Зростання економіки в 5% - точно не в 2020-му. Чому «економічного дива Гончарука» не буде?

По матеріалам ЛІГА.Фінанси
23.10.2019 · 09:52 · переглядів - 211

Українська економіка поки не здатна рости темпами 5% в рік, як планував Олексій Гончарук. Їй недостатньо довіряють

Зростання економіки в 5% - точно не в 2020-му. Чому «економічного дива Гончарука» не буде?
Олексій Гончарук (Фото: прес-служба Кабміну)

Міністерство економіки підготувало неприємні новини для прем'єра Олексія Гончарука: зростання ВВП в 5% і вище, про що в Кабміні говорили, як про досяжну мету вже на наступний рік, не буде навіть за оптимістичним сценарієм, пише LIGA.net. Економіка зросте на 3,7% в 2020-м - новий прогноз Мінекономіки набагато більш консервативніший за плани Кабміну.

Це серйозний удар по амбіціях Гончарука збільшити ВВП на 40% за п'ять років - це один з ключових KPI, записаних в Програмі дій нового уряду. Досягти його буде важко навіть за умови, що "реформаторський запал" уряду збережеться.

Чи здатна українська економіка в принципі рости швидше і яких реформ їй не вистачає? LIGA.net знайшла три відповіді, які швидше за все розбудують влади.

Українське диво. Очікування VS реальність

Олексій Гончарук ще точно не знав, з ким йому доведеться працювати в новому Кабміні і як за його кандидатуру на пост прем'єра проголосує Верховна Рада, але свою головну задачу до того моменту він озвучив гранично чітко.

 - ВВП повинен зростати темпами 5-7% на рік, мінімум, - чи не перше, що Гончарук заявив з парламентської трибуни перед "прем'єрським" голосуванням.

Серйозніші темпи зростання ВВП давно стали важливою темою в заявах перших осіб держави. Незважаючи на те, що українська економіка зростає вже 15 кварталів підряд (а в середині цього року навіть показала найкращий результат у Європі - 4,6%), темпи зростання в 3-4% вважаються багатьма економістами недостатніми, враховуючи обвал в 2014-2015 роках.


ДОВІДКА. У 2018 році українська економіка встановила "рекорд" - 3,3% зростання, найвище значення за останні сім років. За цей час Україна пережила застій 2012-13-го і обвал після анексії Криму та початку війни на Донбасі в 2014-15-му. У доларовому еквіваленті пік 2013 року по обсягах економіки поки залишається недосяжним: $183 млрд проти $130 млрд в 2018-му.


 - У наступні роки Україна буде стрімко зростати - до 5-7% на рік, - говорив президент Володимир Зеленський на зустрічі з президентом Туреччини на початку серпня. - Для цього ми вже цієї осені проведемо ряд необхідних реформ, що дозволить зробити Україну "магнітом" для іноземних інвесторів.

Цю риторику підтримав і новий уряд: Мінекономіки доручили переглянути травневий прогноз зростання ВВП на наступний рік (3,3%) з урахуванням активної роботи нового парламенту і амбіцій команди Зеленського. З аналогічним посилом Кабмін Гончарука подавав в Раду і бюджет-2020: першу версію зверстали на старому макропрогнозі, але при цьому серйозно обговорювали можливість збільшення темпів зростання (а значить і прибуткової і витратної частин бюджету) до 5%.

 - Наш план - зростання економіки в 2020 році не менше 5%, в ідеалі - 7%, - розповідала під час презентації бюджету в профільному комітеті Ради міністр фінансів Оксана Маркарова. - Амбітно, але реалістично, якщо парламент продовжить приймати інвесторієнтовані рішення: я говорю про приватизацію, концесію, відкриття ринку землі, легалізацію грального бізнесу та видобутку бурштину тощо.

Депутати багато в чому виправдали очікування міністра, але для Мінекономіки цього виявилося недостатньо: навіть з урахуванням прийнятих Радою законів, базовий сценарій на наступний рік залишається скромним - 3,7%. Міністерство поки офіційно не публікувало новий прогноз повністю (його ще повинен затвердити Кабмін, інші ключові параметри - інфляція і середньорічний курс гривні), але головна позиція вже є: очікуваного зростання в "5% і вище" не буде, навіть якщо ідеально співпадуть всі інші умови.

 - Наше бачення збігається з недавньої оцінкою Світового банку, який поліпшив свій прогноз з 3 до 3,7%. Більш оптимістичний сценарій - 4,8% за умови зміни бізнес клімату в Україні на краще, - написав в Facebook міністр Тимофій Милованов. - Це означає створення умов для захисту прав власності, лібералізація ринків, судова реформа, якісна робота правоохоронних органів, віддаленість олігархів від уряду і політиків, і тому подібне.

Прогноз МВФ на 2020 рік скромніше, ніж у Мінекономіки та Світового банку - 3%. НБУ також обіцяв до кінця жовтня відкоригувати свої очікування на наступний рік. Липневий прогноз Нацбанку - 3%.

Що не так з українською економікою? Три причини

Чому втілення амбітних планів Кабміну доведеться відкласти мінімум до 2021 року? Опитані LIGA.net економісти констатують: в найближчий рік вичавити більше 3-4% зростання не вийде з об'єктивних причин.

Базова проблема - залежність української економіки від зовнішніх чинників. Драйвер ВВП останніх років - АПК через несприятливу погоду цієї осені (мало дощів, занадто тепло, як для вересня-жовтня) навряд чи зможе розраховувати на рекордні врожаї в 2020 році, як це було в 2018-2019-му, каже керівник підрозділу з корпоративного аналізу ICU Олександр Мартиненко. Попит на продукцію українських металургів може знизитися через загальне уповільнення світової економіки, додає він.

Ще один серйозний ризик - навіть при найбільш сприятливому сценарії, обсяг транзиту російського газу через Україну в 2020 році може скоротитися на 25% -40% (НАК Нафтогаз заробляє на цьому близько $ 3 млрд на рік), зазначає Мартиненко.

Ефект від реформ з'явиться не відразу. Верховна Рада вже прийняла закон про концесії, Кабмін почав реформу Фонду держмайна, на черзі - запуск ринку землі та легалізація грального бізнесу. Але поки все це - тільки точкові зміни (наприклад, ринок землі з'явиться тільки в кінці 2020 року і, ймовірно, в обмеженому вигляді), які навряд чи здатні залучити в Україну великі обсяги іноземних інвестицій, каже аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко.

У будь-якому випадку вплив на ВВП виявиться з помітним тимчасовим лагом, вважає, головний менеджер по макроаналізу Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик.

Ще одне "але": структурні реформи не залежать тільки від "правильного" голосування в парламенті, потрібні тривалі системні зусилля, каже Ребрик.

 - Швидкість голосувань вже викликає питання до якості нового законодавства, - зазначає він. - До того ж успіх реформ прямо залежить від кваліфікації виконавців: є ризик, що влада може зіткнутися з кадровим дефіцитом, особливо на нижньому і середньому рівнях.

Світ поки не довіряє новій владі. Навіть якщо новий уряд збереже темпи економічних перетворень, це прискорить темпи зростання економіки за двох умов: по-перше, в цей час не буде зовнішніх криз, по-друге, інвестори переконаються у незворотності змін, зазначає головний економіст Альфа-Банку Україна Олексій Блінов.

Поки в цьому є сумніви: мова про вплив олігархів в бізнесі і політиці, невизначені заходи щодо детінізації економіки, нереформовані суди перераховує Ребрик з Райффайзен Банку.

 - Поки дії влади не додають впевненості в тому, що ефективна реформа правоохоронних і судових органів незабаром буде успішно завершена і права інвесторів будуть в достатній мірі захищені, - вважає він.

3,7% - теж оптимістичний сценарій. Як з цим жити?

Потенціал для втілення планів уряду в життя є, але без приходу великого іноземного капіталу реалізувати його вкрай складно, кажуть опитані LIGA.net економісти. Аналітики сходяться на думці: навіть 3,7%, на які орієнтується Мінекономіки - це оптимістичний рівень. Реалістичний показник темпів зростання ВВП в 2020-му році - 3%.

 - Для бажаних 5-7% зростання в України немає виходу: повинна привернути до себе" лавину "інвестиційних проектів, - вважає Ахтирко з Concorde Capital. - На базі існуючих виробничих активів забезпечити такий приріст економіки просто неможливо.

Базовий сценарій Мінекономіки в 3,7% зростання - амбітний, але досяжний, каже заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Марія Репко. На чому базується саме такий прогноз - в Кабміні поки не пояснюють.

 - Ймовірно в самому початку уряд сподівався на "землю", приватизацію та інші "інвестиційні" реформи, але або переоцінили їх потенціал, або не врахували всі ризики, - припускає директор департаменту ринкових досліджень IBI-Rating Віктор Шулик.

Аналогічний прогноз Світового банку (теж 3,7%) заснований на припущенні, що Україна збереже макростабільність і отримає фінансування МВФ, почне велику приватизацію, запустить прозорий ринок землі і посилить боротьбу з монополіями. Ще одна умова - пожвавлення кредитування, нагадує Ребрик з Райффайзен банку Аваль.

 - Якщо реформи не будуть просуватися і адекватне фінансування не буде мобілізовано, на думку експертів Світового банку, зростання ВВП України може впасти нижче 2%, оскільки довіра інвесторів погіршиться, - відзначає аналітик.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок