МінТОТ: Росія посилює військові позиції в Криму, щоб контролювати Приазов'я

По матеріалам пресс-службы МинВОТ
14.01.2019 · 09:49 · переглядів - 402

Про це заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш

МінТОТ: Росія посилює військові позиції в Криму, щоб контролювати Приазов'я

Міністр Вадим Черниш в ефірі «OBOZ_TV» розповів про намагання Російської Федерації отримати контроль у Приазов’ї, посиливши військові позиції в тимчасово окупованому Криму, а також про те, як Україна знаходить альтернативні шляхи підтримки регіонів, що постраждали через блокування Російською Федерацією портів у Маріуполі та Бердянську:

Через контроль Російської Федерації Керченської протоки, у портах Маріуполя та Бердянська в кілька разів зменшився товаропотік. Фізичний контроль Російської Федерації доповнюється і мілітаризацією. Наприклад, в Джанкої додатково розгорнули ракетні комплекси С400. Це вже четвертий ракетний комплекс в тимчасово окупованому Криму, поставлений для того, щоб контролювати акваторію моря та територію України.

Ми бачимо мілітаризацію, ми бачимо обмеження в доступі, військову загрозу і ми знаємо, що за будь-яких обставин Росія буде впливати на рух кораблів до портів Маріуполя та Бердянська.

Російська Федерація має потужний фізичний чинник, який вона застосовує для блокування. В воєнній теорії – це так звана зона, на яку ні з повітря, ні з моря, ні з суходолу не можна було б потрапити. Тому Росія застосовує розширений воєнний компонент для  обмеження доступу не лише для можливих супротивників у військовому плані, але й для гуманітарних організацій,  міжнародних експертів,  моніторингу і т.д.

У зв’язку з чим Україна напрацьовує альтернативну логістику для Приазов’я та східних територій, для сухопутної доставки вантажів? 

 - Незабаром місія Європейського Союзу відвідає східні території. Представники Єврокомісії, які вже попередньо отримали проекти покращення транспортної інфраструктури від Уряду України, відвідають Приазов'я, щоб оцінити, як можна допомогти в логістичному плані, краще налагодити сполучення зі східними регіонами нашої країни аби компенсувати логістичні втрати через блокування портів. Україна вже подала декілька відповідних проектів щодо збільшення логістичної системи - автодорожньої, залізничної та інших компенсаторних механізмів", - зазначив міністр В. Черниш

Також міністр розповів про потенційно небезпечні хімічні підприємства, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та про їх небезпеку, що несе загрозу життю та здоров’ю людей по обидві сторони лінії розмежування:

В минулому році нами був підготовлений звіт щодо екологічної ситуації на території Донецької та Луганської областей, в якому зазначені небезпечні об’єкти розташовані на тимчасово окупованій території, і ті що є поблизу лінії розмежування.

Наприклад, є підприємство ПрАТ «Концерн СТИРОЛ» в м.Горлівка (Донецька область)  - хімічний завод, на якому зберігається велика кількість небезпечних речовин і які до цих пір не утилізовані, зокрема аміак. Аміак зберігається в металевих контейнерах, однак щороку стінки контейнерів стають все тоншими.

Про безпеку окупаційні адміністрації не дбають – це створює загрозу для місцевих мешканців

Окрім цього міністр В. Черниш розповів про намагання окупаційних адміністрацій Російської Федерації розірвати зв’язок між двома частинами українського суспільства. Для цього задіюються всі механізми, в тому числі обмеження руху на КПВВ та блокування мобільного зв’язку українських операторів:

Контрольні пункти в’їзду-виїзду з боку підконтрольних Уряду України територій покращили свою пропускну здатність, що в свою чергу дозволяє скорочувати терміни очікування. Однак, з боку окупаційних адміністрації так і залишились ті самі потужності, які були раніше. Більш того, окупаційні адміністрації не хочуть відкривати КПВВ в Золотому, що могло б створити додаткові можливості для людей, які перетинають лінію розмежування.

Обмеження перетину лінії розмежування з боку окупаційних адміністрацій та обмеження роботи мобільного зв’язку на окупованих територіях – дії, направлені на те, щоб дві частини українського суспільства перестали спілкуватися.

Місцевий мобільний оператор, що працює на захопленому українському обладнанні приносить окупаційним адміністраціям майже 35 мільйонів гривень на місяць, 420 мільйонів гривень на рік. Це серйозний додатковий дохід для тих хто працює в окупаційних адміністраціях



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок