Десять умов: чому МВФ не їде в Україну. Інсайд

По матеріалам ЛІГА.Фінанси
07.11.2019 · 10:25 · переглядів - 189

LIGA.net дізналася подробиці переговорів України і МВФ. Причини: Коломойський і ПриватБанк, НАБУ, АМКУ і земля

Десять умов: чому МВФ не їде в Україну. Інсайд

Міжнародний валютний фонд відклав візит своїх представників в Україну: фінальний етап переговорів про нову програму фінансування почнеться не раніше другої половини листопада, повідомляє LIGA.net.

Процес не заморожений, але приїзд місії, який, як очікувалося, повинен був відбутися на початку листопада, відбудеться на кілька тижнів пізніше. Причина - українська влада поки не сформували остаточний пакет законів, на яких наполягає МВФ. Серед них - бюджет, антикорупційне законодавство, а також зміни, які стануть запобіжником від повернення Приватбанка Ігорю Коломойському.

Всього в списку обговорюваних - 10 пунктів. Частину з них Україна вже виконала. Від швидкості прийняття решти рішень залежить, чи зможе уряд отримати нову програму Фонду вже в цьому році.

LIGA.net дізналася деталі вимог МВФ.

Місія, якої немає

Перші особи української делегації не приховували задоволення результатами поїздки на Щорічну зустріч держав-членів МВФ у Вашингтоні в середині жовтня. У США уряд і НБУ планували продовжити переговори про нову програму розширеного фінансування EFF, які застопорилися після безрезультатного візиту місії Фонду до Києва у вересні.

 - Домовилися про те, що через два тижні колеги з МВФ з візитом приїдуть знову в Україну, - написав 21 жовтня в Facebook прем'єр-міністр Олексій Гончарук (пост більше не доступний). - Я дуже сподіваюся, що під час їх повторного візиту ми досягнемо прогресу і зможемо чітко сказати, що в кінці цього року ми отримаємо програму.

Очікування глави уряду не виправдалися: місяць почався, а новини про передбачуване прибуття місії так і не з'являлися. 5 листопада українські ЗМІ поширили тривожне повідомлення з посиланням на The Wall Street Journal: МВФ нібито відклав фінансову допомогу Україні.

Причина: у Фонді стурбовані, що Україна при президенті Володимир Зеленський не зможе відшкодувати мільярди доларів з "розграбованих банків".

Як виявилося пізніше, новини в інформації WSJ не було: мова йшла про один з меседжів МВФ, але вона була озвучена майже два місяці тому - ще під час вересневого візиту представників Фонду до Києва, уточнив LIGA.net один з високопоставлених учасників переговорів з української сторони .

Висновок - переговори не заморожені, але дати нових переговорів в столиці України дійсно змістилися на невизначений термін. В українському представництві МВФ в коментарі LIGA.net відзначили, що час візиту "поки уточнюється".

Офіційні джерела в уряді і НБУ поки уникають предметних розмов про приїзд Фонду до Києва.

За інформацією співрозмовника в одній з держструктур, задіяних в переговорах, новий орієнтир для української влади - друга половина листопада. До того моменту МВФ повинен вивчити останні законодавчі ініціативи уряду і Верховної Ради. Завдання українського керівництва - вирішити ряд великих питань. Серед них бюджет, антикорупційна реформа і найскладніше - "справа ПриватБанку".

Про що йде мова. Перелік

 - Програма, про яку ми говоримо з МВФ, вона - soft, тобто набагато легше, ніж EFF, яку Україна отримала в 2015 році, - розповідає LIGA.net один з високопоставлених представників української сторони.

Які зобов'язання повинна взяти на себе Україна, щоб отримати гроші Фонду? У розпорядженні LIGA.net є список умов, висунутих МВФ. У ньому - 10 пунктів. Частину з них Україна вже виконала.

  • Бюджет. Головний параметр - дефіцит в 2%. Проект бюджету-2020 року, поданий Кабміном до Ради до другого читання 5 листопада, відповідає цій вимозі.
  • Закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Прийнято Радою (№1031) у другому читанні 31 жовтня. Це проблемний пункт: в лютому 2019 року парламент прийняв схожий закон, але Конституційний суд скасував його. За інформацією джерел LIGA.net, зараз експерти МВФ аналізують прийнятий закон на предмет відповідності міжнародним нормам (ця версія передбачає більш м'яке покарання, ніж скасований варіант). Це одна з причин затримки приїзду місії Фонду до Києва.
  • Зміни в закон про Фонд гарантування вкладів. Вони містять два різних пункту. По-перше, ліквідація банків-банкрутів не може бути припинена навіть за рішенням суду, а самі банки не мають права повертатися на ринок. По-друге, Фонд повинен отримати ширші повноваження з управління неплатоспроможними банками. За словами, співрозмовника LIGA.net в одній з держструктур, ця норма поки опрацьовується. Вона - "запобіжник" на випадок, якщо екс-власники ПриватБанку все ж доб'ються в українських судах скасування націоналізації. Обидві ініціативи планується внести в Раду в найближчі тижні.
  • "Прослушка" НАБУ і ДБР. Закон прийнятий і підписаний Зеленським, але до його практичної реалізації є великі питання.
  • Незалежні наглядові ради держбанків. Україна провалила перший етап реформи корпоративного управління в Ощадбанку та Укрексімбанку: обидві фінустанови за законом, обзавелися незалежними наглядовими радами (НР), але вони поки не змогли заповнити їх. Частково винуватець - НБУ, який відмовив в узгодженні НР Ощадбанка майже в повному складі і частково не визнав кандидатів в НР Укрексімбанку.
  • Анбандлінг Нафтогазу. Створення окремої юрособи-керуючого газонтранспортною системою України і його виведення зі структури НАК Нафтогаз України ( "Оператор ГТС" створений, але поки належить Укртрансгазу).
  • Ринкові ціни на газ. З січня 2020 роки (стара вимога, відстрочок бути не повинно).
  • Ринок землі. У Раді повинен з'явитися базовий законопроект. Поки за цей статус борються 11 різних проектів.
  • Завдання НБУ. Стрес-тести банків (виконано) і підготовка до реалізації розділу функцій Нацкомфінпослуг.
  • Незалежність АМКУ. До кінця року в Раді з'явиться два "антимонопольних" законопроекта. Один з них - про повноваження АМКУ - повинні прийняти до кінця року, розповідала в інтерв'ю LIGA.net автор документів нардеп Роксолана Підласа.

Що далі: приїдуть чи ні

НБУ зберігає базовий сценарій, що Україна отримає нову програму МВФ ще до кінця 2019 року, говорять джерела LIGA.net в Нацбанку. Мова точно буде йти про трирічну програму. Її обсяги як і раніше невідомі.

У МВФ поки не відмовляються від ідеї ще одного масштабного візиту до Києва. Але спочатку Україна повинна представити щонайменше напрацювання "антиколомойскіх" поправок в закон про Фонд гарантування вкладів і прийняти адекватний бюджет на 2020 рік.

Згідно із законом, крайній термін для прийняття останнього - 20 листопада.

Варто також зазначити, що згідно з проектом головного фінансового документу країни на наступний 2020 рік, що днями був поданий урядом на розгляд Верховній Раді, загальна сума зовнішніх запозичень у доходній частині  запланована у розмірі 111,38 млрд грн (або 10,32% від усіх доходів бюджета-2020).



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок