Політичні підсумки року

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
30.12.2020 · 10:06 · переглядів - 1064

Рік, що минає, був багатим на політичні події. Карантинні обмеження і пов’язані з цим економічні і політичні наслідки, передвиборчі перегони і часткове переформатування влади, нове керівництво області та району... Редакція «Бердянськ 24» визначила знакові політичні події 2020-го і коротко проаналізувала їх.


Візит Президента і розвиток порту

Навесні 2020-го Бердянський порт відвідали міністр оборони Андрій Таран, а пізніше і Президент України Володимир Зеленський. За підсумками візиту вирішено на території Бердянського порту побудувати нові причали і розгорнути військово-морську базу. Роботи в цьому напрямку тривають.

Порт строительство новых причалов

Впродовж року економічна ситуація в Бердянському морському торговельному порту погіршилась. В березні 2020-го року НАБУ відкрило провадження з приводу доведення до банкрутства ДП «БМТП». Серед основних фігурантів екс-міністр інфраструктури (2016-2019 рр.), його заступник, Державний секретар міністерства інфраструктури, а також топ-посадовці діючого складу міністерства інфраструктури України. По факту, станом на кінець року, за наявною у редакції інформацією, процесуальні дії не проводились.

Бердянськ обрав нового мера і посилив позиції «корпорації» в міській раді

Баранов в кабинете мэра

Вибори міської ради і перший тур мерської кампанії стали одними з найнепередбачуваніших в сучасній історії Бердянська. Вперше за багато років визначити беззаперечного лідера і, навіть, фіналістів перегонів було вкрай складно. Традиційно вибори відзначились масою негативу і бруду. Вже звичні прийоми представників «корпорації», реанімована «Тяпка» та ін. виключно передвиборчі проекти із залученням «бото-ферм» на виборах до міської ради і міського голови максимально проявили себе в майстерності маніпуляцій, бруду і брехні.

За 38 мандатів до міської ради боролись 15 політичних партій, за результатами виборів 5-ти відсотковий бар’єр подолали «ОПЗЖ», «Слуга народу», «Наш край», «Опозиційний блок», «ЄС». Підконтрольні народному депутати проекти сформували «конституційну більшість» - 26 голосів. Цієї кількості достатньо, щоб подолати ймовірне вето міського голови з будь-якого рішення міської ради та відправити у відставку самого очільника міста, висловивши йому недовіру.

За посаду міського голови боролись 15 претендентів. Найуспішнішим виявився Валерій Баранов. У другому турі йому протистояв колишній опозиціонер, який за два місяці до виборів змінив політичний табір і став кандидатом на посаду міського голови від «корпорації» - Олександр Свідло. Третє місце посів екс-очільник Бердянського морського торговельного порту Микола Ільїн, який в передвиборчій риториці протиставляв себе двом місцевим кланам.

Результати виборів продемонстрували не високий запит містян на появу так званої «третьої сили» і владу сформували представники «корпорації» і Валерій Баранов, який під час передвиборчих перегонів жорстко критикував колишнє керівництво міста і особисто Олександра Пономарьова. Перший місяць роботи засвідчив готовність нового міського голови щільно співпрацювати з більшістю, а депутати, зі свого боку, не оминають нагоди зайвий раз продемонструвати новообраному міському голові свою політичну впливовість.

Три «губернатори» за рік і битва за обласну раду

ЗОДА

Впродовж 2020-го року покерувати Запорізькою областю встигли три Голови ОДА – Віталій Туринок, якого замінив Віталій Боговін і нещодавно призначений Олександр Старух. Для Бердянська Віталій Туринок особливо нічим не відзначився. Під час свого першого візиту до Бердянська в якості керівника області Віталій Боговін обіцяв провести масштабні перевірки на предмет корупції,  навіть лунали заяви про конкретні факти. Разом з керівництвом національної поліції в Запорізькій області чиновники обіцяли організувати жорстку протидію “сітці” на місцевих виборах. Про успіхи з означених питань, станом на кінець грудня, редакції невідомо.

Після жовтневих виборів в Запорізькій обласній раді сили практично рівномірно розподілились між двома таборами: Слуги народу, Єднання, Батьківщина і Опозиційний блок  (очолює коаліцію Віталій Боговін) та ОПЗЖ, ЄС і За майбутнє (контролери: брати Кальцеви та Олександр Пономарьов). За перший тиждень роботи обласної ради нового скликання тричі переобирали Голову. В підсумковому результаті облраду очолила креатура Віталія Боговіна Олена Жук, що стало результатом утворення коаліції між Слугою народу, Єднанням, Опозиційним блоком, Батьківщиною і За майбутнє.

Чим відзначився Олександр Пономарьов в 2020-му?

Пономарев Бердянск

Традиційно народний депутат від Бердянська в публічній площині з'являвся вкрай рідко. Аналогічно попереднім рокам, теперішній представник ОПЗЖ жодного разу особисто не відзвітував перед громадою про свої досягнення, натомість перед виборами відзначився великим інтерв'ю у підконтрольному виданні і декілька разів фігурував у загальнонаціональному масштабі.

Скандал із нападом на журналістів у ВР завершився закриттям справи ДБР. Схоже слідчі Держбюро трактували як норму агресивну поведінку народного обранця в стінах Парламенту по відношенню до представника ЗМІ. На цьому історія завершилась.

Перед другим туром виборів міського голови публічну площину Бердянська сколихнуло інтерв'ю Олександра Пономарьова, фактично, своєму ж ЗМІ. В матеріалі народний депутат спробував спростувати “міфи” про залежність депутатів-членів політичних партій, які на місцевому рівні контролюються мастильним магнатом, заявляв, що серед членів його команди “немає людей, які прагнуть влади” і т.п.

Поразка в боротьбі за обласну раду, лише частковий успіх на місцевих виборах в Бердянську і звична пасивність, як законотворця — 2020-й навряд чи можна охарактеризувати позитивним в політичному плані для парламентаря.

Карантин і підприємці

Рынок

Тотальний карантин, запроваджений навесні, призвів до масових виступів підприємців: мітинги поблизу ринків та під стінами мерії, на яких підприємці вимагали відновлення роботи. В результаті рішенням міської ради підприємців І і ІІ груп звільняли від сплати єдиного податку весною і в грудні. Аналогічне рішення запроваджено і на період локдауну, який буде запроваджено в січні.

Ухвалені рішення і участь в мітингах максимально використовували учасники передвиборчих перегонів. Найбільшою активністю в цьому напрямку відзначився Олександр Свідло і його колеги по “незалежному” табору “корпорації”.

Карантин і перевізники

маршрутка

Чи не єдиною групою підприємців, які в підсумку лише виграють від карантину, є представники бізнесу, які працюють в сфері громадських перевезень. Внаслідок запроваджених обмежень монополісти систематично отримують компенсацію з міського бюджету за перевезення пільгових категорій населення, в той час, як пенсіонери та інваліди ІІІ групи мають можливість скористатись законними пільгами лише 4 години на добу.

Попередня влада інтереси перевізників відверто лобіювали, нинішнє керівництво міста, поки що, питання ігнорує, продовжуючи взятий попередниками курс.

Відміна ярмарок в МПК ім. Шевченко і ліквідація КП “Аншлаг”

ярмарка в ГДК

Неоднозначне рішення з приводу відміни ярмарків, фактично, призвело до ліквідації КП “Аншлаг”. Основним джерелом доходу продюсерського центру, який очолював нинішній депутат міської ради Владислав Шалєєв, були кошти за організацію ярмарок в палаці культури. Після ухваленого рішення про припинення проведення ярмарків підприємство ліквідували.

Перед процедурою ліквідації КП екс-міський голова Володимир Чепурний обіцяв провести перевірку фінансово-господарської діяльності підприємства. Однак жодних результатів подібної перевірки оприлюднено не було.

Характеризуємо рішення про відміну ярмарків в МПК неоднозначно, оскільки заклад культури, за умови ліквідації “Аншлагу”, отримував би близько 600 тисяч гривень на рік. З приводу конфлікту інтересів місцевих підприємців і учасників виставок-ярмарків, аналізуючи ситуацію з боку наповнення бюджету та покращення фінансового становища закладів культури, виникає сумнів, що сукупні відрахування від місцевих бізнесменів, в результаті відміни ярмарків зросли на 600 тисяч.

Політичні протистояння, які мали місце в 2020-му, з великою ймовірністю продовжаться і в наступному році. Відносне затишшя в міській раді, на нашу думку, навряд чи, буде довготривалим. Незначний перетин інтересів місцевого олігарха і Валерія Баранова призведе до конфлікту. Сценарій, в якому міський голова систематично і в односторонньому порядку йде на компроміси з більшістю неодмінно призведе до втрати електоральних симпатій серед містян і “корпорація” в будь-який момент зможе оголосити недовіру очільнику міста, щоб перезавантажити владу.




Останні новини Бердянська
вчора, 26 квітень, п'ятниця 2024
25 квітень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок