Війна за сміття. Ринок ТПВ Бердянська намагаються монополізувати

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
19.04.2019 · 16:51 · переглядів - 2009

На ринку сміття концентруються мільйони гривень, тому в Бердянську триває жорстка боротьба за встановлення монополії.

Війна за сміття. Ринок ТПВ Бердянська намагаються монополізувати

Комунальне підприємство = монополіст

З кінця минулого року міська влада намагалась утворити монополію в місті на ринку твердих побутових відходів. 17 грудня було проведено конкурс на вивезення ТПВ з будинків приватного сектору та багатоповерхівок. За результатами конкурсу документацію приватних підприємців, які подавали свої заявки відхилили на користь КП «Бердянськекотранс».

Проаналізувавши умови проведення конкурсу, підприємці виявили цілий ряд порушень, які оскаржили в суді та направили до антимонопольного комітету. Як нам прокоментував один із учасників конкуру – Андрій Бауер, після запитів з Антимонопольного комітету міська влада в березні поточного року оголосила повторний конкурс і той же перелік документів, технічні умови та інші характеристики підприємців задовольнили членів комісії і на 8 березня та житловому фонді КП «Житлосервіс 2-А» визначили переможцями приватних підприємців. Таким чином, переглянувши своє рішення від грудня минулого року.

Перший бій проти монополізації ринку твердих побутових відходів виграли підприємці, однак, судячи із останніх заяв міського голови, озвучених на апаратній нараді в мерії, чиновників роздратувала позиція ряду підприємців, які посміли виступити проти встановлення монополії.

Чиї інтереси відстоює влада? Тарифи приватних підприємців суттєво нижчі від вартості послуг комунальників

На ринку ТПВ в Бердянську працює декілька суб’єктів господарювання – КП «Бердянськекотранс» КК «Коменерго-Бердянськ», ПП Нетикша, ТОВ «Трансюгсервіс», ПП «Бауер» та інші. Кожен із них визначає тарифи на свої послуги. Так, «Бердянськекотранс» надає свої послуги за 87 грн м/куб, «Коменерго» - 83 грн, ПП Нетикша – 69 грн, тарифи ТОВ «Трансюгсервіс» та ПП «Зевс» проходять процедуру затвердження, однак попередньо озвучуються цифри – 78 гривень для товариства і 75 гривень для приватного підприємства.

Наведені дані чітко засвідчують, що на конкурентній основі, приватні структури готові надати свої послуги за більш вигідною ціною, ніж комунальне підприємство, на користь якого міська влада намагалась утворити монополію.

Для бюджетної сфери, а саме відділу освіти та охорони здоров’я, приватники готові навіть знизити представлену вартість ще на 5-7%. Однак, переможцем по даним підрозділам вже визначено КП «Бердянськекотранс». При тому, що умови конкурсу були чітко прописані конкретно під комунальний заклад. Організатори вимагали від учасників конкурсу наявність контейнерів для сміття. Зрозуміло, що понад 50 контейнерів у приватних підприємств не має, натомість вони є у «Бердянськекотранса», якому за кошти міського бюджету закуповували їх.

В таких умовах пересічні громадяни і бюджетні установи змушені отримувати послугу дорожче, ніж це могли б запропонувати інші учасники ринку.

Бізнес вигідний. Підтверджено особисто директором КП «Бердянськекотранс» Іваном Братеньковим

Успішний бізнесмен Іван Братеньков, який досяг успіхів в сфері торгівлі, в якості директора КП «Бердянськекотранс» швидко зорієнтувався у перспективах і перевагах роботи на ринку сміття. Іван Сергійович фігурує в двох підприємствах, які надають послуги з вивезення сміття. Йдеться про ПП «Щітка» та ПП «Кіол».

Відповідно до офіційних відповідей виконкому ці дві фірми впродовж 2017-2019 рр. надали послуг структурним підрозділам виконкому в сфері поводження з вигрібними ямами майже на 300 тисяч гривень.

запит

запит

За даними, які містяться на youcontrol, ПП «Щітка» і ПП «Кіол» напряму пов’язані з Іваном Братеньковим. Очевидно, що ринок рідких побутових відходів також додає додаткові бонуси до роботи в комунальній сфері.

юконтрол

юконтрол

юконтрол

юконтрол

Так чи інакше, ринок сміття в Бердянську багатогранний і протистояння між основними суб’єктами далеке до завершення. З позиції пересічних мешканців ця боротьба цікавить лише з позиції ціноутворення і кінцевих платіжок, які бердянці щомісяця сплачують за вивезення сміття. Судячи з існуючих позицій і намірів влади, інтереси кожного окремого громадянина, цікавлять чиновників набагато менше, ніж фінансовий результат комунального підприємства.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 26 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок