У лабораторії Бердянського ТМО успішно провели перше ПЛР-дослідження на SARS-CoV-2

По матеріалам БТМО
26.08.2020 · 14:23 · переглядів - 2510

Фахівці клініко-діагностичної лабораторії Бердянського територіального медичного об’єднання вперше здійснили ПЛР-тестування з метою виявлення SARS-CoV-2 вірусу, який викликає COVID-19, за методикою сучасної картриджної ПЛР-технології

У лабораторії Бердянського ТМО успішно провели перше ПЛР-дослідження на SARS-CoV-2

З початком пандемії компанія Cepheid розробила унікальний автоматизований молекулярний тест для якісного виявлення SARS-CoV-2 вірусу, який викликає COVID-19. При тестуванні використовується принцип сучасної картриджной ПЛР-технології Xpert ®.

Катриджна  молекулярна технологія спочатку була розроблена в Сполучених Штатах Америки для виявлення збудника сибірської виразки в поштових відправленнях, але надалі вже призвела до радикальної зміни в царині діагностики туберкульозу.

Xpert MTB / RIF - це повністю автоматизований експрес-тест на основі ампліфікації нуклеїнових кислот. Найвища чутливість і специфічність методу досягається цілеспрямованим пошуком декількох унікальних ділянок вірусного генома.

Багато фахівців вважають, що катриджна ПЛР точніше за класичну ПЛР-технологію. Це досягається частковою автоматизацією преаналітичного етапу і повною автоматизацією аналітичного, а також максимальним скороченням часу від забору аналізу до отримання результатів тестування. Тест забезпечує швидке виявлення пандемічного коронавіруса SARS-CoV-2 протягом 30 хвилин для отримання позитивного результату і 51 хвилини - для негативного.

Єдина проблема - наявність і ціна картриджів. Провідні їх споживачі - це Америка і Європа. В Україну тести надходять в невеликій кількості у вигляді гуманітарної допомоги і лімітованих партій для комерційного використання.

- БТМО за власні кошти придбало перші 30 катриджів, - наголосив директор  Бердянського територіального медичного об’єднання  Дмитро ЄГОРОВ. - Теорія добре, але все хочеться перевірити на практиці в рідних стінах нашої лабораторії. Тому перше дослідження ми провели у хворого з ПЛР +. Позитивний результат у цього пацієнта підтверджений фахівцями Запорізького лабораторного центра. Результат, який ми отримали - позитивний. А це означає тільки одне - методика працює. Модифікація апарату, який знаходиться в БТМО, дозволяє одночасно проводити чотири тестування. За нашим задумом дослідження на даному апараті будуть проводитися в режимі 24/7 і тільки пацієнтам, які відповідають двом обов'язковим умовам:

1. Вкрай важкий стан.

2. Пацієнт діагностично нез’ясований, і у нього є підозра на коронавірус.

На даний момент ця група пацієнтів є дуже проблемною і вразливою. Результатів тестування нам доводиться чекати 2-3 доби, а із застосуванням даної технології час від надходження пацієнта до отримання результату може скласти менше години. Медичний працівник довше одягає і знімає засоби індивідуального захисту, ніж виконується один цей аналіз. Всім іншим групам пацієнтів ми, як і раніше будемо виконувати ІФА, а ПЛР-тести відправлятимемо  до Запоріжжя.

Користуючись приводом варто вчергове  нагадати, що найкращий захист від коронавируса - це суворе дотримання елементарних правил особистої гігієни:

  1. Носіння масок в громадських місцях
  2. Дотримання соціальної дистанції
  3. Гігієна рук

Групи пацієнтів, у яких захворювання протікає особливо важко, інфікування COVID-19 супроводжується високими показниками смертності та інвалідизації мають такі критерії:

  •  Вік понад 60 років
  •  Надлишкова маса тіла
  •  Цукровий діабет
  •  Онкологічні захворювання
  •  Хронічні захворювання легенів
  •  Хронічні захворювання серця

Коли Ви або Ваша близька людина відноситься хоча б до однієї з цих груп - пам'ятайте: дотримання вище наведених правил повинно бути обов'язковим!

Колектив БТМО бажає всім міцного здоров'я, і знайте, - ми завжди прийдемо на допомогу.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 25 квітень, четвер 2024
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок