Інтеграція у громаду Запоріжжя через волонтерство: як працює “Громадський центр для ВПО”

По матеріалам 061
23.02.2023 · 10:55 · переглядів - 582

В Запоріжжі зареєстровано понад 135 тисяч вимушених переселенців. Важливим викликом для міста стала інтеграція цих людей у громаду Запоріжжя та створення нових можливостей для їхнього розвитку.

Інтеграція у громаду Запоріжжя через волонтерство: як працює “Громадський центр для ВПО”

“Понад 77% ВПО говорять, що відчувають позитивне ставлення до себе і не планують переїжджати”, – сказав заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Павло Козирєв.

Такий відсоток обумовлено активною діяльністю волонтерів та створенням проєктів націлених на допомогу переселенцям з інтеграцією. Розберемося в цьому на прикладі Запорізького обласного центру молоді, який з перших днів війни допомагає ВПО.

Зараз у Запоріжжі зʼявився проєкт “Громадський центр для ВПО”. Це простір з коворкінгом, галереєю та медіацентром. В ньому переселенці та місцеві зможуть навчатися, проводити час та працювати. Унікальною якістю проєкту є залучення ВПО спільно з місцевими волонтерами до створення і роботи центру. Завдяки цьому переселенці не тільки швидше інтегруються у громаду, а й мають можливість впливати на розвиток проєкту та втілювати дійсно важливі для ВПО потреби.

Про роботу та плани центра для ВПО розповіли його проєктний асистент і волонтерка, якій довелося вимушено переїхати до Запоріжжя.

Світлана Кім, студентка, волонтер громадського центру для ВПО:

Як і де вас застало повномасштабне російське вторгнення?

24 лютого я була у рідному селі біля Бердянська і прокинувшись я дізналася від батька, що почалася війна. Вже 26 лютого російські війська зайшли до Бердянська. Тоді батьки вирішили, що залишатися на окупованій території небезпечно і безперспективно. Виїжджати було лячно і не зрозуміло, що робити далі. Було складно в принципі виїхати з окупованих територій. Лише дорога зайняла 16-18 годин.

Мені дуже сумно і болить за рідні місця. У мене на окупованих територіях залишилися близькі та незрозуміло коли я з ними зможу зустрітися знову. До того ж, я нічим не можу їм допомогти.

Які складнощі у вас виникали, як у вимушеної переселенки?

Мені було легше, бо я вже до цього навчалася у Запоріжжі. Однак певний час, коли я жила у селі під Запоріжжям, я стикнулася з проблемою не доброзичливості серед місцевих мешканців, які з неприязністю ставилися до переселенців. Адміністрація допомагала переселенцям із забезпеченням речами першої потреби, а місцеві мешканці це сприймали так, як ніби їх обділяють.

Що вас спонукало допомагати центру як у волонтера?

Я розумію проблему людей, які як і я були змушені стати вимушеними переселенцями. Плюс З самого початку війни бачила, як люди об’єднуються в одну рушійну силу і мені хотілося доєднатися до волонтерського руху, щось робити. Допомагаючи іншим, я допомагала і собі, адже тут я змогла знайти друзів. Плюс сама Ця діяльність стала для мене самореалізацією.

Аліна Бурлакова, проєктний асистент «Громадського центру для ВПО».:

З самого початку діяльність центру була направлена на залучення волонтерів і внутрішньо переміщених осіб до його побудови. А вже через місяць почалося проведення перших заходів. Культурних, соціальних профорієнтаційних.

Велика частина нашої діяльності це волонтерство самих внутрішньо переміщених осіб. Я працювала з волонтерами включно з ВПО, яких залучали у будівництві центру. Здебільшого це була молодь. Спочатку вони були розгубленими, але вже наприкінці проєкту почувалися значно краще. Вони знайшли нових друзів, долучилися до спільноти та почали проводити разом час поза волонтерською роботою. Для мене це велика перемога.

З якими проблемами звертаються внутрішньо переміщені особи?

З початку широкомасштабного вторгнення я працювала з ВПО. Не має універсального типу проблеми для всіх внутрішньо переміщених осіб. На початку був запит на розв'язання проблем із забезпеченням речами першої потреби, їжею, житлом.

На сьогодні фокус проблем змінився. Люди шукають роботу і хочуть інтегруватися. Стати частиною нової громади буває досить проблематично, особливо, якщо людина живе у місці компактного поселення, не маючи контактів з містянами. Також дуже часто люди потребують юридичної, психологічної допомоги.

І ще ми дуже здивувалися зацікавленістю в курсах першої медичної допомоги. У перші дні реєстрації до нас записалися більше сотні людей. Тому ми будемо запускати декілька потоків саме по медичній допомозі, охочі просто не вмістилися в одну групу.

За вашими спостереженнями, хто частіше за все з ВПО звертається за допомогою. Мешканці Запорізької області чи люді з інших регіонів?

Люди з інших областей найчастіше намагаються поїхати від війни якнайдалі. Відповідно і до нас здебільшого звертаються вимушені переселенці з нашого регіону. Часто вони мають родичів у Запоріжжі та тому простіше саме тут розв'язати проблему із житлом.

Яку допомогу можуть отримати у вашому центрі?

Це інформаційна допомога і консультації вузьких спеціалістів: бухгалтера, спеціаліста по фінансах, боргам для бізнесу, юристи. Також готові надавати інших вузькопрофільних фахівців.

Ще один напрям — це заходи спрямовані на інтеграцію людей у місті. Наприклад, проводимо заходи, де людям пояснюють, як скласти резюме для пошуку роботи. У нас є декілька напрямів психологічної допомоги. Це особиста консультація з психологом або групові заняття з “Театру тіла” та тілесноорієнтованої терапії.

Переселенці зараз мають потребу не тільки в гуманітарній допомозі. Навіть ті, хто має житло та кошти не перший час, шукають в Запоріжжі нові можливості для себе. Потрібно розуміти, що створення зручних умов для розвитку ВПО важливо не тільки для переселенців. Адже із нашого міста виїхала велика кількість запоріжців. В першу чергу це були ті, хто мав кошти та можливості для цього. Це вкрай негативно впливає на розвиток міста та стосується економічних показників. Можна зробити висновок, що потреба саме у місцях впливу, взаємодії та інтеграції переселенців у громаду, постійно зростає. Успішність цього проєкту має стати основою для формування регіональної програми з інтеграції ВПО, а отриманий досвід із залучення різних груп населення ще на етапі розробки та створення простору має бути збережений та мультиплікований.




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок