Громадський бюджет 2019: “Что мертво, умереть не может”

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
16.10.2018 · 20:03 · переглядів - 1168

Безславний кінець на початку перспективної ідеї розвитку місцевого самоврядування маємо змогу спостерігати сьогодні. В мерії підводять підсумки по голосуванню з Громадського бюджету 2019. Як ми і передбачали на етапі його запровадження, в цьому році, внесені зміни до проекту, практично повністю нівелювали початкову ідею Бюджету участі.

Громадський бюджет 2019: “Что мертво, умереть не может”

В 2018-му році в Громадський бюджет були внесені зміни — на відміну від попередніх років, загальну суму коштів розділили за квотним принципом між мікрорайонами — 70% від загальної суми всього бюджету, і загальноміські проекти — 30%. Ще на етапі запровадження ми наголошували, що таким чином популярність проекту серед пересічних бердянців серйозно знизиться, а сам Бюджет участі перетвориться на банальне фінансування мікрорайонів за квотним принципом.

Робимо невеличкий екскурс на пів року, щоб було зрозуміло читачу — ініціатива міської влади вже на етапі внесення змін була приречена на провал. Результат ми спостерігаємо сьогодні.

Звичайно, офіційні заяви профільного заступника міського голови Юлії Дойнової, розходяться з реальною картиною. За словами чиновниці, кількість проектів поданих в цьому році перевищує минулорічний показник на 20 пунктів, допущено до голосування в цьому році було на 21 проект більше, ніж в попередньому. На цьому офіційна статистика більше не озвучується. Ми ж пропонуємо переглянути категорії учасників, які в цьому році надали свої проекти — це голови комітетів мікрорайонів, фахівці управлінь міськвиконкому, керівники чи співробітники комунальних установ, структурних підрозділів мерії. В порівнянні з першим роком, кількість пересічних мешканців, які жодним чином не пов'язані з нині діючою владою, опустилась, практично, до нуля.

Показовими стали виступи депутатів міської ради. Зокрема, Тетятна Смолянінова, яка брала участь в цьогорічному Бюджеті участі, за результатами голосування не потрапила до переліку проектів-переможців. Депутат відкрито заявила, що так не домовлялась — планувалось, що між депутатами мікрорайону, в рівних долях буде розподілено всю передбачену до голосування суму.

Присутній депутат Володимир Безверхий спробував виправити ситуацію - “Цього не можна озвучувати! Ви щось не правильно зрозуміли. Це не депутатська програма, це програма по комітетах”, - впевнено заявив Володимир Петрович. Однак і ці слова не відповідають дійсності — Громадський бюджет це аж ніяк не “програма по комітетах”, це залучення пересічних громадян до вирішення локальних міських проблем. На третьому році реалізації проекту депутати так і не зрозуміли, що ж воно таке, цей Громадський бюджет. Схоже, що в мерії взагалі не залишилось людей, які б мали хоча б приблизне уявлення про Бюджет участі.

Висловлювання обранців показові — для них, це додатковий ресурс залучення коштів для свого мікрорайону. Прикриваючись високими словами, депутати та голови комітетів мікрорайонів (останні вже давно не відображають альтернативну точку зору до офіційно задекларованої міською владою) залучають кошти для отримання додаткових політичних дивідендів.

Та навіть серед учасників проекту виявились незадоволені таким підходом. Зокрема, голова комітету мікрорайону  32 округ Олена Зубко, в коментарі нашій редакції, підтвердила про недолугість цьогорічної системи Громадського бюджету. Адже її проект, набрпавши понад 600 голосів, ледь не залишився без фінансування.

В результаті тривалого обговорення, залишки в розмірі 112 тисяч гривень вирішено повернути до міського бюджету. Однак ці кошти і додаткові 108 тисяч гривень буде виділено з міської скарбнички на реалізацію проектів по встановленнюкондиціонерів в центри громадських ініціатив, закупівлю обладнання для очищення басейну в міському палаці спорту та ремонт баскетбольних щитів в спортивному залі спорткомплексу.

Прийняте рішення, схоже, дозволило уникнути порушення існуючого Положення про Громадський бюджет. І ремонт щитів, і закупівля обладнання для басейну можна віднести до поточного утримання об'єктів комунальної власності. Аргументація чиновників була іншою, тож, можливо, не усвідомлено фахівцям мерії вдалось уникнути чергового порушення.

Низька активність мешканців при голосуванні, учасники, які напряму пов'язані з діючою владою, нівелюють заяви Юлії Дойнової та ряду депутатів про успішність реалізації Громадського бюджету. Цьогорічні ініціативи ще в зародку знищили фундаментальні основи Бюджету участі — нинішні результати — прямий наслідок недалекоглядних рішень можновладців... Влада ще на один крок віддалилась від народу, а приваблива в перші роки ідея перетворилась на “закритий клуб за інтересами для членів корпорації”.




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок