«Вперше в Бердянську» в БСШ №16 люди показали, кому мають бути підзвітні чиновники

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
21.11.2017 · 12:30 · переглядів - 4438

20-го листопада в БСШ №16 громада дала чітко зрозуміти, що силою і тиском педагогічний колектив школи не зламати

«Вперше в Бердянську» в БСШ №16 люди показали, кому мають бути підзвітні чиновники

Холодний душ для чиновників

На розширені збори педагогічного колективу та батьківського комітету в БСШ №16, призначені на 20-те листопада, міські чиновники з'явились. Приводом для зібрання стали тиск на директора та педагогічний колектив школи у вигляді доган та перевірок, після відмови Наталі Кондратюк написати заяву на звільнення за власним бажанням. Нагадаємо, приводом для таких дій з боку місцевої влади стали уроки по 40 хвилин, замість 45 і чотири перших класи замість трьох.

Заступники директора БСШ №16 по черзі навели чиновникам свої контраргументи. По-перше, уроки по 40 хвилин жодним чином не позначаються на якості знань, які дають в 16-й школі. Результат минулорічних міських олімпіад тому підтвердження — школа №16 посіла перше місце по кількості переможців. За високі досягнення в галузі освіти колектив БСШ №16 в 2016-2017 навчальному році відзначено почесною грамотою Міністерства освіти України.

Далі слово взяла заступник директора Олена Нюкало, яка за допомогою інтерактивної гра “Так чи Ні” із залученням двох сотень присутніх в залі батьків, вщент розбила всі аргументи та відверті чутки, які ширились довкола школи в останні місяці. В доступній формі Олена Нюкало проаналізувала і співвідношення зарплати за “недопрацьовані” 5 хвилин з кожного уроку і заміни, підготовку до олімпіад, роботу в гуртках та інші види навантаження, за які педагоги не отримують зарплатню.

Визнати свої помилки і вибачитись — нижче гідності нинішньої міської влади?

Далі слово взяла заступник міського голови Юлія Дойнова. З перших слів чиновниці стало зрозуміло, що представники влади приїхали на зустріч, щоб “продавити” свою позицію. Стосовно своєї відсутності на зборах в четвер, Юлія Вікторівна заявила — це була спланована провокація з боку адміністрації школи. Вона попереджала, що з'явитись в цей день не зможе. В цьому контексті доречно буде пригадати заяви чиновниці, які вона робила телефоном, коли з нею декілька разів зв'язувались представники навчального закладу, щоб призначити дату наступної зустрічі. 16-го листопада громаді говорили, що в п'ятницю заступник мера не зможе зустрітись, щодо наступного тижня також невідомо, який буде графік у заступника мера, потім після безлічі дзвінків Юлія Вікторівна знайшла можливість відвідати школу №16 в понеділок о 15:00. Така поведінка заступника міського голови стала приводом для обурення людей з породженням декількох запитаннь. Хто кому підзвітний? Чому одна чиновниця диктує свої умови всьому педколективу і двом сотням батьків? В результаті, ухвалили рішення призначити збори на понеділок о 17:00 і на цю годину запрошувати представників міської влади. Цікаво, вмовляння і прохання людей зустрітись з представниками влади теж провокація?

В своєму подальшому виступі Юлія Вікторівна звинуватила адміністрацію і особисто директора в тому, що вчителі не отримують компенсацію за заміну вчителів з вини Наталі Кондратюк. На це одна з вчителів обурилась, що в цьому і минулому році начальник відділу освіти Володимир Липський особисто відмовляв у виплаті таких компенсацій. Далі — більше. Юлія Дойнова зробила сенсаційну заяву, що в 16-й школі компенсацію отримують лише декілька вчителів, в тому числі заступники директора Олена Нюкало і Володимир Греб. Педагоги відреагували на цей випад і виявилось, що криміналу тут немає, адже вони працюють не на повну ставку заступника і компенсацію отримують за викладання на дому і понаднормове ведення гуртка. В яскравому стилі Олена Нюкало порадили чиновниці не рахувати копійки вчителів, адже в будь-якому випадку виявиться, що українські педагоги недоотримують зарплату. Далі була тривала дискусія, в якій Юлія Вікторівна доводила свою правоту, демонструючи дані по виплатам зарплатні з інших шкіл. В результаті ухвалили рішення детально розібратись в цьому питанні і зробити все, щоб вчителям виплачували компенсації.

Стосовно режиму роботи інших шкіл, Юлія Вікторівна повідомила, що по 40 хвилин уроки проводяться в ЗОШ №5, однак там це зумовлено переповненням школи і регулюється відповідними офіційними документами. Крім того, Юлія Дойнова запевнила, що школа №16 стоїть в черзі на проведення капітального ремонту — наразі розробляється проектна документація. Загальна вартість ремонтних робіт — 15 мільйонів гривень. Кошти на ці потреби шукатимуть в різноманітних фондах і міському бюджеті.

Свій виступ Юлія Вікторівна завершила тим, що міська влада не має на меті звільнити нинішнього директора.

Володимир Липський визнав, що пропонував Наталі Кондратюк звільнитись

Аргументи правоти міськвідділу освіти і міської влади наводив і Володимир Липський, посилаючись на закон і статут школи. В один момент батьки обірвали виступ начальника відділу освіти і задали пряме запитання — чи пропонував він звільнитись Наталі Кондратюк. Після невдалої спроби уникнути прямої відповіді, Володимир Липський заявив, що “приватна розмова була”.

Виступала на зібранні і заступник начальника відділу освіти Жанна Безродня. Однак, сумбурні висловлювання сильно шкутильгаючим суржиком, розпливчасті формулювання негативно вплинули на загальний настрій аудиторії, що в підсумку призвело до критичного зауваження із зали до Володимира Липського - “Перш ніж рахувати копійки вчителів, скажіть для чого вам заступник? 25 років міськво працювало без цієї посади, а з недавніх пір ввели нову штатну одиницю. Скільки коштів витрачається на виплату зарплати цьому чиновнику?” Запитання залишилось без відповіді.

Ухвалили резолюцію! Та чи дослухається до неї міська влада?

Результатом зустрічі стало ухвалення резолюції, в якій проголошується припинити тиск на директора та колектив школи, привести у відповідність законодавству уроки по 40 хвилин, скоротити дві великі перерви. Абсолютною більшістю голосів зібрання підтримало ці позиції. Чи дослухаються до громади чиновники — під питанням.

В ході зборів виявилось, що до прокуратури було направлено звернення про проведення перевірки в БСШ №16. Ініціаторами, начебто, були активіст Сергій Кисіль та голова комітету мікрорайону Олена Зубко, які одразу заявили, що такого звернення вони не робили і вони розберуться, звідки в прокуратурі лист за їх підписом.

Атмосфера, яка панувала в залі, чітко засвідчила всебічну підтримку педагогічному колективу з боку батьків і вкрай негативне відношення до представників влади. Декілька разів зал стоячи аплодував виступам заступників директорів, а критичні зауваження представників влади сприймались з відвертим невдоволенням і недовірою.

Зустріч в БСШ №16 різко дисонувала з атмосферою під час звітів міського голови в мікрорайонах, де активісті один за одним розхвалюють владу за “вперше в Бердянську...”. Такого негативу на адресу міського голови, висловленного публічно, ще не було за останні два роки.

Незалежно від того, як в подальшому розгортатимуться події довкола БСШ №16, цей гучний скандал вже показав, що міській владі слід переглянути своє відношення до людей і зробити висновки, чиї інтереси їм необхідно захищати — бердянців чи “корпорації” місцевого олігарха?




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок