Тріщини під ногами. Володимир Зеленський завів Україну на тонкий лід

По матеріалам ЛІГА.Новини
03.10.2019 · 13:07 · переглядів - 1595

Президент у зовнішній політиці зайшов на тонкий лід. І під ним вже розходяться тріщини. У Парижі йому належить скласти іспит на президента

Тріщини під ногами. Володимир Зеленський завів Україну на тонкий лід

Володимир Зеленський зіткнувся з першою кризою. За 135 днів при владі, мабуть, не було більш серйозних викликів, ніж горезвісна формула Штайнмайєра, яку Україна "підтвердила". LIGA.net поговорила з ключовими гравцями, які брали рішення - в Офісі президента, МЗС, дипломатичних колах і мінської групи. Відновлено хронологію подій і прийнятих рішень останніх тижнів, щоб зрозуміти, що насправді сталося. В кінці - два можливих сценарії і пояснення, чому Україна за крок від серйозного зовнішньополітичного провалу.

ХРОНОЛОГІЯ ШТАЙНМАЙЄРА

КИЇВ-БЕРЛІН-ПАРИЖ. В середині серпня Володимир Зеленський виступає з ініціативою провести саміт лідерів нормандського формату. Він вважає, що в цьому форматі можна спробувати припинити російсько-українську війну. Лідери Франції та Німеччини проводять консультації з президентом РФ Володимиром Путіним і умовляють його погодитися. Москва ставить умову: офіційний Київ повинен погодитися на формулу, яка передбачає, що різні пункти мінських угод будуть виконуватися одночасно. Париж і Берлін разом умовляють Київ погодитися. Аргументи західних партнерів: санкції не можуть бути нескінченними, треба щось робити. Зеленський - погоджується. Формулу спускають для опрацювання на рівень радників.

БЕРЛІН. 02-11.09.2019. Зустрічі радників глав держав, покликані підготувати грунт для спілкування лідерів нормандського формату. На зустрічах - представники України Андрій Єрмак, Вадим Пристайко. Росію представляв Владислав Сурков. Співрозмовники LIGA.net серед дипломатів переповідають, що в ці дні йшов тривалий пінг-понг умовами. Але в підсумку сторони узгодили "в цілому" формулу Штайнмайєра.

ВАЖЛИВО. Весь цей час тривають консультації лідерів, помічників і дипломатів "по телефону". Включити їх в хронологію неможливо, так як зміст розмов тет-а-тет і точні дати невідомі.

МІНСЬК. 18.09.2019. Засідання контактної групи. На зустрічі від України - Леонід Кучма, від Росії - Борис Гризлов. Присутній від ОБСЄ Мартін Сайдік. У кімнаті переговорів також були представники терористичних організацій ДНР і ЛНР. На цій зустрічі повинні були підписати спільний документ, що стосується формули Штайнмайєра. Це - один документ на всіх. Як розповідають два джерела LIGA.net, ставити підпис Кучма відмовився.

МІНСЬК. 01.10.2019. Повторне засідання контактної групи. Але на цей раз "один документ на всіх", згідно з умовою України, перетворюється в листи. Мартін Сайдік звертається з листом до кожної зі сторін, і сторони - Україна і Росія - письмово йому відповідають. Для чого це зроблено: по-перше, знімає питання легалізації терористичних організацій, яким запропонували б поставити свої підписи в кінці. По-друге, документ перестає бути "документом з підписами", чим знімається зобов'язуючий характер.

 - Нам написали: ось формула Штайнмайєра. Ми відповіли на цей лист: "Українська сторона приймає текст цієї формули". Це не має ніякої юридичної сили, - переказує обізнаний дипломат.

КИЇВ. 01.10.2019. Президент Володимир Зеленський дає брифінг і повідомляє:

 - Сьогодні були усунені останні перешкоди на шляху до проведення саміту нормандської четвірки.

За його словами, тепер Україна повинна розробити новий закон про особливий статус для Донецька і Луганська, куди буде імплементована формула Штайнмайєра. На брифінгу Зеленський обмежився двома деталями: місцевих виборів в Донецьку і Луганську не буде (і особливого статусу відповідно), якщо РФ не виведе війська і не поверне кордон.

ДВА СЦЕНАРІЇ ВЕЛИКИЙ ІГРИ

Співрозмовники LIGA.net серед дипломатів доповнюють: це повинні бути чесні місцеві вибори за українськими законами, ініційовані Україною в Луганську і Донецьку.

 - Але не може бути виборів, поки там війська. Не може бути виборів, поки не ми контролюємо кордон. Не може бути виборів, поки в підвалі полонені. Що це означає? Що Москва - хоче чи ні - має виконувати мінські угоди, - вважають в команді Володимира Зеленського.

Високопоставлені співрозмовники в команді президента кажуть LIGA.net, що не готові "вічно займатися Донецьком і Луганськом". Те, що відбувається зараз, кажуть вони, - це "остання спроба зупинити війну". Якщо це не вдасться в найближчому майбутньому - "в самому найближчому майбутньому" - витрачати ще п'ять років в команді, за їхніми словами, не збираються. Якщо в рамках нормандського формату на рівні лідерів вдасться вийти на варіанти вирішення війни - Офіс президента готовий винести їх на референдум. Але не виключено, що до цього не дійде - з вини Москви.

Сценарій перший. В рамках переговорів і компромісів Донецьк і Луганськ отримають шанс повернутися в Україну, але без "народної міліції" і будь-яких інших прав, не передбачених децентралізацією, яка і так реалізована в Україні. Будуть чесні місцеві вибори за участю переселенців, що виїхали з тимчасово окупованих територій - вони "розбавлять тих, кому промили мізки". За українськими законами. Під українським прапором. Про це можуть домовитися, наприклад, на рівні лідерів нормандського формату. При цьому Росії дадуть шанс вийти з війни, зберігши обличчя. Росія погодиться вивести всі свої війська і роззброїти бойовиків, передавши контроль над кордоном Україні.

 - Як вони це будуть робити - це не наша проблема, - говорять співрозмовники серед українських дипломатів.

Сценарій другий. Заморожування конфлікту. Форми можуть бути різні. Але якщо поточні переговори ні до чого не приведуть, Москві доведеться і далі платити за утримання Донецька і Луганська - як через санкції, так і безпосередньо терористам. Україна в цьому сценарії допомагає переселенцям, але перестає всерйоз займатися реінтеграцією, по можливості продовжуючи боротися за продовження санкцій. Через пару років окупована Росією частина Донбасу остаточно перетвориться в нікому нецікавий занедбаний анклав бандитів.

Можливо на столі Володимира Зеленського є інші сценарії. Однак опитані LIGA.net члени команди про них не чули. Позиція самого президента достеменно невідома, крім передвиборної обіцянки спробувати закінчити війну. Давати публічні коментарі по цій темі ніхто в Офісі президента не захотів.

 - Все, що можна було сказати - президент сказав на брифінгу, - заявили співрозмовники LIGA.net в команді президента.

ЧОМУ МОЖЕ БУТИ ТРЕТІЙ СЦЕНАРІЙ

У команді Володимира Зеленського кадровий дефіцит. Ходіння по тонкій кризі в іграх з Володимиром Путіним може скінчиться дорогою помилкою. Петро Порошенко вибудовував багатоходівки, п'ять років тікав від конкретики по мінським угодам, наполягаючи на одному: спочатку - припиніть стріляти і відпустіть заручників. Не обійшлося без політичного лицемірства: колишня влада дозволяла собі куди більш радикальні "поступки без поступок" - амністію бойовиків і особливий статус. Однак амністія так і залишилася проголосованою, але не підписаною, а особливий статус - без імплементації. Велика гра - великі ставки.

Президент Зеленський не зможе продовжити гру Порошенко. Йому доведеться придумати свою. Але кадрових сил і досвіду для успішної її реалізації може не вистачити. Команда і досвід Зеленського - основні проблеми будь-якого з сценаріїв. І поки що ні президент, ні його оточення не роблять нічого, щоб це змінити і залучити досвідчених професіоналів.

Вигнання Романа Безсмертного за окрему думку - підтвердження імпульсивності президента. Незалежність дозволив собі і Леонід Кучма, відмовившись ставити підпис і вимагаючи доопрацювання підходу до підписання формули Штайнмайєра. Якби "звільнили" і його, то нікому було б запобігти помилці.

Клуб західних союзників в особі Берліна і Парижа закритий - позиція цих країн по Північному потоку-2 і ситуації в ПАРЄ не залишають ілюзій. Володимир Зеленський може розраховувати тільки на себе і підтримку українського політичного істеблішменту. Але вважає за краще спиратися на кадри Кварталу 95 і колег по бізнесу, серед яких мало дипломатів і фахівців у зовнішній політиці.

Такий кадровий підхід створює безліч мікротріщін. Журналісти - не потрібні (в підсумку перше повідомлення про погоджену формулу Штайнмаєра країна дізналася з Росії - це повний провал комунікації), союзники в Раді - не потрібні (тому голосів починає не вистачати), досвідчені фахівці у владі - не потрібні (тому починаються провали на зовнішній арені).

Зеленський щиро вірить, що все робить правильно. Але ціна помилок може виявитися занадто високою. Формула Штайнмайєра може стати як нешкідливою "поступкою без поступки", так і по-справжньому важкою поразкою Володимира Зеленського та України.

Зустріч лідерів нормандської четвірки відбудеться в Парижі. Це буде іспит на президента. Володимиру Зеленському знадобиться дипломатична майстерність і гнучкість, щоб витримати спільний натиск вчорашніх союзників і старого ворога, продавивши український порядок денний для окупованої частини Донбасу. І при цьому не забути про Крим.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок