Карантин не є підставою для звільнення

По матеріалам Громадського
19.03.2020 · 20:59 · переглядів - 534

У Трудовому кодексі не передбачена можливість звільнити працівника на підставі запровадженого у країні карантину

Карантин не є підставою для звільнення

Про це в ефірі hromadske заявила юристка Інна Кудінська.

 - Карантин не є офіційною підставою для звільнення в розумінні нашого Кодексу законів про працю, тому коли роботодавець говорить про те, що ми вас будемо звільняти у зв’язку з тією ситуацією, що склалась, у зв’язку з карантином, то такої підстави трудове законодавство не знає, — пояснила вона.

Юристка зазначила, що людину можуть звільнити, якщо вона працює за строковим трудовим договором, бо після його завершення жодних обмежень немає. Стан карантину не впливає на тривалість такого договору.

В інших випадках ситуація з карантином, яке є на сьогодні, має кваліфікуватися як простій, відповідно до статті 113 Трудового кодексу.

 - І в цій ситуації люди можуть або працювати на робочому місці, або працювати з дому. Ця ситуація прописується в наказі роботодавця, визначається точно, де саме людина має працювати, яка буде зберігатися заробітна плата, — зауважила Кудінська.

Вона наголосила, що за українським законодавством у такому випадку людина не може отримувати менше ніж середню місячну зарплату.

 - Проте варто пам’ятати, що прогули також ніхто не скасовував (прогул є підставою для санкцій аж до звільнення — ред.). Людям варто пам’ятати і слідкувати за тим, що прописано в наказі роботодавця. З ним всіх повинні ознайомити, і люди повинні прочитати, де це робоче місце зафіксоване, — резюмувала юристка.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок