Аудит “Бердянськводоканалу” – вперше в Україні місто замовило “перевірку держави”

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
18.10.2019 · 21:59 · переглядів - 3051

18-го жовтня в мерії оприлюднили результати аудиту розрахунків тарифів на воду за період 2016-2020 років. Незалежний аудитор підтвердив обгрунтованість розрахунків комунального підприємства.

Аудит “Бердянськводоканалу” – вперше в Україні місто замовило “перевірку держави”

Для розуміння “краси гри” бердянських чиновників розділимо матеріал на два блоки. Спершу визначимо, що власне перевіряли експерти?

Київська фірма “Дивайс груп” виграла тендер на проведення аудиту з перевірки коректності розрахунків комунального підприємства на водопостачання та водовідведення на 2016-2020 роки. Як відомо, затвердженням і перевіркою тарифів в Україні займається державний регулятор НКРЄ. Тобто, міська влада фактично замовила послугу з перевірки висновків НКРЄ!

Результати проведеного аудиту представляла керівник фірми Лілія Таратута, яка на початку доповіді зазначила, що на даному ринку вона працює більше 20 років. Враховуючи абсурдність ситуації з визначеним технічним завданням для аудиту, ми уточнили, чи були випадки за багаторічну практику аудитора, коли б місто замовляло послугу з перевірки тарифів, обгрунтованість яких підтвердила держава? І якщо так, скільки було випадків, коли після аудиту було виявлено некоректність розрахунків, які затвердив НКРЄ. Відповідь очевидна – спростувати НКРЄ не вдалось жодного разу, а подібного роду аудит для ліцензіату фірма взагалі проводила вперше!!!

Тобто 130 тисяч бюджетних коштів витрачено даремно!

Детальніше про сам аудит.

Структуру тарифу, за тлумаченням експерта, визначено відповідно до законодавства, розрахунки коректні, з бухгалтерським обліком на підприємстві все в нормі. Основні видатки підприємства – закупівля води (майже 50%) та фонд оплати праці. За словами Лілії Таратути, Бердянськ унікальне місто, адже закуповувати воду доводиться за 200 км від населеного пункту.

Виявлені проблеми – втрати води від пункту заходу в місто і кінцевого споживача становлять 44%, при затверджених нормативних втратах 36%. Експерт повідомила, що в цьому плані Бердянськ не єдине місто і подібна картина спостерігається в інших населених пунктах України. Як пояснив керівник КП “Бердянськводоканал” Олександр Македонський, під нормативними витратами розуміється промивка систем водопостачання, втрати в цехах і мережах і т.п. Різниця між 36%, які затвердив НКРЄ і фактичним показником втрат – 44% - прямі збитки підприємства. Над зменшенням показника фактичних втрат води і працюють комунальники.

Необхідність модернізації – експерт наголосила, що систематичне збільшення випадків поривів в мережах водопостачання засвідчує крайню необхідність реконструкції існуючих мереж. З приводу ряду технічних запитань, аудитор зазначила, що це не входить до її компетенції і не було предметом перевірки.

Присутні на засіданні представники громадськості, ряд депутатів зазначили, що проведений аудит не відповідає на основні запитання, які існують в суспільстві з приводу діяльності “Бердянськводоканалу”. Натомість, за 130 тисяч гривень міська влада отримала документ, який можна в подальшому використовувати для аргументації правильності управлінських рішень чиновників.

Ситуація з проведеним аудитом оновлює рівень абсурду, який панує сьогодні у вищих владних кабінетах міста. Витратити 130 тисяч гривень на перевірку обгрунтованості тарифу, який вже затвердив головний регулюючий орган держави, ще потрібно постаратись… Стати першими, хто замовив подібний аудит - це справді сильно! Відтепер Чепурний і Ко можуть всерйоз претендувати на “Всесвітню премію за тупість”!

World Stupidity Awards була заснована в Канаді в 2003 році. Девіз премії - «Всі ми дурні, але деякі особливо»




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок