Ірина Плющій звільнилась з посади заступника міського голови

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
12.03.2018 · 08:19 · переглядів - 5446

В понеділок, 12-го березня Ірина Плющій відпрацьовує свій останній день в якості заступника Володимира Чепурного.

Ірина Плющій звільнилась з посади заступника міського голови

Інформацію редакції Ірина Миколаївна підтвердила особисто.

Плющий Ирина

Так, я дійсно написала заяву на звільнення. Це зважене рішення і його прийняттю передували ряд об'єктивних причин. Але в будь-якому випадку, дякую всім, хто в мене повірив два роки тому і сподіваюся, що всі ідеї та напрацювання будуть реалізовані, - прокоментувала Ірина Плющій.

На посаді заступника міського голови Ірина Миколаївна пропрацювала трохи більше двох років. Коротко охарактеризуємо основні здобутки та прогалини за результатами роботи заступника мера з економіки.

Здобутки

Залучення грантових коштів та фінансування з ДФРР 

За останні два роки в Бердянську почали реалізовуватись масштабні соціальні проекти, які фінансуються за рахунок європейських партнерів. Більше 40 мільйонів гривень надав Бердянську ЄС для створення комплексної системи надання допомоги вимушеним переселенцям із зони АТО та громаді міста. Відзначимо, що документи на цей проект були підписані, ще за мерства Олексія Бакая, а в 2017-му вносились остаточні корективи та запуск проекту реалізовувався вже новою командою. Німецька компанія GIZ профінансувала цілий ряд освітніх проектів — відкрито дитячий майданчик в ЗОШ №4, відреконструйовано саму школу, а також інші навчальні заклади - №№1,2,11. Крім того, німецьке товариство профінансувало і ремонт спортивних майданчиків в школах міста. Вже в цьому році було підписано меморандум з європейськими партнерами на реалізацію шелтеру та центру допомоги інвалідам від 18 років.

В минулому році за кошти Державного фонду регіонального розвитку було реалізовано три проекти, а для конкурсу в 2018-му подано ще 15. Перемовини з грантодавцями, запровадження проектів, відбір та підготовка документації для участі в конкурсі на фінансування з ДФРР відбувалось під безпосереднім керівництвом Ірини Плющій.

Запровадження Громадського бюджету 

Два роки поспіль в Бердянську реалізовуються Громадський бюджет. Мешканці міста мають змогу надати свої проекти з розвитку міста, які фінансуються з бюджету. В 2016-му році Бердянськ став одним з лідерів міст України, де запроваджуються принципи бюджету участі. Громадський бюджет — одне з небагатьох однозначно позитивних досягнень міської влади. Реалізацією проекту з самого початку займалась Ірина Плющій.

Ліквідовано стихійний ринок в центрі міста 

Стихійний ринок поблизу ЦДЮТ перемістили з тротуару в центрі міста, на спеціально відведену територію поблизу так званого «залізячного ринку». Для курортного Бердянська проблема стихійної торгівлі в самому центрі міста була нагальною не один рік. Вирішити її вдалось без гучних скандалів з торгівцями, які в підсумку отримали вигідне місце для підзаробітку. Крім того, створено умови для роботи реалізаторам в районі Східного проспекту — стихійний ринок поблизу АТБ перемістили до будинку №230, де на літній сезон  Центральний ринок оголошував ярмарок.

Розробка Стратегії розвитку Бердянська 

План Стратегічного розвитку міста — основоположний документ, згідно якого має розвиватись місто. В ньому визначаються ключові напрями, в яких рухатиметься громада в найближчі 5 років. Розробка Стратегії розвитку Бердянська наразі триває. Очевидно, що для розробки надзвичайно важливого документа, мають бути залучені висококваліфіковані спеціалісти. Ідею з консультуванням науковців депутати не підтримали, однак вихід зі штучно створеної проблеми вдалось знайти і допомогу в розробці Стратегії надають фахівці канадського проекту ПРОМІС. Робота над цим документом триває.

Недоліки

Один з головних приводів для критики всієї нинішньої владної команди — освоєння бюджетних коштів фірмами, близькими до народного депутата. В якості заступника міського голови Ірина Плющій очолювала конкурсну комісію із закупівель, на якій проводились допорогові торги (на суму до 200-тисяч гривень). Цілий ряд товарів та послуг, вартість яких перевищувала 200 тисяч, дробились на декілька видів конкурсів. Не виключено, що ці факти ще можуть стати предметом окремого розслідування правоохоронних органів. Тоді і стане ясно, наскільки законними були ці дії.

Однак, в цьому контексті не можна і не відзначити починання Ірини Миколаївни, щодо запровадження прозорості в системі закупівель комунальними підприємствами. Це питання ініціювали ряд громадських організацій, а Ірина Миколаївна, як профільний зам, розробила та двічі виносила відповідний проект рішення на розгляд сесії, але профільна депутатська комісія двічі відправляла на доопрацювання цей документ.  Цікаво, чи повернуться до цього проекту, як обіцяли депутати в березні-квітні, після звільнення Плющій?

Базар на Приморській площі так і не ліквідували 

Торговельні лотки з сувенірами, одягом, солодощами, шаурмою, м'ясом та іншими товарами з вул. Горького та Азовського проспекту так і не прибрали. Наскільки коректно буде покласти всю відповідальність за це на Ірину Плющій — запитання, але оскільки вона напряму курувала дану сферу, то цей пункт можна віднести до недоліків в роботі заступника з економіки. Хоча, і після звільнення Ірини Плющій, навряд чи зникне базар з Приморської площі. Для цього необхідна політична воля міського голови, а її, як бачимо, у Володимира Чепурного немає. І хоча ця тема і була однією з основних для критики колишнього мера Олексія Бакая, ті, хто в 15-му році критикував Бакая, сьогодні продовжують цю ж справу.

Єдиним плюсом в цій негативній ситуації, який можна зарахувати в актив Ірини Плющій, це запровадження більш-менш прозорої системи розподілення торговельних точок в центрі міста — системи аукціонів.

Кошти від аукціонів бюджет міста не отримував

Ще один недолік, пов'язаний із літньою торгівлею — перерахування коштів за ярмарки в інвестиційно привабливих мікрорайонах на рахунки двох комунальних підприємств — Центрального ринку та Аншлагу. За два сезони міська влада так і не надала прозорого кошторису, як були використані кошти від проведених ярмарків. В цьому році міська влада пропонує створити єдиний рахунок, на який мають надходити всі кошти за проведені ярмарки. Виносить цей проект рішення Ірина Плющій, тому, можна вважати, що цей недолік вона виправила.

В завершенні матеріалу ми утримаємось від власної оцінки роботи заступника мера Ірини Плющій. Наведені факти засвідчують, що частину недоліків виправлено, а ряд суттєвих здобутків очевидний. Виходячи з наведеного аналізу та коментаря Ірини Миколаївни  виникає думка, що Володимир Чепурний не зміг втримати  далеко не найслабшого члена своєї команди і тепер нинішня верхівка влади виглядатиме ще більш  некваліфікованою.




Останні новини Бердянська
вчора, 18 березень, понеділок 2024
17 березень, неділя 2024
16 березень, субота 2024
15 березень, п'ятниця 2024
14 березень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок