Вірогідність підписання транзитного контракту з Росією «прямує до нуля» — голова Нафтогазу

По матеріалам Громадського
19.12.2019 · 09:23 · переглядів - 169

У Нафтогазі очікують, що за підсумками тристоронніх переговорів щодо продовження транзиту російського газу через територію України, які відбудуться 19 грудня у Берліні, найімовірніше підписати новий контракт не вдасться

Вірогідність підписання транзитного контракту з Росією «прямує до нуля» — голова Нафтогазу

Про це повідомив голова Нафтогазу Андрій Коболєв під час зустрічі з питань анбандлінгу, яка відбулася ввечері 18 грудня.

 - Можна говорити, що вірогідність підписання транзитного контракту з 1 січня 2020 року ще якась є, але дуже-дуже маленька. З кожною хвилиною вона прямує до нуля, — заявив Коболєв.

Зазначимо, що наразі між Україною та Росією тривають переговори про укладання нового договору на транзит газу через те, що чинний 10-річний договір, спливає 31 грудня 2019 року. Щороку транзит російського газу до Європи приносить Україні 3 мільярди доларів доходів — це більше, ніж витрати держави на імпорт газу.

17 грудня представник Єврокомісії на переговорах про транзит газу Марош Шефчович повідомив, що тристоронні переговори про транзит відбудуться 19 грудня. У Міненерго зазначили, що переговори відбудуться у Берліні.

13 грудня у Відні відбулися останні переговори про транзит газу за участі топ-менеджерів Нафтогазу, Оператора ГТС України та російського Газпрому. За словами виконавчого директора Нафтогазу Юрія Вітренка, на переговорах не досягли компромісу. Зазначимо, що раніше Вітренко повідомляв, що 13 грудня — це дедлайн укладання довгострокового контракту на транзит газу, який має почати діяти з 1 січня 2020 року.

10 грудня президент України Володимир Зеленський за підсумками газових переговорів з Путіним повідомив, що новий контракт про транзит газу буде не на один рік, як того раніше вимагала Росія.

На початку грудня було опубліковано дослідження, у якому підрахували, що втрати Росії внаслідок припинення транзиту газу через Україну, будуть у 7 разів більшими, ніж втрати України.

Водночас українська сторона зазначає, що відновлення прямого постачання напряму залежить від погашення Газпромом своєї заборгованості за рішеннями Стокгольмського арбітражу на 3 мільярди доларів.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок