Європейська бізнес асоціація: Призначення Зеленським на пости людей Коломойського призведе до відтоку інвестицій

По матеріалам Громадського
23.05.2019 · 09:44 · переглядів - 1371

Інвестори негативно відреагували на перші призначення президента Володимира Зеленського. Якщо він і далі призначатиме на державні посади людей з оточення олігарха Ігоря Коломойського, то на Україну очікує відтік інвестицій

Європейська бізнес асоціація: Призначення Зеленським на пости людей Коломойського призведе до відтоку інвестицій

Про це на форумі в Києві заявив президент Європейської бізнес асоціації (ЄБА) та глава інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала, передає «Інтерфакс-Україна».

 - На жаль, інвестори — за реакціями на єврооблігації і на українську гривню — відреагували на ось ці перші призначення негативно, — сказав він.

Фіала наголосив — наступні призначення інвестори також розцінюватимуть як сигнал.

 - Чим більше буде серед призначень людей з орбіти Коломойського, тим більше це призводитиме до зростання вартості наших запозичень, тим складніше буде для корпорацій і для уряду залучати гроші і в Україні, і за кордоном, — пояснив він.

Щодо новопризначеного глави Адміністрації президента Андрія Богдана, який є адвокатом Коломойського, у президента ЄБА є великий скепсис.

 - Складно уявити, як людина з орбіти Коломойського, яка займалася протилежним, зараз змінить напрям своєї діяльності на 180 градусів і діятиме не на благо олігархів, а на благо країни, — сказав Фіала.

З іншого боку, за його словами, призначення екс-міністра економіки Айвараса Абромавичуса та екс-міністра фінансів Олександра Данилюка інвестори сприйняли би як гарний сигнал, але поки що вони не отримали ключових посад. В той же час, у ЗМІ вчора з’явилася інформація, що Президент України Володимир Зеленський вирішив призначити екс-міністра фінансів Олександра Данилюка секретарем Ради національної безпеки і оборони. Про це в коментарі кореспонденту LIGA.net заявив заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка. Однак відповідного указу на сайті Президента України на ранок 23 травня поки що не з’явилося.

21 травня президент Володимир Зеленський видав низку указів щодо призначення заступників голови Адміністрації президента, помічників президента та радників. Адміністрацію президента очолив Андрій Богдан, адвокат Коломойського. Першим помічником президента став колишній бізнес-партнер Зеленського - Сергій Шефір. 22 травня Зеленський призначив Івана Баканова заступником голови СБУ. 

У Міністерстві юстиції в свою чергу заявили, що Андрій Богдан не може працювати главою Адміністрації президента, бо на нього розповсюджується дія закону про люстрацію. Про це у своєму Facebook написав заступник глави Мін’юсту Сергій Петухов.

Він пояснив, що профільний закон «Про очищення влади» має більше значення, ніж закон «Про державну службу».

 - Посада Голови Адміністрації Президента прямо вказана у ч. 5 ст. 2 Закону, як така, щодо якої здійснюються заходи з очищення влади (люстрація). Статус цієї посади за Законом «Про державну службу» не має значення, адже профільний Закон про очищення влади чітко називає цю посаду і не відсилає до закону про державну службу. Так само не є державними службовцями судді та прокурори, на яких поширюються люстраційні обмеження, — наголосив Петухов.

Водночас в команді Зеленського вважають по-іншому. Про це «Радіо Свобода» заявив радник президента Дмитро Разумков.

 - Голова адміністрації, заступники голови адміністрації не мають посади в апараті. Вони не є державними посадовцями. І вони не виконують жодних владних повноважень. Закон про люстрацію абсолютно чіткий. Позиція голови адміністрації не підпадає під це положення, — сказав він.

Разумков додав, що Богдана призначили на посаду через те, що він найсильніший юрист команди президента.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок