищеними обсягами. Вказувалося, що його звільнили з цієї посади.

Також у справі повідомлялося, що кримінальне провадження стосовно особи, яка підшукувала тендери, закрили через відсутність складу злочину. Зазначалося й про наявність кримінального провадження стосовно начальника Управління житлово-комунального господарства Бердянської міськради Тетяни Іванової за неналежне виконання своїх службових обов’язків із забезпечення ведення технічного нагляду за об’єктом. Але результати розслідування за ним не вказувалися.

Бердянська міськрада у жовтні минулого року стягнула 867 тис. грн шкоди за цим договором з ТОВ ТОВ “Хозбудпоставка”.




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок