«Монополіст намагається згвалтувати 100-тисячне місто», - Валерій Баранов щодо проблеми відключення газу

Виктор Коваленко - Бердянськ 24
30.03.2021 · 10:20 · переглядів - 9816

Досі невідомо – чи відбудеться раніше анонсована зупинка газопостачальної мережі Бердянська. Міський голова категорично проти варіанту, який пропонують «газовики»

«Монополіст намагається згвалтувати 100-тисячне місто», - Валерій Баранов щодо проблеми відключення газу

Завтра в Запоріжжі відбудеться обласна комісія з ТБНС, де збирається виступити мер Бердянська. На власній сторінці у Фейсбук він заявив, що не знаходить взаєморозуміння з керівництвом «Облгазу» і опублікував основні тези своєї промови.

«Є технічна проблема і її треба вирішувати.

Варіанти:

а) вкласти гроші Облгазу в свій бізнес, зробити проект, та виконати його без відключення стотисячного міста від газу, що можна було зробити, але цього не було зроблено.

Б) зекономити гроші, зробивши величезну проблему людям, промисловості, так всьому бізнесу перед курортним сезоном.

Облгаз пішов варіантом Б.

Ми бачимо, що монополіст веде себе, як хазяїн життя і не бажає враховувати реалії і прості речі, пов'язані з життям людей. Є бажання всіх перегнути через коліно, за місяць вирішити проблеми, які не вирішувались десятиліттями і не вирішені в жодному місті нашої країни. Більше того, вони не врегульовані законодавчо.

Я не вхожу в юридичну площину проблеми, вона відображена в листі до голови ОДА, та Облгазу.

Міська комісія ТБНС неодноразово проводила засідання по цій темі, шукала варіанти безболісного вирішення проблеми. Обговорювали з громадськістю, та спеціалістами.

Ми підготували меморандум з облгазом по цим питанням. Наші пропозиції прості:

  • вкажіть дату початку відключення, та дату відновлення подачі останньому мешканцю;
  • зніміть всі вимоги стосовно передачі мереж, та інші, не пов'язані з безпекою

Все!

Але ми згоди не дочекалися. Нам відмовили!

Знову, як в кіно: а хто не буде робити, як нам хочеться – відключимо газ!

Тобто, монополіст намагається згвалтувати 100-тисячне населення незаконно і безпідставно.

Остання міська комісія ТБНС прийняла рішення не допустити і не дати згоди на відключення. Ми звернулися до НКРЄ, в ОДА, в Кабмін, правоохоронні органи та в усі можливі інстанції з проханням вгамувати монополіста. Відповідей поки немає..

Є й інші дуже важливі аспекти в цій проблемі.

Громадсько-політична. Громада обговорює проблему, вона занепокоєна, політичні сили на цьому роблять свою справу і підбурюють мешканців. До чого це може привести, я думаю ви розумієте.

Пандемія Ковід-19. Зараз ми в помаранчевій зоні, а де будемо завтра? І як у цих умовах вносити нову проблему, коли і Президент і Кабмін нас застерігають від подібних дій.

Є проблема з електричними мережами. Коли відключать газ, всі перейдуть на електричні прилади. Стан електромереж нам відомий. Що будемо робити, як вони всі погорять? Хто дає гарантії? Значить нам треба готувати польові кухні, варити за щось обіди і це буде не менше місяця. За чий рахунок? І що скажуть люди?

До речі, таке відключення будо в Оріхівському районі. 10 тисяч мешканців відключили, а підключали їх 4 місяці, тобто по аналогії на 100 тис населення буде 40 місяців. Це факт і вже історія.

Ви бачите, до чого може привести бажання робити свій бізнес за рахунок держави та громад, не вкладаючи коштів, спираючись на монопольний «беспредел».

Настав час це зупинити.

Ще добавлю, що я дав доручення нашім фахівцям розпочали процедуру прийняття всіх міських газових мереж до комунальної власності. Сподіваюсь, що нам це вдасться.

Прошу комісію розглянути два варіанта рішення:

  1. Заборонити Облгазу проводити відключення міста без вирішення цієї проблеми іншім технічним способом за їх власний рахунок.
  2. Зобов'язати Облгаз підписати меморандум стосовно проведення робіт та подачі газу, де прописати прості пункти:

а) вказати початок робіт та дату кінцевої подачі газу всім мешканцям міста, але не більше 30 днів

б) виключити всі монопольні вимоги, які не мають відношення до вирішення конкретної технічної проблеми», - написав Валерій Баранов.

Раніше повідомлялося, що орієнтовною датою відключення міста від газу стане 12 квітня.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 25 квітень, четвер 2024
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок