«Так не доставайся же ты никому» - в палаці культури планують закрити ярмарок

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
14.03.2020 · 09:53 · переглядів - 5703

Історія з організацією ярмарок в міському палаці культури та ролі КП «Аншлаг» отримала продовження. Керівник підприємства Владислав Шалєєв повідомив, що ярмарок в МПК більше не буде. Про такі наміри влади підтвердила і організатор Тетяна Татаренкова.

«Так не доставайся же ты никому» - в палаці культури планують закрити ярмарок

Коротко про цифри

За 2019 рік організатор ярмарку перерахувала КП «Аншлаг» 685 тисяч гривень. При цьому всього за весь рік підприємство заробило 786 тисяч гривень! Тобто виставки-ярмарки основне джерело фінансових надходжень комунального підприємства в минулому році. Палац культури отримав від цього виду діяльності 109 тисяч гривень. Знову ж таки, в черговий раз постає питання, для чого потрібно ця «прокладка», абсолютно незрозуміло. Однак, після ряду запитань з приводу діяльності комунального підприємства і самого ярмарку, Влад Шалєєв в емоційному стилі повідомив, що виступить ініціатором закриття виставок в міському палаці культури.

Шалеев

продолжение поста

З приводу закидів безпосередньо на адресу нашої редакції, ми підготуємо окремий матеріал, де детально проаналізуємо діяльність цього комунального підприємства. До речі, частина вже отриманих відповідей практично не відрізняється від попередніх запитів – «інформація не утворювалась, тому відмовляємо в її наданні».

Інформацію про наміри закриття ярмарку нам підтвердила і організатор – приватний підприємець Тетяна Татаренкова. Враховуючи, що з приводу виставок в міському палаці культури було чимало запитань і у представників громадськості, підприємець передала нам копії документів, які засвідчують законність її діяльності та квитанції про перерахування коштів. Так, територія палацу культури розподілена між двома підприємцями ФОП Татаренков В.І. та ФОП Татаренкова Т.М. Сукупно обидва підприємці сплатили 685 тисяч гривень. Розміщення торговельних об’єктів поблизу центрального входу відбувається згідно із затвердженою комплексною схемою. За ярмарок, який проходить в ці дні, до міського КП "Аншлаг" вже сплачено 32 тисячі гривень.

платежка 1

платежка 2

«І сам не гам і другому не дам»

Очевидно, що від виставок-ярмарок надходить чималенька сума. Після ряду запитань з приводу доцільності існування «прокладки» у вигляді КП «Аншлаг» і ініційованої нами перевірки, Владислав Шалєєв заявив про намір відмінити ярмарок. Його, начеб то, підтримали і представники міської влади. Хоча офіційних заяв з цього приводу перші особи міста ще не робили.

Та чи доцільно ухвалювати таке рішення? Це питання далеко не таке однозначне, яким здається на перший погляд. Будь-яка адекватна людина з обуренням зазначить – заклади культури не місце для торгівлі! І це твердження буде вірним на всі 100%. Відповідаючи на це запитання, доречно поставити ще декілька – а в якому стані перебувають заклади культури в Україні? Чи належним чином фінансується культура на державному та місцевому рівнях? І знов очевидна відповідь – ні! Але ж в культурних осередках ми маємо змогу відпочити від буденних проблем, переглянути цікаву виставу, послухати зіркових виконавців, а дітлахи – потренуватись в різноманітних гуртках. Безумовно, хотілося б, щоб в приміщенні, де все це відбувається були створені комфортні умови, як для глядачів, так і для артистів. Для цього потрібні чималі кошти. Самі такі ярмарки і мали б стати додатковим джерелом для проведення ремонтів та модернізації в закладі культури. Однак, більша частина цих коштів осідала на комунальному підприємстві «Аншлаг».

Більше того, Бердянськ далеко не єдине місто в Україні, де в закладах культури організовуються подібні ярмарки. В Києві, обласних центрах і містах обласного значення систематично відбуваються аналогічні виставки. Очевидно, що все це не від «хорошого життя». Але в такий спосіб, заклади культури отримують реальні гроші.

В умовах скорочення надходжень до міського бюджету, перекладання ряду зобов’язань з державного на місцеві бюджети, ідея про відміну ярмарків виглядає не досить розумно. Навряд чи заборона проведення виставок сприятиме поверненню з-за кордону бердянських підприємців. Навряд у місцевих бізнесменів обсяги продажів зростуть настільки, що їх відрахування до бюджету міста компенсують втрати 685 тисяч гривень щорічно.

Якщо в головах чиновників, які сьогодні займають владні кабінеті в мерії, залишилась бодай краплина здорового глузду, через підліткові образи одного керівника комунального підприємства, хоча й члена «корпорації», добровільно, від майже семи сотень тисяч гривень на рік, адекватні керівники не відмовляться.

Єдиним правильним рішенням в даному контексті, на нашу суб’єктивну думку, є ліквідація нікому не потрібної прокладки у вигляді КП «Аншлаг» і перенаправлення коштів від ярмарок напряму управлінню культури з подальшим інвестуванням в розвиток міського палацу культури ім. Т.Г. Шевченко.

Найближчим часом місцевим чиновникам належить пройти черговий тест на адекватність.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 19 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок