У музеї історії Бердянська відкрилася виставка «Чому важливо засудити Голодомор»

По матеріалам пресс-службы исполкома
18.10.2018 · 10:22 · переглядів - 386

У скорботні осінні дні ми знову і знову повертаємося до трагічних подій Голодомору 1932–1933 рр., низько схиляємо голови і запалюємо свічки в пам'ять про мільйони загублених людських душ. Щорічний національний пам’ятний день в 2018 р. припадає на 24 листопада.

У музеї історії Бердянська відкрилася виставка «Чому важливо засудити Голодомор»

Кожного року в жовтні-листопаді в Бердянському краєзнавчому музеї та музеї історії м. Бердянська відбуваються тематичні заходи та екскурсії за експозиціями, присвяченими подіям Голодомору 1932–1933 рр. в Україні та нашому краї. Цього року серед музейних заходів буде і виставка, яка має назву «Чому важливо засудити Голодомор», і є особливо актуальною, тому що 2018 – це рік вшанування 85-х роковин Голодомору в Україні. Відкрилася виставка 16 жовтня.

Виставка підготовлена Національним музеєм «Меморіал жертв Голодомору» – це державний музей, що зберігає пам’ять про жертв Голодомору та висвітлює історію Геноциду української нації у 1932 – 1933 рр. Музей–Меморіал є центром вшанування пам’яті мільйонів українців вбитих під час Голодомору.

Виставка надійшла у Бердянськ поштою на прохання директора Бердянського краєзнавчого музею Людмили Ноздріної. У виставці використано матеріали:

- Галузевих державних архівів Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України, Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», Музею Української революції 1917-1921 рр. відділу НМІ, Валківського краєзнавчого музею (Харківська область), Державного архіву Харківської та Сумської областей;

- свідчення очевидців Голодомору, що зберігаються в архіві Національного музею «Меморіал жертв Голодомору»;

- наукові праці: Володимира Сергійчука, Василя Марочка, Володимира Василенка.

Метою виставки є висвітлення геноциду українців 1932-1933 років, який проводив більшовицький режим на чолі з Й. Сталіним.

Виставка представлена на 15 стендах, на яких змістовно, лаконічно та наочно подана інформація.

Доповнюють зміст стендів цитати Рафала Лемкіна – польського та американського науковця-правника єврейського походження – автора терміну «геноцид» та одного з фундаторів його дослідження, який визначив злочини сталінського комуністичного режиму проти українців як геноцид та проаналізував геноцид в Україні в контексті міжнародного права.

Лемкін зробив це в 1953 в своєму зверненні «Радянський геноцид в Україні» до тритисячної аудиторії, що зібралася в Мангеттен Центрі в Нью-Йорку вшанувати 20-у річницю Великого Голоду в Україні.

Як доводить світовий досвід, заперечення геноцидів, їх ігнорування є небезпечним явищем. Саме тому важливо знати правду про геноцид українців 1932-1933 рр., і звичайно виставка, що відкрилася в музеї історії м. Бердянська, зробить внесок у поширення правди про Голодомор в Україні серед учнівської, студентської молоді, гостей та мешканців Бердянська.

Відвідати виставку в супроводі екскурсії можна з 9:00 до 17:00, вихідний – понеділок за адресою: Музей історії м. Бердянськ, вул. Італійська, 15. Виставка працюватиме до 16 листопада 2018р.




Останні новини Бердянська
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок