Смолій про програму з МВФ: Залишилося виконати три умови

По матеріалам ЛІГА.Фінанси
12.12.2019 · 15:45 · переглядів - 168

Після виконання Україною трьох умов, МВФ може затвердити нову програму в першому кварталі 2020 року


Угоду за новою кредитною програмою з Міжнародним валютним фондом (МВФ) в цьому році вже не підпишуть. Про це сьогодні на брифінгу заявив глава Національного банку України Яків Смолій.

 - Ми не очікуємо - так побудований графік засідань борда МВФ - підписання угоди в цьому році. Згідно з графіком, засідання може відбутися в I кварталі наступного року, - сказав Смолій.

За його словами, з травня Україна виконала багато попередніх умов для досягнення домовленості про нову програму співпраці.

 - Залишилися незначні технічні моменти. Це, в першу чергу, так званий закон про неможливість повернення банків на ринок, якщо вони знаходяться в стадії ліквідації в Фонді гарантування, - уточнив Смолій.

Він зазначив, що по декількох банках суди прийняли рішення, які зобов'язують повернути банківські ліцензії, однак такого механізму не передбачено законодавством.

 - Друге - це створення єдиних юридичних осіб податкової та митної служби. Цей законопроект сьогодні розроблений Кабміном і подано до Верховної Ради. І також питання, який плідно обговорювалося, - це оборот земель сільськогосподарського призначення, - додав глава НБУ.

За словами Смолія, після виконання цих трьох умов рада директорів МВФ може затвердити нову програму в I кварталі 2020 року.

Нагадаємо, що 7 грудня МВФ попередньо погодив програму фінансування України на $ 5,5 млрд строком на три роки. Програму ще повинна затвердити Рада директорів МВФ, що буде залежати від виконання Україною ряду "prior actions" (невідкладних дій, - ред.). За інформацією джерел LIGA.net, під "prior actions" маються на увазі перш за все зміни в закон "Про систему гарантування вкладів" (в тому числі, позиції, непрямо стосуються можливої ​​ренаціоналізації ПриватБанку, а також стягнення боргів власників інших банків-банкрутів).



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок