В 2018 році вартість проїзду в громадському транспорті зросте з 4 до 6 гривень

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
29.12.2017 · 12:31 · переглядів - 7789

У виконкомі запустили регуляторну процедуру підвищення вартості проїзду в громадському транспорті з 4 до 6 гривень

В 2018 році вартість проїзду в громадському транспорті зросте з 4 до 6 гривень

На засіданні робочої групи з дотримання принципів державної регуляторної політики фахівці виконкому, депутати міської ради та перевізники обговорили необхідність запровадження в Бердянську нових тарифів на пасажирські перевезення. В проекті регуляторного акту, який розглядали на засіданні, пропонується підвищити вартість проїзду в міському пасажирському транспорті з 4-х гривень до 6-ти. Основною причиною зростання тарифу вказано збільшення мінімальної заробітної платні.

На існуючому тарифі до травня ми просто не дотягнемо, - заявила в ході дискусії приватний підприємець Світлана Омельчук. Раніше, коли по всій країні підіймали тарифи, нас просили утриматись від цього. Рік ми не підвищували!

В проекті регуляторного акту, який буде опубліковано в друкованих ЗМІ наступного четверга, зазначено, що в разі збереження існуючого тарифу технічних стан транспортних засобів суттєво погіршиться і, навіть, можлива зупинка громадського транспорту.

В підсумку, члени комісії підтримали озвучені показники і проголосували за запуск регуляторного акту.  Згідно процедури, після публікації регуляторного акту впродовж місяця виконком приймає пропозиції від громадян, після чого документ ухвалюється рішенням виконавчого комітету.

Депутати Віктор Цуканов та Володимир Безверхий обережно запропонували збільшити компенсацію з міського бюджету на покриття видатків перевізників з 3-х – до 5-ти мільйонів гривень. Однак, аргументів на користь утримання від підвищення тарифу жоден з присутніх не запропонував.

Перспектива підвищення тарифу до 6-ти гривень на пасажирські перевезення в Бердянську боляче вдарить абсолютно по всім категоріям міського населення. Зрозуміло, що державна політика суттєво відображається на будь-якому виді підприємницької діяльності. В особливості, якщо держава не компенсує на належному рівні гарантовані пільги, хоча про це багато говорить міністр інфраструктури Володимир Омелян. Однак, паралельно з цим, в умовах, коли в місті існує монополіст (на кожному окремому маршруті працює один підприємець) вести перемовини з перевізниками значно важче. 

Реальним виходом із ситуації може стати створення окремого комунального підприємства. Якщо держава не здатна створити єдину систему пасажирських перевезень в містах і на міжміських перевезень, цю функцію зобовя'зане взяти на себе місто. За одну каденцію (5 років) міська влада, особливо в умовах фінансової децентралізації, могла б за кошти міського бюджету закупити якісний транспорт, який би був комфортабельним, де б гарантовано був високоякісний сервіс, а головне, підзвітність міській владі. Не виключено, що за комфорт довелось би і платити, та чи не готові бердянці заплатити гроші і в підсумку отримати якісний сервіс? Тоді чиновники могли б регулювати сферу громадських пасажироперевезень. Однак політичної волі владної "корпорації" ми не бачимо. 




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок