Лондон близько. Чому Коломойський загострює тиск на НБУ і ПриватБанк

По матеріалам НВ.Бізнес
28.11.2019 · 08:54 · переглядів - 316

Вчора НБУ вперше публічно визнав, що проти нього ведуться цілеспрямовані атаки колишнього власника Приватбанку Коломойського. НВ Бізнес з’ясував, чому тиск олігарха перейшов у вуличну стадію

Лондон близько. Чому Коломойський загострює тиск на НБУ і ПриватБанк
Фото - НВ

Чим ближче підходить до завершення 2019 рік, тим більш драматичним стає переговорний процес між МВФ і Україною. Нинішній владі потрібно вирішити — прийняти партнерство з МВФ, продовживши життєво важливі для України реформи або ж піти на поступки близькому до Володимира Зеленського та «Слуги народу» олігарха Ігорю Коломойському. Нещодавно Коломойський виступив в скандальному інтерв'ю NYT за інтеграцію України з агресором Росією і розрив відносин з МВФ.

Проросійські заяви Коломойського збігаються з його ідеями про дефолт України, оскільки саме це може статися, якщо країна не зможе укласти нову угоду з МВФ. Але і це дозволить Коломойському повернути доведений раніше до банкрутства ПриватБанк, в який для його порятунку було влито три роки тому 155 млрд грн коштів платників податків. Як відомо націоналізація ПриватБанку була узгоджена з МВФ. Тепер Фонд бажає бачити конкретні дії і гарантії щодо повернення виведених з ПриватБанку коштів. Йдеться, про $5,5 млрд, які, за даними агентства Kroll, Коломойський разом зі своїми партнерами вивели з банку через філію на Кіпрі. Потім за ці гроші колишні власники ПриватБанку скуповували різні активи в США. ФБР зараз проводить розслідування про відмивання брудних коштів Коломойським і Ко.


Контекст

18 грудня 2016, за погодженням з МВФ, уряд за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію банку за його неплатоспроможність. Держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк був докапіталізований на суму 116,8 млрд грн. У червні 2017 уряд вирішив внести в капітал банку ще 38,5 млрд грн на підставі аналізу НБУ і незалежного аудитора — EY.


Гра на вулиці: виконавці і чому зараз

Мету Коломойського — розірвати відносини України і МВФ — вчора прямо назвав і голова Національного банку України (НБУ) Яків Смолій під час брифінгу. Брифінг скликали з приводу заяви правління НБУ. У заяві правління вперше відкрито визнало, що колишній власник ПриватБанку веде проти регулятора сфокусовані атаки.

 - Оскільки МВФ у координації з урядом, з НБУ, з президентом вимагає, щоб власники збанкрутілих банків повернули кошти, які були виведені, то, безумовно, замовники [мітингів] цього не хочуть, і вони будуть всіляко намагатися, щоб програма з МВФ не відбулася. Але переговори тривають, і ми сподіваємося на успішне завершення цієї процедури, — сказав Смолій.

У відповідній заяві НБУ вказується, що тиск виявляється в формі замовних спекуляцій і наклепу в ЗМІ, проплачених мітингів під стінами НБУ і навіть спроб «тітушок» увірватися в приміщення регулятора.

 - Ми вважаємо, що цей тиск на Національний банк здійснює олігарх і екс-власник Приватбанку Ігор Коломойський, який заборгував державі 5,5 млрд доларів США, виведених з ПриватБанку до націоналізації. У той же час держава — президент, уряд, Національний банк — об'єднані єдиною позицією, що кошти повинні бути повернуті. Мета атаки — створити керований інформаційний хаос, щоб дискредитувати НБУ і реформу з очищення банківського сектора, змінити керівництво і в майбутньому вдатися до ручного управління НБУ; уникнути відповідальності і необхідності повертати державі виведені з ПриватБанку кошти; завадити співпраці України з міжнародними партнерами і перш за все МВФ, який підтримує позицію держави: колишні власники збанкрутілих банків повинні повернути державі кошти, — йдеться в заяві.

Про причетність до атаки Ігоря Коломойського свідчить те, що до мітингів з 25 листопада приєдналися працівники Нікопольського заводу феросплавів та інших підконтрольних олігарху підприємств, які також пікетують офіси Приватбанку в Дніпрі і Києві. Також атака реалізується через депутата від Слуги народу Олександра Дубінського, фігуранта антикорупційних розслідувань, «якого в медіа називають рупором олігарха Коломойського», підкреслили в правлінні НБУ.

 - Негатив і наклеп, вимоги та очікування "тієї" сторони озвучуються за допомогою його або пов'язаних з ним інформаційних ресурсів, — зазначено в заяві.

Сам Дубінський під час засідання комітету Верховної Ради з податкової, митної та фінансової політики яке вчора проходило в НБУ, заперечував свою причетність до акцій Коломойського, зазначивши лише, що він підтримує мітингувальників. На засіданні комітету була присутня колишня журналістка 1+1, нині нардеп від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк. Також, за даними НВ Бізнес, на цьому комітеті був і Ігор Палиця, давній соратник Коломойського.

В НБУ наголосили, що учасники мітингу під НБУ отримують гроші за участь у мітингах. І про це були сповіщені правоохоронні органи.

Номінальним організатором мітингів є громадська організація Стоп корупції, яку виключили у вересні 2018 року з Глобальної мережі журналістів розслідувачів (GIJN) через непрофесіоналізм і конфлікт інтересів. Один з напрямів цієї організації — журналістські розслідування. Профільний ресурс Детектор Медіа неодноразово писав, що розслідування можуть носити замовний характер, співробітники організації лобіюють інтереси забудовників, а також піарили «пастора» Володимира Мунтяна, який заснував духовний центр «Відродження» та називає себе «апостолом». У Стоп корупції заявляють, що акцію підтримує більше 10 громадських організацій, зокрема Міжнародний антикримінальний альянс. Одним із засновників цієї організації є Богдан Воронцов, який фігурував як підозрюваний у кримінальній справі про створення фінансової піраміди Хелікс.

Як повідомляв НВ Бізнес, крім активізації вуличних акцій біля НБУ, пікетники від заводів Коломойсокого також розшили свою географію в Києві, почавши протести біля офісу наглядової ради ПриватБанку. Також НФЗ безуспішно намагався взяти в довгострокову оренду парковку біля центрального офісу ПриватБанку в Дніпрі.

Дедлайн в Лондоні і профспілка в Україні

Кілька обізнаних співрозмовників НВ Бізнес у банківській сфері і на юридичному ринку припустили, що Коломойський пішов ва-банк, оскільки стає ясно, що він не зможе здобути перемогу у Високому суді Лондона. Як відомо, суд в Лондоні став на бік ПриватБанку, визнавши відповідність юрисдикції позову проти Коломойського і Боголюбова про стягнення майже $3 млрд з відсотками. Всесвітній арешт на активи олігархів, як і обмеження в щотижневих витратах у 20 тис. фунтів, збереглося.

Відзначимо, що після рішення суду в Лондоні, в Україні, судові процеси, в яких переважно вигравав Коломойський, почали зупинятися. Крім того, ПриватБанк подав позов до суду штату Делавер, де колишні власники цього банку звинувачуються в масштабному відмиванні коштів. Для захисту в Делавері, Коломойський навіть найняв адвоката Трампа.

Також, за даними джерела НВ Бізнес, олігарх веде інформаційну підготовку до 19 грудня, коли почнеться процес в Шостому апеляційному адмінсуді, який розгляне скаргу держави на рішення Окружного адмінсуду Києва від 18 квітня про скасування націоналізації ПриватБанку.

Зараз все виглядає так, що у Коломойського залишився лише один спосіб розвалити справи проти нього — змінити або хоча б паралізувати керівництво ПриватБанку і також НБУ. Це дозволить йому відкликати подані проти нього позови в зарубіжних юрисдикціях. Тому крім агресивних мітингів і інформаційних атак за допомогою підконтрольних ЗМІ і нардепів, олігарх подає позови проти ПриватБанку. А доблесні українські правоохоронці після президентських виборів почали кримінальні переслідування керівництва банку.

Як повідомляв НВ Бізнес, НАБУ і поліція під час обшуків у Приватбанку вилучили документи, пов'язані з юридичними і піар радниками, звинувачуючи керівництво банку в зловживанні повноваженнями. У зв'язку цим голова правління банку Петро Крумханзл піддається постійним допитам з боку правоохоронних органів. У той же час, Генеральна прокуратура України за два роки розслідування у справі ПриватБанку жодного разу не допитала жодного з колишніх топ-менеджерів ПриватБанку. Як повідомляв НВ Бізнес, місія МВФ по темі ПриватБанку спеціально зустрічалася з генпрокурором Русланом Рябошапокою, який вчора в Financial Times заявив, що справа про виведення грошей з ПриватБанку до його націоналізації є «однією з пріоритетних».

Процес в Лондоні розпочнеться 10 січня 2020 року.

Дійшла черга і до наглядової ради ПриватБанку, яку очолює Шерон Іскья — в минулому радник Казначейства США і експерт-консультант МВФ.

Крім мітингів біля їхнього офісу, як повідомило НВ Бізнес джерело в ПриватБанку, 25 листопада Печерський райсуд Києва відкрив провадження за позовом первинної профспілкової організації співробітників Приватбанку до всіх дев'яти членів наглядової ради ПриватБанку про визнання трудових контрактів недійсними.

 - Ця профспілка створена керівниками декількох територіальних відділень ПриватБанку, лояльних до колишніх власників. Через лазівки в Трудовому кодексі їх не можна звільнити, — сказало джерело.

Нагадаємо, що згідно з пунктом 85 статуту ПриватБанку до виключної компетенції наглядової ради належить прийняття рішень про відсторонення голови або членів правління від їх повноважень.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок