Військовим ООС заборонили стріляти, коли ті помітили артилерію бойовиків на Донбасі – волонтер

По матеріалам 24 каналу
07.06.2019 · 11:12 · переглядів - 4228

Українські військові помітили артилерію проросійських бойовиків у районі Новолуганського ще до того, як окупанти влаштували з неї обстріл. Проте українським бійцям заборонили відкривати вогонь, пишуть волонтери

Військовим ООС заборонили стріляти, коли ті помітили артилерію бойовиків на Донбасі – волонтер

У ніч на 7 червня у районі Новолуганського проросійські бойовики влаштували артилерійських обстріл. Двоє українських військових загинули внаслідок артилерійського обстрілу під Новолуганськом по позиціях українських військових. Загинули 2 українських бійців, ще 8 отримали поранення. Проте волонтер Роман Донік повідомив, що поранень зазнали 10 бійців: 3 з контузіями відвезли в госпіталь. А речник InformNapalm Михайло Макарук повідомив, що загинули 4, а поранень зазнали 10 українських бійців.

У штабі Операції Об’єднаних сил зауважили, що на обстріли бойовиків українські підрозділи дали адекватну відповідь, знищивши вогневі точки противника. Проте волонтер заперечує цей факт.

 - Цю артилерію "змалювали" і на підході, і на позиціях, де вони розгорталися. Дозвіл на вогонь (українським військовим) не дали. Три рази спостерігали переміщення цих знарядь в зоні ураження. Знали, що вони рано чи пізно по нас відпрацюють. Три рази цю батарею могли рознести на шматки. Вони явно порушували мінські угоди по зоні відведення. Але з самого верху – заборона на відкриття вогню. Категорична заборона на рівні Києва. З погрозами всіх кар небесних, – написав Донік у своєму Facebook.

Загальновідомо, що від ствольної артилерії великого калібру здебільшого захисту немає. Артилерія калібром 152 міліметри розносить бліндажі в 3 і більше накати, як будиночок із сірників, пояснив волонтер.

 - Коли працює ствольна артилерія противника, люди просто сидять у бліндажах і моляться щоб не було прямого попадання. Пряме влучення – це гарантовані загиблі, поранені і важко контужені. Моляться і чекають, коли у відповідь почне працювати на придушення наша артилерія. Але з Києва заборонили це робити, – переконує волонтер.

Про те, що переміщення батареї окупантів українські військові фіксували та відслідковували 3 дні, і було декілька реальних можливостей її знищити, повідомив і Мкарук.

 - Трошки не зручної правди для фанатів новообраного президента. З трьох абсолютно різних джерел, яким я довіряю стало відомо наступне. Насправді, 4 - 200-х, 10 - 300-х результат прямого попадання в бліндаж ствольного 152-го калібру. Але, переміщення цієї батареї фіксували та відслідковували три дні, і було декілька реальних можливостей її знищити.Та з Києва була дана категорична команда - не стріляти, оскільки це може негативно вплинути на переговори в Мінську. А тепер живіть з цим, – повідомив речник InformNapalm.

У той же час президент України Володомир Зеленський реагуючи на числені втрати ЗСУ внаслідок недавніх обстрілів заявив, що це свідчить про втрату Росією контролю над найманцями.

 - Кричуще порушення мінських угод – застосування артилерії – свідчить, щонайменше, про часткову втрату управління та контролю над найманцями. Ми сподіваємося, що російська сторона відновить контроль над цими підрозділами, – сказав Зеленський.

Він також висловив співчуття родинам загиблих і запевнив, що на дипломатичному рівні Україна й надалі наполягатиме на припиненні вогню та звільненні полонених.

 - Обстріли українських військових – очевидна спроба вкотре зірвати процес перемовин щодо припинення вогню. Хоч би хто віддав наказ – Збройні сили України відповідатимуть жорстко та відповідно до ситуації, – наголосив президент.

Українські політики шоковані заявою Зеленського про Росію і найманців

Так, заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко обурилася, що Зеленський у своїй заяві сподівається, що "Росія не піде геть, не забере свою зброю і техніку з української землі, не виведе своїх найманців, а відновить свій контроль над підрозділами", повідомляє 24 канал.

- Відкрию "таємницю" – в РФ є повний контроль над так званою владою так званих ОРДЛО, й 400 кілометрами українського кордону, – констатувала Геращенко.

Вона також поставила запитання: Адміністрація Президента України в своєму офіційному повідомлення знімає відповідальність з Росії за вбивство українських солдатів? Геращенко наголосила, що чекає спростувань цієї заяви та вибачень.

 - Президент України сподівається на відновлення Росією контролю над проросійськими терористами на українській території! Це що, делегування суверенітету? – написав у Facebook голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
 - Не повірив очам. Перечитав двічі. Подивився? чи не фейк. Ні, не фейк. І сторінка – не фейк. Не знаю, чи це проблема спічрайтера і коректора Адміністрації Президента, чи проблема точки зору нового президента? – висловив свій подив народний депутат від "Блоку Петра Порошенка", голова делегації Верховної Ради у ПАРЄ Володимир Ар'єв.

А екс-радник п’ятого президента Петра Порошенка – Юрій Бірюков – вбачає в заяві Зеленського дві новини: добру і погану.

 - Під гарною новиною я ось вважаю те, що Зеленський хоч усвідомив постійну присутність Росії на окупованих територіях. Поки з його слів не до кінця зрозуміла роль самої Росії, щось про контроль над найманцями. Не командування? Не визначення планів? Не фінансування? Ну, ок, поки так, – написав Бірюков у мережі.

А ось погана новина, на його думку, це те, що "Зеленський почав процес олюднення і створення позитивного іміджу для Росії з офіційного сайту, прямо ось в лоб".

 - Найманці застосували артилерію (до речі, а звідки вона у них)? Росія не винна, це найманці вийшли з-під контролю". Ви хотіли в реванш? Ви зробили це разом, – резюмував екс-радник Порошенка.

Лідер Нацкорпусу Андрій Білецький, який заснував батальйон Азов і був його першим командиром, заявив, що останні втрати на Донбасі стали наслідком спроб президента Володимира Зеленського встановити перемир’я з окупантами. Про це народний депутат написав у себе у Telegram-каналі, повідомляє НВ.Україна.

Білецький зазначив, що останні втрати Об'єднаних сил припали якраз на той час, коли призначений Зеленським представником України у ТКГ по Донбасу Леонід Кучма намагається домогтися заборони на ведення вогню у відповідь у разі обстрілу противника.

 - Двоє загиблих за одну ніч. Десять поранених. За три дні - шість загиблих, два десятка поранених бійців. Серед них — мої друзі. Це ті дні, коли Кучма веде „найбільш плідні і конструктивні переговори“ у Мінську. Коли цей „новий“ парламентер нового президента, закликає заборонити стріляти у відповідь! — зазначив нардеп.

У зв’язку з цим він запропонував Зеленському поїхати на похорон загиблих і «самому викопати хоч одну солдатську могилу».

 - Дізнатися ціну своїх «веселих, мирних» рішень і заборон стріляти у ворога. Що стосується Кучми — знову стає актуальним гасло 2001 року: «Кучму геть!», — додав Білецький.

Віце-прем'єр-міністр з питань євроінтеграції Іванна Клімпуш-Цинцадзе також розкритикувала заяву Зеленського про активізацію бойовиків на Донбасі, повідомляє НВ.Україна.

 - Якщо президент вважає, що на окупованих територіях сходу України щось може відбуватися без відома Кремля, то це катастрофа. Ще більший жах полягає в тому, що РФ в заяві президента виглядає майже стабілізуючою стороною. Це те, що хоче чути Путін, - написала вона.

Клімпуш-Цинцадзе додала, що Зеленський повинен пояснити заяву «швидко і вичерпно».

 - Інакше це капітуляція, яку суспільство не сприйме. Президент має бути свідомим небезпек, на які він наражає державу, - резюмувала віце-прем'єр.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок