Прокурор Небесної сотні: як Горбатюк став кандидатом в Генпрокурори

Бердянськ 24
18.03.2016 · 10:17 · переглядів - 883

Мабуть, уперше в Україні є кандидат на посаду генпрокурора, якого просуває громадськість. Сергій Горбатюк став першим прокурором, чия підтримка наростає від людей, які мали з ним справу у статусі Голови управління спеціальних розслідувань

Прокурор Небесної сотні: як Горбатюк став кандидатом в Генпрокурори

Спочатку про нього заговорили родини Небесної сотні, справи яких розслідує саме Горбатюк та його управління, розташованe на Подолі в Києві.

Вони ще 3 березня написали звернення до президента України Петра Порошенка, в якому закликали хоча б цього разу призначити такого генпрокурора, якого вимагає громадськість.

В лютому Порошенко вніс до Ради подання про відставку нинішнього Генерального прокурора Віктора Шокіна.

На крісло вже претендують щонайменше троє його заступників: Юрій Севрук, Юрій Столярчук та Роман Говда. До того ж, обговорюють і кандидатуру народного депутата Юрія Луценка та голови Донецької ВЦА Павла Жебрівського.

Але жоден з цих кандидатів не має такої суспільної підтримки, як 42-річний Горбатюк, який 20 років пропрацював слідчим прокуратури.

Прокурор Небесної сотні

Одними з перших, хто виступив на підтримку призначення Горбатюка на посаду глави ГПУ, стали сім'ї героїв Небесної сотні.

Основний посил був зроблений на те, що всі попередні, а їх змінилося вже троє, призначені не прозорим спосібом та жоден не провів реформу відомства.

«Після Революції Гідності Україна вже змінила трьох Генеральних прокурорів. Жоден з них не викликав довіри у суспільства. Жодного з них не було призначено прозоро. Всі Генпрокурори були вимушені піти під примусом громадськості. Потрібно подати на розгляд парламенту і проголосувати за кандидата, який своєю роботою вже довів, що має честь, гідність і стоїть на варті закону. Мова йде про Сергія Вікторовича Горбатюка», — сказано в заяві ГО «Родина Героїв Небесної Сотні».

Природно, що вибір сімей підтримала і адвокат Небесної сотні Євгенія Закревська. На її думку, саме Горбатюк займається розслідуванням справ Майдану.

«Це людина, яка розуміє, передбачає і робить навіть на своєму рівні спроби вирішити проблеми з законодавством (НАБУ, ДБР, атестації і т.д). Якщо прокуратура хоч на чверть стане схожою на управління спеціальних розслідувань, яке він зараз очолює, то я буду плескати в долоні, а ми будемо жити зовсім в іншій країні», — написала вона у Facebook.

У підсумку на сайті президента навіть з'явилася петиція для збору підписів на користь призначення Горбатюка.

Слід зазначити, що на сьогодні, коли з дня розміщення петиції пройшло 9 днів, вона набрала 1253 підписи з необхідних 25 000.

Підтримали призначення Горбатюка і члени міжфракційної групи «Єврооптимісти», куди входять депутати-новачки, які пройшли в Раду на хвилі Майдану.

«Ми, «ЄвроОптимісти», підтримуємо ініціативу Адвокатської дорадчої групи, Громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні» та Ініціативної групи постраждалих/поранених на Майдані щодо розгляду кандидатури Горбатюка Сергія Вікторовича на посаду Генерального прокурора України», — говорится в заяві об'єднання.

Окремі представники групи — Мустафа Найєм і Сергій Лещенко, які є депутатами від «БПП», звернулися з пропозицією групи самостійно.

За словами Найєма, він «особисто ходив до нього на допити з весни 2014 року» і чув, як Горбатюк «протистоїть маразму і абсурду в системі».

Депутат Сергій Лещенко говорить, що Горбатюк часто буває ще й останнім, хто йде з будівлі.

«Він ходить і вимикає світло в коридорах і туалетах», — розповідає він.

 

Крім того, навіть сам Сергій Горбатюк зауважив, зайняти посаду голови ГПУ він не проти.

«Єдине, що можу сказати, що у мене є бажання відстоювати закон, і звичайно, посада генпрокурора це дозволяє більшою мірою. Я маю волю і бажання робити те, що повинен робити голова ГПУ, певно, я знаю, як це робити», — сказав він в розмові з Громадським.

Однак, він додав, що поки що жодних пропозицій щодо цього не отримував.

Резонансні справи Горбатюка

В грудні 2014 Горбатюк був призначений на посаду голови відділу, який розслідує злочини, вчинені під час Євромайдану. З 2004 року він працював слідчим та головним слідчим, ЗМІ про нього не писали, не знала й громадськість.

Горбатюк розслідував справу Тимошенко стосовно «Кіотських протоколів».

«Там не було складу злочину, можливо, якісь політичні перекоси, але не злочин, тому я відмовився розслідувати справу», — розповів Горбатюк.

Наразі, в «Батьківщині» не визначились з кандидатурою Горбатюка. Про це Громадському розповіла депутат партії Альона Шкрум.

«По кандидатах в «Батьківщині» поки що не говорили. Але ми підтримуємо те, що генпрокурора потрібно обговорювати з громадськістю. Кандидат повинен бути відкритим», — сказала Шкрум.

Також з ним пов’язаний ще один цікавий епізод. В 2004 році він проводив обшуки в офісі у Давида Жванії, який був заступником начальника штабу Віктора Ющенка. Горбатюка запідозрили в політичній справі проти опозиції.

Слідчим так і не дали обшукати будівлю та провести належні дії.

«Я не був готовий до суперечок з політиками. Всі мої аргументи ніхто не чув, вони просто брали криком», — каже Горбатюк.

Стосовно ще однієї резонансної справи: Горбатюк і досі є слідчим у справі Павла Лазаренка. Однак, США відмовились видати Лазаренка, тому справа триває.

«Ми зараз, мабуть, будемо переходити до заочного звинувачення, раніше таке було неможливо, але Лазаренко в США, і ми це знаємо», — пояснив Горбатюк.

Рахунки та власність

Згідно з декларацією за 2013 рік, опублікованою у рамках перевірки прокурорів на причетність до корупції, майна у Горбатюка небагато.

У старій декларації вказані: квартира, площею 26,3 квадратних метри і земельна ділянка площею 0,13 га. Таку квартиру видала йому держава.

Також є два авто, одне зареєстроване на нього, інше — на членів родини, 1997 і 2007 року випуску.

Загальний прибуток за 2013 рік склав 187 тисяч гривень.

Якщо подивитися виписку з реєстру прав на нерухомість та декларацію за 2014 рік, то там мало що змінилося, окрім того, що Горбатюк за рік заробив на 58 тисяч більше — сума загального прибутку склала 245 тисяч гривень.

У декларації зазначенко, що Сергій Горбатюк перебуває у цивільному шлюбі з Іриною Серафімовою Ані на нього, ані на неї, ані на дитину не зареєстровано підприємств або об'єктів приватного підприємництва.

Підприємств-банкрутів також немає.

Шанси та перспективи

В Адміністрації президента кандидатуру Горбатюка не розглядають.

Крім того, як повідомляють джерела Громадського, Порошенко вважає, що справжніх кандидатів всього три: Шокін, Жебрівський та Луценко.

Основною компромісною кандидатурою є очільник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. Горбатюка президент до уваги не бере.

Сам Горбатюк каже, що все відкрито, але відчуває негативне ставлення до нього з боку президента та його оточення. Напряму він це ні з чим не пов’язує, але припускає, що це стосується його діяльності на посаді Голови слідчого управління зі спецрозслідувань.

«Я не можу сказати, що особисто мені казали, але є люди, які бачили певну негативну реакцію на мене. Мені до голови ГПУ, таким, як я його бачу ідеальним, ще дуже довго», — прокоментував Горбатюк.

За його словами, голова ГПУ, за новим законом, буде виконувати рекомендаційні функції, навіть кадрові питання перейдуть до кваліфікаційної комісії. Тому і реформу провести у разі супротиву буде фактично неможливо.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок