100 днів Валерія Баранова

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
17.03.2021 · 12:10 · переглядів - 2974

Найдосвідченіший мер в сучасній історії Бердянська 17-го березня відзначає чергові 100 днів перебування при владі в якості міського голови. Коротко про здобутки і прорахунки Валерія Баранова в матеріалі «Бердянськ 24».

100 днів Валерія Баранова

Осінь 2020-го відзначилась гарячою передвиборчою кампанією. Мерська гонка в минулому році стала, напевно, найбільш непередбачуваною за багато останніх років – до оголошення результатів першого туру важко було спрогнозувати, хто ж опиниться на фініші перегонів. Кампанія Валерія Баранова була побудована на нищівній критиці колишньої влади, народного депутата Олександра Пономарьова і його оточення. Валерій Баранов не цурався жорстких висловів на адресу опонентів і, паралельно з цим, роздавав щедрі обіцянки про реалізацію мегамасштабних проектів в місті. В результаті обрана тактика принесла бажаний результат і бердянці вчетверте довірили Валерію Баранову очолити місто.

За неписаними правилами демократичного суспільства нову владу не критикують впродовж перших 100 днів, щоб команда проявила себе і серйозність своїх намірів в реалізації задекларованих передвиборчих обіцянок, які переконали виборців віддати свої голоси саме цьому кандидату. Наша редакція максимально намагалась дотриматись цього принципу. Сьогодні ми спробуємо коротко охарактеризувати, якою була політика міського голови Валерія Баранова за 100 днів перебування у владі. Чого вдалось досягти, які намічені позитивні тенденції і відверті промахи та прорахунки, які, на нашу думку, не відповідають задекларованим принципам на етапі передвиборчих перегонів.

Розпочнемо з позитиву.

Влада стала відкритішою

Баранов на пресс-конференции

Щотижневі прес-конференції міського голови Валерія Баранова дають змогу журналістам з перших вуст отримати коментарі на ті чи інші події, які відбуваються в місті. Валерій Баранов запевняє про абсолютну відкритість і у відповідях на інформаційні запити журналістів, місцевих активістів та правоохоронних органів. Безумовно, однозначно заявити, що нова влада є абсолютно відкритою для громадськості, поки що, не можна, однак очевидний прогрес в порівнянні з колишньою командою останніх років очевидний.

Заміна керівництва «Бердянськводоканалу» та новий керівник «Бердянськекотрансу»

новый директор водоканала

Звільнення Олександра Македонського з посади директора «Бердянськводоканалу» вимагали сотні бердянців під час зустрічей з кандидатами на посаду міського голови. Колишнього керівника водоканалу піддавали нищівний критиці всі, навіть кандидат від "корпорації". Тож, звільнення Олександра Македонського та проведення незалежного аудиту було одним з найочікуваніших рішень серед містян від нової влади. Обіцянку звільнити Македонського Валерій Баранов виконав, щодо аудиту, то тепер мова йде про внутрішні перевірки. Говорити про успіхи чи прорахунки нового менеджменту, поки що, зарано. Хоча декілька позитивних тенденцій і справді намітилось. Новий керівник підприємства Дмитро Михалевич виступив з ініціативою перерахунку кошторису заміни частини каналізаційного колектору в районі «Лампового» поселення. На думку нинішнього директора «Бердянськводоканалу» сума в 44 млн для заміни 2 км труби явно завищена. Ще один позитивний момент – 100-відсоткова оплата нарахувань за воду облводоканалу. Принаймні в цьому запевняє міський голова.

Новий керівник КП «Бердянськекторанс» за перші місяці своєї роботи продемонстрував прагнення вдосконалити роботу комунального підприємства, підвищити якість надаваних послуг та створити сприятливі умови для співробітників. В роботі цього комунального підприємства і справді помітні позитивні зрушення.

Пошук інвесторів

потенциальные инвесторы

Безумовно говорити про реалізацію грандіозних планів, озвучених в період передвиборчої кампанії ще дуже рано, однак до позитиву в діяльності Валерія Баранова все ж можна віднести намагання залучити в місто закордонних інвесторів. Проведення зустрічей з турецькими бізнесменами, представниками бізнесу США, перемовини з міжнародними організаціями, які реалізують грантові проекти в Україні. Робота в цьому напрямку дійсно помітна.

Впорядкування зовнішньої реклами

Міська влада розпочала боротьбу із засиллям зовнішньої реклами в місті. Виконавчий комітет перестав видавати дозволи на продовження діяльності рекламних конструкцій та припинено видачу нових дозволів. Місцевий бізнес закликали надавати свої ідеї для осучаснення реклами в місті. Однак, більшість підприємців за підтримки частини депутатів більшості негативно оцінили починання влади.

Відзначаємо однозначний позитив в намаганні привести до цивілізованого вигляду вулиці міста.

Відродження кінофестивалю та намір відновити музичні фестивалі

кинофестиваль бригантина

Наприкінці курортного сезону 2021 відбудеться Бердянський кінофестиваль. Наскільки він буде успішним спрогнозувати важко, однак в попередні роки популярністю серед містян і відпочивальників цей захід користувався.

В намірах міського голови відродити і проведення масштабних музичних фестивалів. Вже, начебто, зацікавленість в участі проявили музиканти із Запоріжжя.

Мінуси і прорахунки Валерія Баранова

Зміна ідеології

Систематичні загравання з депутатським корпусом, постійні поступки в принципових питаннях, відсутність політичної волі — за перші 100 днів своєї каденції Валерій Баранов з жорсткого, принципового політика, здатного досягати поставленої мети за будь-яких умов і не зважаючи ні на що (саме в такій подобі Валерій Баранов представляв себе містянам в період виборів) перетворився на слабкого ліберала, який постійно йде на поступки і змінює свою позицію на користь депутатської більшості. З 8-го грудня минулого року бердянці очікували побачити сильного мера з принциповою позицією, який в найкоротший термін зможе “Повернути Бердянську колишню славу”. На превеликий жаль в останні 100 днів Бердянськ не розгледів принципово нового мера, поки що, Валерій Баранов перетворився на копію свого попередника і ми спостерігаємо за діяльністю Володимира Чепурного версії 2.0.

Така позиція призвела до критики Валерія Баранова навіть з боку колишніх союзників.

комментарий бакая

В міській раді міський голова вже майже втратив підтримку і фракції “Слуга народу”.

Відсутність кадрових перестановок

Заміна заступників і одного керівника комунального підприємства навіть і близько не корелюється з обіцянками Валерія Баранова замінити неефективних керівників комунальних підприємств, яких в останні дні своєї каденції призначав Володимир Чепурний. Не знайшов можливості міський голова і замінити начальників ключових управлінь мерії, яких раніше називав неефективними.

Продовження політики попередників

Жодних змін в інформаційній політиці — комунальне підприємство “ТБ-Бердянськ” залишається “структурним підрозділом” приватного телеканалу “Юг”. Міська рада продовжує замовляти послуги у приватної радіостанції. Подальші конкурси також не передбачють принципових змін.

Розподіл бюджетних коштів на виконання робіт з благоустрою покаже, чи обмежать структури наближені до “корпорації” в освоєнні бюджетних коштів.

Призначення на посади — через конкурси. Провалено

Жодного конкурсу на керівну посаду в мерії чи на комунальне підприємство Валерій Баранов не провів. Хоча цю тезу під час передвиборчої кампанії міський голова повторював неодноразово!

Проблеми міського транспорту знову поза увагою міської влади

Маршрутки Бердянска

Якість громадських перевезень, повернення пільг для пенсіонерів та інвалідів також неодноразово озвучувались Валерію Баранову виборцями під час зустрічей. Однак, після набуття владних повноважень міський голова, схоже, свідомо не помічає проблему, намагаючись максимально дистанціюватись. По факту перевізники продовжують обмежувати пільговиків в їх законному праві на знижку, а міська влада на дану проблему просто закриває очі.

Наприкінці минулого року без детального обговорення, ігноруючи повідомлення про невідповідність розміру компенсацій фактичним перевезенням пільговиків в період карантину, міський голова без питань виніс на розгляд сесії компенсацію з міського бюджету 4,7 млн. гривень приватним перевізникам. Депутатський корпус, безумовно, пропозицію підтримав.

Різку зміну вектору політичного курсу міський голова намагається пояснити особливістю виборчого процесу і постійно закликає і опонентів, і громадськість, і журналістів не пригадувати події і обіцянки передвиборчої кампанії. Така риторика не може не дивувати, оскільки обраний на посаду політик несе пряму відповідальність за реалізацію своїх передвиборчих обіцянок. Адже саме завдяки їм кандидату довірила свої голоси найбільша кількість виборців.

Баранов

На останній прес-конференції Валерій Баранов підкреслив, що не хоче розв'язувати війну (коментуючи свої взаємовідносини з депутатським корпусом). Але справа в тому, що один з місцевих політичних таборів цю війну і не завершував. Тому прогнозуємо, що з наближенням можливості оголошення недовіри міському голові більшість міської ради докладе максимум зусиль, щоб оголосити Валерію Баранову імпічмент. Тим паче, що сесією міської ради дії Валерія Баранова вже визнано такими, що суперечать інтересам громади...

До чого призводить політика умиротворення добре відомо з 30-40-х років минулого століття.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 25 квітень, четвер 2024
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок