НБУ поскаржився на суддів, які ухвалювали рішення у справах ПриватБанку

По матеріалам Громадського
13.06.2019 · 12:42 · переглядів - 154

Національний банк України подав до Вищої ради правосуддя дві скарги на суддів Окружного адміністративного суду та суддю Печерського районного суду, які розглядали справи щодо націоналізації ПриватБанку

НБУ поскаржився на суддів, які ухвалювали рішення у справах ПриватБанку

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Зокрема, Національний банк вважає, що судді під час розгляду справ ПриватБанку, поводились «неналежним чином». Зокрема, безпідставно затягували справи ПриватБанку упродовж строку, встановленого законом, порушували засади рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, а також порушували правила юрисдикції.

 - З огляду на вказані обставини Національний банк просить Вищу раду правосуддя притягнути зазначених суддів до дисциплінарної відповідальності, — повідомляють у Нацбанку.

У Нацбанку зазначають, що справу про законність націоналізації ПриватБанку судді Окружного адмінсуду розглядали 22 місяці чим порушили строки її розгляду. Нагадаємо, що рішення у цій справі суд ухвалив напередодні виборів президента України.

Також судді Окружного адмінсуду не попереджували відповідачів у справі за позовом Коломойського щодо розгляду його заяви про зміну позовних вимог та розглянули її майже через 2 роки після подачі відповідної заяви.

Суддя Печерського суду Києва, за даними НБУ, прострочив термін складання повного тексту рішення (у справі про договори поруки Коломойського за кредитами рефінансування, виданими ПриватБанку). Рішення суддя ухвалив ще 20 квітня, а повний текст мав бути готовим протягом 10 днів — тобто до 30 квітня. Станом на 13 червня повного тексту рішення суду немає.

 - До того ж, на думку НБУ, у діях судді вбачається істотне порушення норм процесуального права, що призвело до порушення правил юрисдикції, адже спір щодо договорів поруки, сторонами якого є юридичні особи, підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, а не цивільного, — додають в НБУ.

Нагадаємо, що за декілька днів до виборів суди ухвалили одразу три рішення на користь колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського. Так, 18 квітня — за три дні до другого туру виборів — Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов олігарха Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів України щодо неправомірності націоналізації ПриватБанку.

Пізніше Окружний адміністративний суд Києва ухвалив ще одне рішення на користь Коломойського, скасувавши рішення Нацбанку щодо визначення переліку пов’язаних з банком осіб.

20 квітня Печерський суд Києва скасував майнову поруку Коломойського за кредитами, які Національний банк видав ПриватБанку у 2013 році. Загальна сума цих кредитів складає 9,2 мільярда гривень. Згодом Коломойський подав 5 позовів про скасування своїх боргів перед НБУ за поручительством на користь ПриватБанку.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок