Cудна, що загорілися в районі Керченської протоки, задіяні до незаконних поставок газу до Сирії

По матеріалам пресс-службы МинВОТ
22.01.2019 · 10:11 · переглядів - 574

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій (МінВОТ)

Cудна, що загорілися в районі Керченської протоки, задіяні до незаконних поставок газу до Сирії

Вчора ввечері, 21 січня 2019 року, сталася чергова аварія в районі Керченської протоки. За наявною інформацією, два газові танкери (LPG tankers) «MAESTRO» (рік будівництва - 1990) та «VENICE» (попередня назва CANDY, рік будівництва - 1992) під прапорами Танзанії зайнялися. Наразі відомо, що аварія сталася під час перевантаження між суднами на морі методом «ship to ship transfers» в районі Керченської протоки.

Так, за даними міжнародних моніторингових систем газовий танкер VENICE (CANDY) вийшов із російського порту «Темрюк» 20 січня, однак на момент аварії на судні не працювала система AIS (Automatic Identification System). Те ж саме спостерігалося і на танкері «MAESTRO» - остання інформація про судно зафіксована AIS 9 січня 2019 року.

Такі дії іноземних компаній, причетних до морських перевезень, спрямовані на уникнення відповідальності з боку українського законодавства, а також намагання не потрапити до списку компаній-порушників, до яких можуть застосовуватись міжнародно-правові санкції.

Зауважимо, що система AIS надає можливість не тільки вчасно реагувати на аварії суден та надавати допомогу потерпілим, але й відслідковувати порушення руху суден і незаконного перетину кордонів.

Наразі важко встановити походження газу, який перевозився, однак за наявною інформацією судна VENICE та MAESTRO залучались до поставок газу, видобутого як з українського шельфу, так і з інших країн.

Вказані судна раніше заходили до закритих портів тимчасово окупованого Криму та є порушниками режиму тимчасово окупованих територій.

Також, за даними Офісу з питань контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC), судна VENICE та MAESTRO задіяні до незаконних поставок газу в Сирію, починаючи з 2016 року.

Попри загрози безпеці судноплавства в Чорному і Азовському морях, ризики для життя людей, Російська Федерація заохочує масові відключення суднами системи AIS, а наведений приклад ще раз демонструє як РФ нехтує нормами міжнародного права. Цього разу аварія призвела до найстрашніших наслідків – смертей людей.

Проте уповноважені особи на багатьох іноземних суднах свідомо порушують норми Конвенції з охорони людського життя на морі, тому Україна постійно збирає відомості про іноземні компанії, причетні до морських перевезень, операторів морських суден, які її порушують.

Довідково

Відповідно до Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі, 1974року, AIS має бути завжди увімкнена під час експлуатації судна (під час рейсу або на рейді). AIS є одним з основних елементів системи моніторингу суден не тільки в прибережній зоні, а й далеко за її межами, оскільки використовує супутникові системи зв’язку. Передбачено також використання AIS під час лоцманської проводки суден, передачі повідомлень з безпеки мореплавства

Пожежа на кораблях біля Керченської протоки: рятувальну операцію припинили, надії знайти живих немає

Операція з пошуку моряків з суден, які горіли в районі Керченської протоки, переведена з рятувальної в пошукову. Шансів знайти тих, хто міг вижити, більше немає. Про це повідомляє УНІАН, посилаючись на прес-службу Росморрічфлоту.

 - Станом на шосту ранку операція переведена з рятувальної в пошукову через відсутність надії знайти живих, - заявив представник відомства країни-агресора.

За його словами, пожежа на суднах все ще не ліквідована, горіння продовжується. За останніми даними, в результаті пожежі на двох суднах загинули 10 осіб, 12 врятовано, доля 10 невідома.

По інформації місцевих видань, деякі моряки з кораблів, що горіли, тонули прямо на очах людей, які йшли на допомогу. Вахтові повідомляли про це в ефір. Температура води в місці лиха становить приблизно +4 градуси.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок