В Бердянську розпочали розробку нового історико-архітектурного опорного плану

По матеріалам пресс-службы исполкома
24.07.2019 · 17:10 · переглядів - 689

За інформацією управління містобудування та архітектури в Бердянську в межах Програми з впровадження заходів щодо збереження, охорони, відтворення та раціонального використання земельних ресурсів міста Бердянська на 2016 – 2020 роки виконується робота з внесення змін до історико-архітектурного опорного плану (ІАОП) з метою його затвердження.


В 2009 році у складі Генерального плану міста Бердянська був розроблений історико-архітектурний опорний план, але в установленому законом порядку він не був затверджений.

Розробником проекту “Внесення змін до історико-архітектурного опорного плану у складі Генерального плану міста Бердянська” за результатами відкритих торгів було визначене підприємство об’єднання громадян “Інститут культурної спадщини” з конкурсною пропозицією на суму 489,90 тис.грн. Згідно із затвердженим календарним графіком надання послуг ПОГ “Інститут культурної спадщини” погодив терміни розробки проекту, кінцевий строк яких становить листопад-грудень 2019 року. Готовий ІАОП буде переданий на затвердження Міністерства культури України. Наразі в місті працюють спеціалісти інституту, які проводять натурне обстеження.

Нагадаємо, що згідно вимог законодавства з 01.01.2019 року за умови відсутності затвердженого в установленому порядку ІАОП будь-яке нове будівництво, реконструкція та капітальний ремонт (крім реконструкції та капітального ремонту квартир чи окремих приміщень, які здійснюються без зміни об’ємно-просторових характеристик) в історично населених місцях, у тому числі в тих, в яких визначені історичні ареали, є неможливим.

Історико-архітектурний опорний план відображає інформацію про нерухомі об'єкти культурної спадщини населеного пункту, пов'язану з ними історичну забудову (значні й рядові історичні будівлі); землі історикокультурного призначення; місця втрачених будинків, споруд, оборонних укріплень, що мали важливе історичне або містобудівне значення; дисгармонійні будівлі та споруди; пам'ятки природи, природні заповідники, цінні природні ландшафти; межі історичних ареалів населеного місця; межі зон охорони пам'яток культурної спадщини. Дані ІАОП вносяться до містобудівного кадастру і використовуються при складанні містобудівних умов та обмежень, підготовці завдань на проектування, розробленні і погодженні відповідних видів проектної документації, передбаченої законами України.

Зважаючи, що Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2001 № 878 "Про затвердження Списку історичних населених місць України", м. Бердянськ було віднесене до історичних населених місць. Крім того, у 2016 році Бердянськ став одним з переможців всеукраїнської акції “7 чудес України: Історичні міста і містечка України”, що впроваджувався фондом “Рідна країна” Миколи Томенко, тож розробка та затвердження в установленому законом порядку історико-архітектурного опорного плану для міста має важливе значення задля збереження пам'яток культурної спадщини.




Останні новини Бердянська
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок