Провадження за позовом Коломойського про повернення йому акцій Приватбанку призупинено

По матеріалам НВ.Бізнес
17.10.2019 · 12:00 · переглядів - 278

Госпсуд Києва призупинив розгляд позову Ігоря Коломойського про повернення йому акцій Приватбанку

Провадження за позовом Коломойського про повернення йому акцій Приватбанку призупинено

Таке рішення прийняла вчора, 16 жовтня, суддя Людмила Шкурдова. Про це повідомив журналістам Петро Паламар, виконуючий обов’язки голови суду, передає кореспондент НВ Бізнес.

 - Наскільки я знаю, причина зупинення — до розгляду іншої судової справи, яка розглядається не в Господарському суді міста Києва. Вона розглядається в Україні, в іншому суді, — сказав Паламар.

За його словами, рішення про припинення розгляду справи з’явиться в Єдиному реєстрі судових рішень через кілька днів.

Предмет судової суперечки — це договір, за яким держава Україна отримала у власність акції ПриватБанку в процесі націоналізації на прохання самих же його найбільших акціонерів Коломойського і Боголюбова.

Позивачами у справі № 910/1834/19 є Ігор Коломойський і TRIANTAL INVESTMENTS LTD — кіпрська контора, яка володіла одним з найбільших пакетів акцій Приватбанку до його націоналізації і власниками якої є Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.

Відповідачі: Мінфін, Нацбанк України, Фонд гарантування вкладів фізосіб, Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку, ПриватБанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, ТОВ «Солід Дніпро».

Тим часом, станом на 12:00 Господарський суд міста Києва розмінували.

Рішення поки не опубліковано. Юристи ПриватБанку готуються йти в зал суду, оскільки немає офіційного рішення про припинення.

 - Ми неодноразово подавали клопотання про припинення справи, оскільки Велика палата Верховного суду повинна визначити юрисдикцію справи - адміністративна або господарська, - говорить Андрій Пожидаєв, представник ПриватБанку.

Представник Ігоря Коломойського Олександр Винниченко підтвердив, що Госпсуд зупинив розгляд справи. Винниченко заявив, що його клієнт зберігає позицію, що держава незаконного відібрало у нього акції банку. Він також допустив, що мінування будівлі суду відбулося в інтересах відповідачів.

Контекст

18 грудня 2016 уряд за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Коломойський і Геннадій Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію банку через його неплатоспроможності. Держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк був докапіталізувати на суму 116,8 млрд грн, а в червні 2017 року уряд вирішив внести в капітал банку ще 38,5 млрд грн на підставі аналізу НБУ і незалежного аудитора — EY.

Позавчора, 15 жовтня, Апеляційний суд Лондона і Уельсу задовольнив апеляцію ПриватБанку на рішення Високого суду Лондона про невідповідність юрисдикції позову держбанку до Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та шести компаніям.

Це означає, що всесвітній арешт на активи колишніх власників Приватбанку на $ 3 млрд продовжиться і також почнеться full trial (повноцінний розгляд справи).



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок